Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Zlenická sousedská jedenáctka ze středu Čech a Evropy
20. 11. 2017

Dalším speciálním pivem Královédvorského pivovaru Tambor, které připomene významné výročí vzniku obce, je světlý ležák Zlenická sousedská 11%. Uvařit si ji nechali zástupci obce Zlenice, která je známá především díky stejnojmennému hradu. A také tím, že tu leží střed Čech i Evropy.

Poprvé ho ochutnali Zleničtí při jubilejním 10. sousedském plese. Nové pivo se setkalo s úspěchem, konzumenti ho hodnotili více než kladně.

„Pokud jde o naše tvrzení, že právě Zlenice jsou středem Čech i Evropy, tak je jasné, že jediný střed definitivně určit nejde. O polohu geografického středu Evropy se vedou učené spory na univerzitní úrovni. My se do nich ale nepouštíme, protože máme definitivně jasno. Ať si mají svůj střed Evropy třeba v Polsku, na Slovensku, ba dokonce i na Havlíčkobrodsku. Podstatné je to, že pro nás tento střed leží tady, ve Zlenicích. Ostatně, jak už řekl Ladislav Smoljak, střed Evropy je tam, kde o to nejsilněji usilují. No, a v místní restauraci, když jsme o to v pozdních hodinách usilovali, tak nebyl proti vůbec nikdo,“ vysvětlují Zleničtí, jak to vlastně s tím středem Evropy je. Přikládají logický argument, že pokud Zlenice leží ve středu Čech a Čechy ve středu Evropy, potom je jejich obec právě tím středem „starého“ kontinentu.

„I když je zlenický hrad starší, v písemných pramenech se poprvé objevuje roku 1318. Příští rok proto můžeme slavit sedmisté výročí jeho vzniku,“ vysvětlili zástupci obce.

Historie obce se váže především ke hradu, ze kterého se zachovaly už jen zříceniny. Proslavil ho svými kresbami Josef Lada a románem Zločin na Zlenicích hradě Radomír Šimáček. Malebná zřícenina se nachází na protějším břehu Sázavy. Zlenický hrad byl sídlem pánů z Dubé a Zlenic a jeho nejvýznamnějším majitelem byl Ondřej z Dubé, nejvyšší sudí Království českého v době vlády Karla IV. a Václava IV.

Zlenice jsou malou vesničkou, která tvoří jednu obec se Lštěním, to se pyšní hradištěm z 11. století. Dnešní obec má rušný společenský život. Pořádají svůj vlastní ples, masopustní akce či prvomájové oslavy. Mají také svoje vlastní „Prostřeno“, mají svoje sportovní akce a turnaje a jsou centrem vodácké i cyklistické turistiky. Ve Zlenicích vyvíjí své aktivity i výlučně dámský spolek Zlenická kulturní fronta, tzv. „Zlenický kufr“, zaměřený hlavně na keramiku. Navíc, protože Zlenice leží v kraji s tradicemi trampingu, fungují zde hned dvě trampské a country kapely a zdejší hospůdky jsou vyhledávané vyznavači této muziky.

K většině těchto aktivit neodmyslitelně patří konzumace českého národního nápoje, piva. „Poté, co majitelé pivovaru Tambor okusili zlenickou noční atmosféru a zjistili, že místní dovedou ocenit jejich opravdu dobré a kvalitní pivo navrhli, abychom významné sedmisté výročí existence Zlenického hradu, oslavili speciálně pro tuto akci připravenou Zlenickou sousedskou jedenáctkou,“ doplnili představitelé obce.

„Nové pivo je světlý ležák s EPM asi 11,6 %, alkoholu obsahuje 4,5 procent. Konzumentům nabízí sytou zlatou barvu, silný říz, je plné chuti se znatelnou chmelovou stopou a mírně ulpívající hořkostí v doznívání. Jednotka hořkosti IBU je kolem 35 jednotek,“ vysvětlil sládek Jan Pavlík.

Nová „jedenáctka“ byla uvařena jednormutovým způsobem ze tří druhů sladů (plzeňský, bavorský, karamelový), chmelena třemi odrůdami chmele, Agnus, Harmonie a žatecký poloraný červeňák,“ doplnil charakter nového piva Jan Pavlík.

Pivo je stejně jako ostatní piva Tambor nepasterované, k dispozici bude jak nefiltrované, tak filtrované. Rozdíl od běžného ležáku 11% Tambor je především ve výraznější barvě s podzimními tóny a v intenzivnější hořkosti, kde je dominantní chmelové aroma. Všichni

znalci klasických českých ležáků tyto vlastnosti jistě po napití ocení. Každý doušek nové Sousedské jedenáctky pobízí k dalšími napití.

Kromě Zlenic se nové pivo Tambor objeví i v restauracích zaměřených na pivní speciály, které královédvorský pivovar zásobuje. Další zájemci o novou „sousedskou jedenáctku“ si ji mohou objednat u Jany Chmelíkové, tel.: 733739869. Jedná se o limitovanou várku, proto je třeba si s objednávkou pospíšit.

Tisková zpráva pivovaru

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT