Detail článku
Má podnikání prostor ?
HISTORIETento článek připomíná dobu na sklonku komunistického režimu, kdy si už sami soudruzi začali uvědomovat, že někde asi udělali se svým plánovaným hospodářstvím chybu a situaci je nutné nějak řešit.Neradostnou situaci v československém pivovarnictví konce 80tých let, kde už byla zem svým socialistickým hospodařením přivedena k úpadku a kde neustálým žitím z podstaty a minulosti nejen v pivovarnictví nebylo už kde brát. Má podnikání prostor ? V pivovaru Protivín byla otevřena průzkumová prodejna, která je v provozu v sobotu i v neděli. Pivo z Protivínského pivovaru je stále žádanější. Špatné pivo každému pivovaru obchod vrátí. Zákazník požaduje jakost. Málokoho zajímají takové skutečnosti, jako to, že je potřeba pivo nechat ležet podle čs. normy při určité teplotě a po uváděnou dobu. Kupujícímu je lhostejné klíčil-li ječmen dříve z 95 procent a dnes jen ze šedesáti. Umíme vyrobit kvalitní chmel i slad, ale protože je o něj zájem v zahraničí, vyveze se. Na jedné straně je tlak na kvalitu v domácí produkci, na druhé máme suroviny, které neodpovídají potřebám. V našich pivovarech zhruba z více jak dvou třetin je v nich vše odepsané. Jen 7 procent piva uvaříme v nových provozech. 74 pivovarů pochází z minulého a předešlých století. Z 88 varen je polovina starší padesáti let. Tento stav se odráží v tom, že pivo vyrábíme dráž než Bavoráci. Začínáme pokulhávat i za státy, které jsme učili český nápoj vařit. I když 40 let tento obor vydělává slušné peníze, nenašli se peníze na jeho postupnou modernizaci. I to co se doma koupí pro rekonstrukci pivovarů neodpovídá tomu, co je běžné ve světě. V současné době, chceme-li si udržet trhy ve světě, bude nás modernizace stát mnohem více. Moderní zařízení se v Československu ani v zemích RVHP nevyrábí a tak se budeme muset obracet jinam. Ani protivínský pivovar nepatří k moderním skvostům potravinářského průmyslu. Jeho budovy které vidíte ze silnice, najdete všude tam, kde se pivo vaří. Po Budvaru je tento pivovar největší v rámci Jihočeských pivovarů, které budou od 1.ledna státním podnikem. Pivo tu mají dobré o čemž se vědělo i po první světové válce, kdy se odtud ročně exportovalo 25 tisíc hektolitrů piva, dokonce až do Chicaga. A nyní k experimentu. Zisk z průzkumové prodejny by měl zůstat pivovaru. Budou stejné zásady i v dalším platit ve státním podniku? Bude-li pivovar vařit kvalitní pivo bude o něj zájem a z nadvýroby půjde zisk. Máme-li mít dobré pivo, musíme zavádět nové technologie a dostávat kvalitní suroviny, mít dostatek obalů. Chtěli bychom exportovat i pivo do zahraničí, např.do Rakouska to máme blíž než do Prahy, ale zákazník na západě požaduje pivo, které má minimálně 90 denní trvanlivost. Náš pivovar se zmůže na 8 až 10 dnů, navíc nemáme-chybí paster. Sprchový paster, za jehož přispění se prodlužuje trvanlivost piva na 90 a více dnů se musí koupit za dolary nebo marky. Na jeho nákup je potřeba 10,5 mil. devizových korun. Potom bychom mohli uvažovat o exportu. Pivovar pivo vaří a hostinský dělá. Pro výčepní děláme přednášky jak pivo ošetřovat, aby zákazník dostal kvalitu. Ovšem pivovar nemá dostatečný příděl benzinu, aby mohl kontrolovat jak se jeho pivo skladuje, ošetřuje a čepuje. Kdyby se odstranily zátarasy v podobě administrativního rozhodování a snahy vést někoho stále za ruku, více se nechalo prostoru pro poctivou cestu výrobců-hospodářů, pak by i tento pivovar mohl šířit slávu našeho piva ve světě.
Dobře celkovou situaci vystihuje článek pana Karla Míči z roku 1989, uveřejněný v Karlovarském informačním zpravodaji.
Týká se změn v pivovaru Protivín, ale dotýká se zároveň celého komunistického hospodaření v pivovarnictví.
#1 - pivovar Protivín koncem 80tých let |
#2 - pivovar Protivín koncem 80tých let |
#3 - pivovar Protivín koncem 80tých let |
Informace k článku
Více z kategorie HISTORIE