Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

Detail článku

Hlavní město Franků

ZAHRANIČNÍ
6. 2. 2008 20:08 autor: tomas
Čtenářů: 8406 | Fotogalerie
Komentáře: 0
Druhé největší bezmála půlmilionové bavorské město, pomyslné hlavní město Franků sice nemůže konkurovat co do pestrosti a rozmanitosti pivního trhu okolnímu venkovu, přesto však má co nabídnout.

Muselo to být před 2. světovou válkou dechberoucí zachovalé středověké město. Muselo, bohužel.

Kdyby bývali byli mnichováci začátkem minulého století v místním Hofbrauhausu soudnější a nebrali skupinu křiklounů v čele s jedním rakouským magorem vážně, vše mohlo dnes vypadat jinak. Spojenecké bomby vykonaly své, ale i přes fatální zkázu starého města se i díky celkem zdařilé poválečné dostavbě genius loci vrátil. Byl zachován středověký půdorys a tak i dostavěné kulisy starých domů s moderními vnitřnostmi působí přívětivým dojmem.

Město mající velkou černou skvrnu ve své minulosti v podobě centra propagandy třetí říše bylo i místem konání megalomanských nacistických sjezdů a místem konání poválečného procesu s hlavními nacistickými zločinci.

Dnes je mimo jiné dějištěm každoročních velkých vánočních trhů nebo mezi pivovarskými známým podzimním veletrhem Braubevialle.

Místním hlavním hráčem na místním pivním hřišti je pivovar Tucher (http://www.tucher.de).

Velký pivovar s více než milion hl. ročním výstavem jehož historie sahá do roku 1672, kdy ve městě vznikl první pivovar vařící pšeničné pivo. Se změnou ručního pivovárku na parní provoz v roce 1855 už ve vlastnictví rodiny Tucherů nastal prudký rozvoj a pivovar se záhy stává důležitým exportním pivovarem, kdy už v roce 1875 exportuje cca 2 třetiny výstavu do celého světa. Na přelomu 19. a 20. století se z pivovaru stává akciová společnost a růst i přes důsledky světových válek pokračuje.

Pivovar různými fůzemi časem ve městě zlikvidoval prakticky veškerou konkurenci včetně letitého konkurenta v podobě velkopivovaru Lederer. Dnes tedy sídlí v památkově chráněných budovách z přelomu 19-20 století také převzatého původního pivovaru Humbser v Schwabacher str. 106 ve městě Fürthu, které je dnes průmyslovým předměstím součástí Norimberku. I toto varné místo bude zanedlouho minulostí neboť je ve výstavbě nový velkopivovar na zelené louce v průmyslové zoně na rozhraní Norimberku a Furthu.

Vlajkovou lodí poměrně širokého sortimentu je Tucher pils, velké zastoupení mají velmi slušná pšeničná piva v různých variacích a i sezonní speciály včetně nepitelného hrozného Urbocku.

Ve městě je pivovar více méně všudypřítomný, tudíž nepotkat se s jeho pivem znamená nenavštívit Norimberk. Pivovar v odpovědi na trendy návratů k tradicím a oprašování starých polozapomenutých značek a stylů vaří a poměrně úspěšně prodává i pilsener Lederer dle receptur původního převzatého pivovaru. S tím je spojeno i spoluprovozování parádní pivovarské hospody Lederer kultur brauerei (http://www.l-kb.de) na Siel strasse s velkou zahradou v místech původního pivovaru, která je dokonalou propracovanou kamufláží malého pivovaru, která dokáže spolehlivě zmást i celkém zběhlého pivního harcovníka. I přes přítomnost varných nádob a nefiltrovaného piva se tady pivo opravdu nevaří, i když na první i druhý pohled to tak vypadá.

Nejsem asi jediný, kdo podlehl této dokonalé iluzi a byl i po dvou návštěvách dlouho přesvědčen o existenci nového pivovárku. Některé věci prostě nejsou tím, čím se zdají být.

Prvním skutečným malým místem s vůní vařícího se piva je pivovárek Altstadthof (http://www.altstadthof.de) v Bergstrasse pod majestátním norimberským hradem v jednom z nejhezších koutů ve městě.

Pivovar jako jeden z prvních průkopníků novodobého restauračního malopivovarnictví vznikl už v roce 1984. Roční výstav činí cca 1000 hektolitrů, kompletní technologie je daleko starší než sám pivovar a pochází ze starých zrušených pivovarů. Provozuje se i vlastní pálenice nebo třeba historický skalní sklep na dozrávání piva. Malá tmavým dřevem obložená hospoda hezkého tradičního městského stylu s čepováním do kameninových džbánků, sklep, kabaret ,dvorek a pivní obchůdek s prodejem pivních suvenýrů a piva v litrových originálních patentních lahvích. Na čepu stabilně černé a vynikající světlé plus sezonní speciály např. zimní bock a maibock. Nabídku doplnují pšeničná piva z pivovaru Tucher.

Ceny jsou kolem 3 eur za 0,5l lehce nad místním průměrem, ale dané atraktivitou lokality. Pro pravověrného pivního nadšence je návštěva povinností.

Druhým restauračním pivovarem je pivovar Barfüsser (http://www.barfuesser-nuernberg.de), nacházející se v mohutné budově historické celnice. Vznikl v roce 1994 , kapacitně kolem 2500hl ročně. Za nenápadným vchodem na pěší městské zoně na náměstí Hallplatz se ukrývá rozsáhlé sklepení až pro 600 sedících s dominantní měděnou varnou pod středověkou klenbou. Prostor porůznu rozčleněný a tak i přes svou rozlehlost poměrně útulný. Opět hezký klasický interiér v tmavém dřevě v kombinaci s mědí. Cena 0,5 l kolem 3 eur opět odpovídá centru města. Pšeničné pivo opět z Tucheru a vlastní nefiltrované hutné velmi dobré světlé a tmavé čepované do kameniny a prodávané jako suvenýr v litrových patentních lahvích.

Ve městě ještě operuje nový domácí pivovárek Schanzenbräu (http://www.schanzenbraeu.de) zavážející  i několik hospod a na východním okraji města v Schupfer strasse 39 další domácí pivovárek v rámci soukromého muzea pivních sklenic.

Nelze nezmínit i výborný obchod Landbierparadies ( http://www.landbierparadies.com) -ráj venkovského piva v Galgenhofstrasse 60 (v neděli zavřeno) se širokým sortimentem piva z venkovských franckých pivovárků, provozující i několik vlastních hospod s měnícím se sortimentem franckých piv.

Mimo výše zmíněných podniků existuje samozřejmě více lákadel v podobě návštěvy některé z mnoha tradičních či v původním duchu obnovených hospod v hrázděných domech s nějakým tím franckým pivním speciálem na čepu, posezení na nějaké té pivní zahrádce, ochutnávání klasických norimberkých párečků se zelím, návštěvy nějakého toho muzea nebo jen obyčejné procházení se malebným starým městem.

Norimberk rozhodně stojí za nejen pivní výlet.

Fotogalerie:

hospoda
#1 - hospoda

podhradí
#2 - podhradí

podhradí
#3 - podhradí

podhradí
#4 - podhradí

podhradí
#5 - podhradí

pivovar Altstadthof
#6 - pivovar Altstadthof

pivovar Altstadthof
#7 - pivovar Altstadthof

Altstadthof
#8 - Altstadthof

Altstadthof
#9 - Altstadthof

džbánek Altstadthof
#10 - džbánek Altstadthof

varna Altstadthof
#11 - varna Altstadthof

dvorek Altstadthof
#12 - dvorek Altstadthof

staré město
#13 - staré město

historická celnice
#14 - historická celnice

Barfusser
#15 - Barfusser

restaurační pivovar Barfusser
#16 - restaurační pivovar Barfusser

pivovárek Barfusser
#17 - pivovárek Barfusser

pivo v Barfusser
#18 - pivo v Barfusser

Barfusser
#19 - Barfusser

Barfusser
#20 - Barfusser

historická celnice
#21 - historická celnice

staré město
#22 - staré město

staré město
#23 - staré město

pivovarská hospoda Lederer
#24 - pivovarská hospoda Lederer

Lederer
#25 - Lederer

Výčep Lederer
#26 - Výčep Lederer

pivovarská hospoda Lederer
#27 - pivovarská hospoda Lederer

pivovar Tucher
#28 - pivovar Tucher

varna pivovaru Tucher
#29 - varna pivovaru Tucher

zahrada pivovarské hospody Lederer
#30 - zahrada pivovarské hospody Lederer

zahrada pivovarské hospody Lederer
#31 - zahrada pivovarské hospody Lederer

brána jako vchod do metra
#32 - brána jako vchod do metra

Komentáře: 0      Zobrazit/Přidat

Informace k článku

Nejčtenější článek kategorie ZAHRANIČNÍ:
Pivní Rudohoří

Hodnocení článku
Průměrné skóre: 0.2
Hlasů: 3578

Kliknutím na zvolený počet hvězdiček hodnotíte článek. Dobrý článek = více hvězdiček a naopak.

1

2

3

4

5

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT