Detail článku
Pivní město Amberg
ZAHRANIČNÍPříjemné historické bavorské město je přirozeným centrem jinak venkovského okolního kraje Horního Falce. Staré město v sevření středověkých hradeb s bránami, gotickou radnicí, klášterem a s malebnými zákoutími kolem říčky protínající centrum.Město je i častým cílem českých zájezdů mířících do místního známého akvaparku. Nás však protentokrát nezajímá osvěžení vnější, ale vnitřní.
Amberg byl a stále ještě je jedním z bavorských pivovarských měst, kde pivovarů najdeme hned několik.
Právě tady však najdeme nezlomný důkaz pokračující koncentrace pivovarnictví. Před pár lety, ještě před érou aktuálních informací z internetu, jsem vybaven jen katalogem pivovarů někdy z konce 80 let, našel ve městě z avizovaných 11 pivovarů funkční méně než polovinu. Oproti stavu před bezmála 20 lety tak jde o velmi citelný úbytek. Místo na pivovar s hospodou jsem tak narazil na chátrající objekt, bytový dům či velkosklad.
Přes to všechno, je ale stávajících 5 pivovarů (a jeden domácí) na město s cca 30000 obyvateli pořád nadstandardní počet i na bavorské poměry.
Díky přímým českým rychlíkům mířícím do Norimberku, které mají v Amberku zastávku, tak může být město výborným místem na 1 denní výlet i z Česka. Město je zároveň na trati poslední stanicí spadající do zóny platnosti cenově velmi výhodných česko-německých síťových jízdenek.
První zastávkou na pivním výletě může být rodinný pivovárek Zum kummert na Raigeringer strasse 11 (http://www.zumkummertbraeu.de) pár set metrů od nádraží. Regionální pivovar s výstavem cca 20000 hl. a s poměrně krátkou historií od roku 1949, prošel před pár lety radikální rekonstrukcí a nejspíš jako reakce majitelů na místní pivní konkurenci a přetlak na pivním trhu, byl trochu zmenšen a přetvořen v současném trendu restauračních pivovarů s varnou jako součástí hospody, i když v tomto případě o klasický restaurační pivovar nejde.
V nenápadné budově se tak ukrývá pivovarská hospoda se třemi lokály, včetně posezení u větších varních nádob a letní zahrada v zadní části. Vše v jednoduchém tradičním a sympatickém duchu. Větší varna je důkazem, že se nevaří jen pro vlastní spotřebu restaurace, ale lahvové i sudové pivo se expeduje i do okolí.
Za vyzdvihnutí rozhodně stojí místní nefiltrované svrchně kvašené pšeničné, ostré osvěžující pivo s lehce ovocným charakterem, tak jak se na typický bavorský weizen sluší a patří. Nabídku dále doplňuje vcelku obligátní světlé a tmavé. Ceny na průměrné obvyklé výši do 2,50 euro za 0,5l pivo.
Opodál v Regensburger strasse je nápojový supermarket, který by neměl minout nikdo, kdo se chce zásobit nejen místním lahvovým pivem i na doma. Supermarket zaměřující se z větší části právě na pivo je otevřený denně kromě neděle a hlavně velmi dobře zásobený. Od mnichovských a jiných bavorských piv z větších pivovarů, přes kompletní sortiment místních a okolních vesnických pivovarů po speciály jako rauchbier z Bamberku či Altbier z Porýní. Vybrat si pár lahvových z široké nabídky je tak menším oříškem.
Pokud si nekoupíme lahvová piva z dalšího pivovaru Sterk (http://www.brauerei-sterk.de) v obchodě, musíme se přesunout přímo do tradičního opět rodinného malého pivovárku s výstavem cca 2000 hektolitrů s hospodou a půvabnou zahrádkou ve vesnici Raigering na předměstí. Autobus místní MHD odjíždí co chvíli od vlakového nádraží. Tady už se oproti předchozímu vaří poměrně širší paleta piv, od běžných světlých pilsů, výborných světlých i tmavých pšeničných, po nefiltrované nakažlivě pitelné starobavorské hutné Zoigl pivo a na podzim i sezonní silnější Bock či speciální Fest bier.
Zpět tedy do centra, kde se další pivovary už nacházejí nedaleko od sebe na území starého města.
Komín jako pivní maják nad střechami domů, nalevo od nádraží upozorňuje na pivovar Winkler (http://www.brauerei-winkler.de) na Schanzgasschen 6.
Malý rodinný tradiční pivovar s výstavem cca 15000 hektolitrů, dlouhou historií a regionální distribucí a vlastní pivovarskou hospodou v sousedství, opět s klasickou skladbou piva jako hell, pils, weizen a sezonně i silným Doppelbockem. Ochutnaná piva UR-Hell i Pils se bohužel v rámci chuťového žebříčku piv místních pivovarů řadí úplně nejníž. Ne vyloženě nepitelná, ale podprůměrná a nedobrá piva s jakousi nepříjemnou olejnatou příchutí.
Napravit si chuť je možné o pár ulic dál na místní pěší zoně u hlavního náměstí. Nejmladší z rodu místních pivovarů je restaurační pivovárek Schloderer (http://www.schlodererbraeu.de).
Rozlehlá, členěná a útulná dvoupodlažní pěkná restaurace ve vnitrobloku měšťanského domu s dominující měděnou nablýskanou varnou.
Opět klasická trojka, světlé, tmavé a pšeničné samozřejmě v nefiltrované a tady nadstandardně dobré podobě. Ceny jsou v obvyklé výši do 2,50 euro za půllitr, takže ani tady nehrozí finanční vykrvácení. Zakoupit je možné i místní piva plněné do patentních lahví a to nejen v pivovárku samém, ale i běžně v obchodech.
Malý domácí pivovárek Am Sudhang (http://sudhang.de/sudhang-braeu) v ul. Sudhang 7 v domě majitele nemá vlastní hospodu, ale pivo dodává asi do 2 hospod ve městě.
Posledním fungujícím pivovarem je nedaleký pivovar Bruckmüller s výstavem cca 30000 hl(http://www.bruckmueller.de) ve Vilstrasse. Starý pivovar s 500 letou tradicí patří k těm co z tradice nejen žijí, ale tradice i aktivně udržují.
Krásná starobylá pivovarská hospoda, distribuce piva i v dřevěných sudech, čepování do kameniny a konec konců plnění do už trochu historických plnoštíhlích eurolahví. Zajímavé je i jakési smluvní vaření především pšeničných piv pod značkou HansFalk.
Původní místní pivovar stejného jména dovařil koncem 80tých let, ale značka piv existuje dál. Samostatný prodej a udržování značek piv ze zrušených pivovarů původními majiteli, vařených ve smluvních či majetkově propojených pivovarech, je jevem nikterak neobvyklým.
Vraťme se ale k pivům Bruckmüller, protože ty zato stojí. Klasiku helles, pils a výborný weizen doplňuje celoročně ještě skutečně echtovní záležitost a to kvasnicový kellerbier s opravdu výraznou kvasnicovou plnou chutí. Právě keller bier a weizen se pyšní prestižní cenou, zlatou medailí DLG-německé zemědělské společnosti. Dostatečně výmluvné je to, že touto cenou za vynikající kvalitu se může pochlubit např. od roku 2000 pouhých 19 pivovarů z neuvěřitelného množství pivovarů celého Německa.
Na podzim se vaří ještě dvojkozel doppelbock Superator a tmavý sladový Knappentrunk. V neposlední řadě pak na jaře i březňák.
V Amberku tedy pivní nuda rozhodně nehrozí a tak pro našince jedno z nejlépe dostupných bavorských pivovarských měst za návštěvu rozhodně stojí.
Informace k článku
Více z kategorie ZAHRANIČNÍ