Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

Detail článku

Pivovarské muzeum Plzeň

ZAJÍMAVOSTI
6. 2. 2008 22:58 autor: tomas
Čtenářů: 11228 | Fotogalerie
Komentáře: 0
Pivovarské muzeum v Plzni je v současné době jediným větším českým podobně zaměřeným muzeem, nepočítáme-li malé expozice v pivovarech nebo malá soukromá muzea.

Za podobnými muzei na západ od našich hranic však rozhodně nezaostává a za návštěvu určitě stojí.

Nachází se ve Veleslavínově ulici kousek od hlavního náměstí v historickém měšťanském domě, kde mimo jiné fungovala ještě do roku 1867 sladovna a za 1.republiky sídlila vyhlášená pivnice.

Myšlenka vzniku muzea sahá do začátku 30tých let 20.století a současné muzeum vzniklo v roce 1959. V polovině 80tých let po rekonstrukci se přiblížilo dnešní podobě.

Celoročně otevřené každý den od 10 hodin s prohlídkou bez průvodce za pouhých 50,-Kč včetně 1 piva v přilehlé restauraci Na parkáně. Součástí muzea je i prodejna suvenýrů, bohužel jen Prazdroje a ostatně i samotné muzeum je z původně všeobecně pivně zaměřené expozice po poslední rekonstrukci spíše expozicí historie Prazdroje.

Prohlídka vedená od prvopočátků výroby piva přes pěkné staré plničky lahví, parní stroj z pivovaru Blatná a další pivovarské zařízení, autentický sladovnický valach (předchůdce pozdějších hvozdů), bednářskou dílnu, expozici o historii Prazdroje, pěknou repliku prvorepublikové hospůdky, sklepy a mnohé další.

Opravdové unikum je funkční model parostrojní varny obdivované už v roce 1958 na EXPU v Bruselu, která je schopna uvařit 30 litrovou várku piva. V současnosti může fungovat z požárních důvodů pouze na elektromotor a tvůrce tohoto technického unikátu, jistý pan Josef Veselý z Beřkovic na ní pracoval 20 let ve své stodole.

Zakončením prohlídky může být posezení v sousední opravdu pěkné hospodě Na parkáně.

Osobně Prazdroji vyčítám mnohé, ale na svých reprezentativních hospodách si jako jeden z mála dává záležet. Ať už Pilsner Urquell original restauranty nebo tady Na parkáně jsou hezké a podařené repliky, svým interiérem v kombinaci tmavého dřeva a mosazi, odkazující na zlatý věk restaurací časů starého Rakouska a 1. republiky. Víc takových obnovených pěkných tradičních restaurací a hlavně nejenom v režii Prazdroje!

I jiný pivovar při výstavbě své hospody či restaurace by nemusel vymýšlet dávno vymyšlené a mohl se jen inspirovat tím nejlepším věkem restaurací právě tehdejší doby.

Muzejní vstupenku je tedy nakonec možné vyměnit za 1 nefiltrovaný Prazdroj, který má přece jen blíž původní chuti než běžná produkce, nebo nový speciál 18% či 13% Master, u kterého ale vyhrává forma-reklama nad obsahem a tak i když neurazí, tak ani jako jiná produkce pivovarů SAB Milleru ani nenadchne.

Pokud existuje někdo, kdo by toto muzeum ještě nikdy nenavštívil, měl by to určitě napravit.

Fotogalerie:

pivovarské zařízení
#1 - pivovarské zařízení

pivovarské zařízení
#2 - pivovarské zařízení

funkční model pivovaru
#3 - funkční model pivovaru

historie Prazdroje
#4 - historie Prazdroje

reklamní obraz pivovaru Prior
#5 - reklamní obraz pivovaru Prior

staré lahve
#6 - staré lahve

stará hospoda
#7 - stará hospoda

starý rozvoz piva
#8 - starý rozvoz piva

reklamní cedule
#9 - reklamní cedule

čelo sudu
#10 - čelo sudu

muzeum
#11 - muzeum

restaurace Na parkáně
#12 - restaurace Na parkáně

Komentáře: 0      Zobrazit/Přidat

Informace k článku

Nejčtenější článek kategorie ZAJÍMAVOSTI:
Zářijová degustace

Hodnocení článku
Průměrné skóre: 0.1
Hlasů: 4384

Kliknutím na zvolený počet hvězdiček hodnotíte článek. Dobrý článek = více hvězdiček a naopak.

1

2

3

4

5

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT