Detail článku
Pivovarská proměna U Bezoušků
DOMÁCÍPrůhonický pivovárek u Bezoušků z koncem roku 2007 přerušil činnost v původní stávající podobě, aby po rekonstrukci v režii nových majitelů pokračoval ve změněné formě. Jak to tedy nakonec dopadlo? Relativně dobře, řekl bych. Mohlo být totiž i hůř.Nutno přiznat, že průhonický zjevně neprosperující pivovárek mohl ukončit činnost úplně. Vše tomu v poslední době spíše nahrávalo. Trochu nepochopitelně i pivními fandy ne moc navštěvovaný podnik s kombinací neekonomičnosti pivovarské výroby a ne moc ideální lokality spíše stagnoval a přežíval. Samotné Průhonice dobře známé svým zámkem a zámeckým parkem jsou samozřejmě v sezóně velmi navštěvovaným místem, kde o potencionální návštěvníky restaurace není nouze a většinou zaplněná pivní zahrada je toho důkazem. Je to však jen záležitost letních měsíců a po zbytek roku může běžná restaurace hosty spíše vyhlížet. A v Průhonicích, kde je konkurenčních restaurací-pizzerií nepočítaně, to platí obzvášť. Ani čeští i zahraniční osadníci ze stále se rozrůstajících nadstandardních průhonických Beverly Hills vilových čtvrtí, hlásící se spíše k těm pomyslným horním desetitisícům, asi nepatří zrovna mezi typické návštěvníky běžných českých restaurací a jak už bylo zmíněno, ani pivaři hledající nějakou alternativu k obligátní pivní produkci známých značek, si sem ve větším měřítku bohužel nenašli cestu. Malý restaurační pivovar vzniklý v roce 1995 v prostoru původní hospody U Bezoušků, patří k první vlně průkopnických porevolučních pivovárků. Tehdy trochu experimentem majitelů a jak se později ukázalo i krokem vedle, byla volba varní technologie na elektrický pohon. Rok od roku se zvyšující ceny elektřiny, tak rozhodně celé ekonomičnosti vaření piva dlouhodobě nepřidaly. Díky nepříznivé ekonomické situaci, tak mohl pivovar dopadnout různě. Úplným koncem vaření piva v tom nejhorším případě. Převzetí pivovárku řetězcem pizzerií a restaurací Coloseum-Jarmark (http://www.pizzacoloseum.cz) nastaly celkem oprávněné obavy o další osud, ale nutno přiznat, že nakonec zvítězil rozumný kompromis. V rámci řetězce pizzerií Colosem a restaurací Jarmark funguje po Praze hned několik typově stejných provozoven, ale v případě Průhonic zvítězil při rekonstrukci zdravý rozum a nějaká radikální přestavba ve stylu italské venkovské pizzerie se naštěstí nekonala. Na první pohled interiér restaurace Formanky nedoznal kromě dočervena vymalovaného výčepu žádné změny a stále je tím prostorem hlásícím se k tradiční české restauraci. Co už doznalo změny, je samozřejmě pivo. Všudepřítomná nudná trojka Prazdroj, tmavý Kozel a nealko pivo Radegast, je vzhledem ke smluvní pivní značce zmíněného řetězce, zastoupena i tady. Trochu ve stínu hlavní trojpípy je bohužel nijak neoznačený dvojvýčep místního piva a to světlé desítky a granátové šestnáctky. Ceny jídel byly mírně upraveny z původní výše směrem nahoru (polévky 30-45 Kč a hlavní jídla začínající cca od 120Kč), ale prostor je z větší části stále dán především české klasice a těstovinám. Samotnou pizzu jsem v jídelním lístku snad ani nezaznamenal, takže dopředu těžko představitelná kombinace pivovárku a standardní pizzerie se nakonec nekoná. Nebylo to však jídlo (které bylo mimochodem velmi dobré), které mně sem přivedlo, ale především místní pivo bylo důvodem návštěvy. A rozhodně nezklamalo. Na moc dobrou dvanáctku ochutnanou v prosinci 2007, velmi dobře navázala současná desítka (0,5l za 28Kč) čepovaná do půlitru Prazdroje, ale nezaměnitelná s ním svojí výraznou žlutou zakaleností. Na desítku poměrně plné a hutné nefiltrované pivo, hořkým sušším charakterem mající blízko ke klasickému pilsu. Polotmavá šestnáctka (0,4l za 35Kč) z které už alkohol přece jen trochu vyčníval, byla taktéž velmi pitelná a doporučeníhodná. Nebýt v Průhonicích na kole, s chutí bych si jí ještě zopakoval. Potěšilo i to, že se za dobu mého posezení u výčepu vstřícná obsluha věnovala čepování především místní desítky, asi i vzhledem k přítomnosti několika místních pivařů štamgastů. Ani tentokrát však restaurace nepraskala ve švech a tak jen čas ukáže nakolik byly změny nových majitelů celkovým přínosem a jestli v silné místní konkurenci uspěje. Pokud by se časem sortiment místních piv o něco rozrostl a hlavně se novým majitelům dlouhodobě vyplatil vařit, budou Průhonice stále vhodným místem k pivním návštěvám.
Informace k článku
Více z kategorie DOMÁCÍ