Detail článku
Na pivo na hranici.
ZAHRANIČNÍNe nebudu někoho zvát na pivo do vietnamské tržnice nebo nějakého bezcelního obchodu, ale do hraničního městečka v lese, alias Furth im Waldu, kde jsou pivovary hned dva.Každý kdo někdy míří na západ přes hraniční přechod Folmava asi městečko Furth im Wald zná, i když většinou jen z okna auta nebo vlaku. Je to trochu škoda, protože městečko má z pivního hlediska co nabídnout. Ostatně nejen samotné město, ale i okolní kraj Oberpfalz, kde je pořád oproti západočeské pivní sahaře, pivovárků stále značný počet a i když i tady postupně pomalu pivní mapa řídne, je stále z čeho vybírat. Nejbližší český pivovar v Domažlicích už nějaký ten rok nevaří a pivo Radní už je jen historickou záležitostí maximálně tak pro pivní sběratele. Avizovaná přeměna původní sladovny v hotel s minipivovarem je zatím jen zbožným přáním než realitou a tak jediným pivním bodem na rozlehlém území zůstává obnovený pivovar v Koutě na Šumavě, i když úplná obnova dříve zdevastovaného areálu je během na dlouhá léta. Na bavorské straně je pivní realita přece jen veselejší a tak první pivní zastávka může být hned v prvním městě za hranicí. Samotný Furth im Wald je víc než pivem známý i mimo region velkou letní historickou slavností skolení draka. Jedna z nejstarších bavorských slavností (http://www.drachenstich.de), konající se každoročně po celý týden v první polovině srpna, je velmi navštěvovaným podnikem a je zárověň i velkou pivní slavností z které těží nejen místní hospody, ale především soukromý pivovar Dimpfl (http://www.dimpfl-bier.de), který je partnerem celé akce. Malý rodinný pivovar s ročním výstavem kolem 12000 hl a 400 letou várečnou tradicí vznikl v roce 1934 po rekonstrukci starého a zároveň posledního místního komunálního pivovaru. Vaří se středně chmelené a dobře pitelné světlé pivo Dimpfl, klasický helles, Pilsner a speciální ležák Ritterschaft. Asi největší specialitou je pak celoročně dostupný tmavý ležák Cave Gladium vzniklý právě jako hlavní pivo dračích historických slavností. Lehce chmelený, slabě hořký a s jemným kouřovým aromá. Pivovar asi s heslem ""když to neuděláme my, udělá to někdo jiný" prodává i piva z několika dalších bavorských pivovarů a velkopivovarů a uspokoje tím ty pivaře, kteří mají náklonost spíše k televizní reklamě než k místnímu patriotismu a kterých je i tady dost. Pivovar má vlastní prodejnu piva, ale už ne vlastní pivovarskou restauraci. Piva jsou však ve městě poměrně dobře dostupná. Druhým pivovarem vařícím opravdu velmi dobrá piva, řekl bych lepší než místní konkurent , je pivovar Hofer (http://www.hotel-hofer.de). . Opět rodinný podnik s ročním výstavem kolem 10000hl. je velikostně srovnatelný s pivovarem Dimpfl. Tady už se jedná o vcelku běžnou bavorskou kombinaci pivovaru, hospody a hotelu s letní terasou. Hezká obyčejná pivovarská restaurace je domovem místních štamgastů spíše starší generace, mimo letní období je v sobotu zavřená, ale ani jinak nemá na čepu celý sortiment. Levnější alternativou je nákup lahvového, které je dostupné např. v místním marketu Edeka. Pivovar vaří 7 druhů výborných piv, z nichž jediný světlý helles je spíše průměrný, ale tak už to u slabších piv rovnajících se zhruba naší desítce bývá. Světlý export, pilsner, kvasnicový weissen, silnější speciál Grenzfählein či tmavé pšeničné nebo tmavé příjemně hořké pivo Schwarzla Land jsou vše skvěle pitelná piva, která rozhodně nezklamou. Pivovar zaváží i několik místních hospod i když tam už musí být člověk obezřetný. V nevelkém městě je totiž různých restaurací, hospod a míst s točeným pivem překvapivě vysoký počet a jen přítomných pivovarů dle vývěsních štítů jsem letmo napočítal asi 13. To co na první pohled vypadá lákavě, má samozřejmě své Ale, zvlášt v příhraničí, kde nezanedbatelný počet místních jezdí na stále levné jídlo do čech, hospody jsou skoro prázdné, že zůstává trochu záhadou jak se dokáží všechny uživit a z důvodů nízké výtoče pivo nemusí být vždy nejčerstvější a v té nejlepší kondici. Nelze nezmínit ještě třetí místní pivovar Späth, který byl zrušen kolem roku 2000, ale pivo Drachenweisse a Drachsenblut (dračí krev - světlé silnější pivo odpovídající naší 13-14%, je na místní poměry spíše průměrné), které vařil, se vaří dál vedle dalších velmi dobrých piv (např.Bären weisse-pšeničného mědvěda, jantarově zbarveného a lahodného piva) v blízské vesnici Arnschwang v pivovaře Mühlbauer. Městečko Furth im Wald tak při nějaké té cestě z Česka nebo do Česka, za alespoň krátkou pivní zastávku rozhodně stojí.
Informace k článku
Více z kategorie ZAHRANIČNÍ