Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

Detail článku

Pivní Železnorudsko

DOMÁCÍ
18. 3. 2008 20:37 autor: tomas
Čtenářů: 9862 | Fotogalerie
Komentáře: 16
Městečko Železná Ruda v sevření okolní krásné přírody, by ještě donedávna z pivního hlediska těžko nějakého pivního fajnšmekra svým fádním západočeským výběrem piva přitáhlo, ale v létě roku 2007 založením pivovárku Belveder vznikl nový zajímavý bod na české pivní mapě, který by bylo škoda neprozkoumat.

Samozřejmě ještě zajímavější pivní návštěva by byla za časů našich dědečků v době fungování místního pivovaru. Přes výhodu své odlehlosti od ostatních pivovarů, stálé odbytové základny v okolí i ve svém v sezóně velmi navštěvovaném městečku, doplatil začátkem šedesátých let na nekompromisní a nesmyslné zavírání malých a mnohdy i perspektivních pivovárků.

V Plzni samozřejmě nějaké vaření piva v Rudě nikoho nezajímalo a tak už tedy jako pobočka pivovarského monopolu Západočeských pivovarů byl soudruhy plánovači a honiči hektolitrů zrušen a správní budova přeměněna na rekreační středisko.

Ostatní provozní budovy mezi kostelem a železniční tratí byly zbourány, aby tak už místní pivovarnictví nic nepřipomínalo.

Další velkou místní raritou bylo krátké fungování historicky prvního českého restauračního pivovárku  v restauraci hotelu Gradl v kopci nad městem. Vzhledem k dějinným událostem neměl dlouhého trvání a fungoval jen od roku 1937 do poválečného odsunu německého obyvatelstva, kdy spolu s majitelem zmizelým v odsunu zanikl i pivovárek.

Dnes v jeho místech, sklepech hotelu funguje malé muzeum piva, bohužel s trochu nepochopitelnou otevírací dobou jen v odpoledních hodinách od pondělí do pátku.

Dnešní nový pivovárek tedy volně navazuje na historii místního pivovarnictví a funguje v přeci jen trochu městu bližšímu hotelu Belvedér (www.hotelbelveder.cz).

Normálně by se na Gambrinus (který je v hotelové restauraci na soutoči) do ostrého krpálu škrábal málokdo, ale pivovárek láká a místní piva 11% Belveder, 12% Belgrád a 13% Gradl za zdolání kopce rozhodně stojí.

Místní nefiltrovaná piva svojí šťavnatostí rozhodně patří k tomu lepšímu co nejen malé české pivovary nabízí. Posedět se dá ať už v celku fádní hotelové restauraci v jakémsi socialistickém country stylu 80. let, v létě na terase na čerstvém horském vzduchu, nebo konečně v přístavku vedle maličké varny a spilky. Škoda jen , že v městečku na existenci pivovárku neupozorňuje jediný ukazatel nebo poutač a tak množství pivně neinformovaných turistů v sezóně, vůbec nemajíc tušení o existenci místního piva, utápí svoje chuťové buňky v plzeňské průměrnosti.

Nejenom Belvedér je zajímavý a nejen českým pivem živ je pivař a tak nepodniknout výlet do blízského pivně pestrého bavorského příhraničí by byla velká škoda.

Prvním městem za hranicí, nepočítáme li příhraniční Bavorskou Rudu je asi 10 km vzdálené sklářské město Zwiesel.  Příjemné upravené město na soutoku velké a malé Řezné, žije hlavně sklářstvím, ale kromě několika sklářských manufaktur je domovem samozřejmě i pivovaru. Ještě nedávno dvou pivovarů, ale po zavření pivovaru Janka, nyní tedy s jedním pivovarem .

Dampfbierbrauerei (www.dampfbier.de) u výpadovky na Regen, je menší soukromý pivovar a vaří kromě obvyklých světlých piv jako hellesu (bavorská odpověď na český světlý ležák), pilsu, světlých i tmavých pšeničných piv i svojí největší specialitu a to dampfbier (parní pivo), výborné vyrovnané pivo granátové barvy plněné do patentních lahví.

Vaří se od roku 1989, kdy byla při příležitosti 100 letého výročí založení současného pivovaru oprášena původní stará receptura. Pivo dříve v otevřených dřevěných kádích rychle při teplotách 18-20 stupňů svrchně kvasilo, vytvářely se díky unikání plynu velké praskající bubliny a vypadalo to jako když se z piva kouří a od toho také byl odvozen název: pivo pár-parní pivo.

Pivo i dnes zraje v historických skalních hlubokých sklepích a pivovar umožňuje prohlídky spojené s ochutnávkou pro volně příchozí v sezóně každý pátek ve 14 hodin. Posedět je možné i v přilehlé přijemné pivovarské hospodě se zahrádkou.

Místním pivařům můžeme jen závidět možnosti nákupů mnoha druhů bavorských piv v některém z vícero místních malých, ale dobře zásobených nápojových, především však pivních obchůdků za velmi přijatelné ceny.

Dalším velmi zajímavým místem v okolí, které by nemělo zůstat stranou pozornosti při putování okolím je původní historický lesní hostinec Schwellhausl (www.schwellhaeusl.de) v lesích mezi Rudou a Zwiesslem.

Z centra Železné Rudy jen asi 5 km vzdálené místo, dosažitelné pěšky, na běžkách či na kole, po cestě kolem bývalé pohraniční roty a místa nesmyslně zbořeného zámečku na Debrníku, přes hraniční mostek a potom dále podél potoka. Malebné idylické a půvabné místo uprostřed lesů na pasece s rybníčkem, vzniklo po polovině 19.století jako chata a hostinec pro dřevaře těžící v okolních lesích .

Stále si i v 21.století uchovává svoji nezměněnou původní podobu a tak je možné se právě tady vrátit v čase a odpočinout si od ruchu moderní doby při sklenici tmavého velmi dobrého piva König Ludwig Dunkel ze zámeckého pivovaru Kaltenberg u Mnichova, čepovaného kohoutem přímo ze skalního sklípku nebo posedět na stinné zahrádce při čepovaném pivu ze Zwiesselu nebo právě zmiňovaném Dampfbieru podávaném v lahvích.

Je toho hodně co může Železná Ruda a okolí nabídnout. Kromě objevování místních piv tak i třeba dobývání nejvyšších šumavských vrcholů, ledovcová jezera na české i německé straně, místy hluboké neporušené lesy nebo v zimě nějakou tu lyžovačku v některém z místních lyžařských areálů.

Fotogalerie:

Hotel Gradl - místo prvního prvorepublikového restauračního pivovárku
#1 - Hotel Gradl - místo prvního prvorepublikového restauračního pivovárku

pivovar ve Zwieselu
#2 - pivovar ve Zwieselu

pivovar ve Zwieselu
#3 - pivovar ve Zwieselu

nedávno zavřený pivovar Janka ve Zwieselu
#4 - nedávno zavřený pivovar Janka ve Zwieselu

lesní hostinec Schwellhausl
#5 - lesní hostinec Schwellhausl

železniční muzeum v Bavorské Rudě
#6 - železniční muzeum v Bavorské Rudě

pivovarská hospoda ve Zwieselu
#7 - pivovarská hospoda ve Zwieselu

lesní hostinec
#8 - lesní hostinec

lesní hostinec
#9 - lesní hostinec

lesní hostinec
#10 - lesní hostinec

parní pivo v lesní hospodě
#11 - parní pivo v lesní hospodě

zahrádka lesní hospody
#12 - zahrádka lesní hospody

lesní hospoda
#13 - lesní hospoda

hraniční mostek
#14 - hraniční mostek

pivovárek Belveder
#15 - pivovárek Belveder

pivovárek Belveder
#16 - pivovárek Belveder

pivovárek Belveder
#17 - pivovárek Belveder

pivovárek Belveder
#18 - pivovárek Belveder

pivo v Belvederu
#19 - pivo v Belvederu

hotel Belveder
#20 - hotel Belveder

Komentáře: 16      Zobrazit/Přidat

Informace k článku

Nejčtenější článek kategorie DOMÁCÍ:
Podzimní sklizeň

Příbuzné odkazy
Více z kategorie DOMÁCÍ
Hodnocení článku
Průměrné skóre: 0.2
Hlasů: 3849

Kliknutím na zvolený počet hvězdiček hodnotíte článek. Dobrý článek = více hvězdiček a naopak.

1

2

3

4

5

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT