Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

Detail článku

Výlet za pivem Zoigl

ZAHRANIČNÍ
26. 6. 2008 00:00 autor: tomas
Čtenářů: 9656 | Fotogalerie
Komentáře: 0
O pivní kultuře komunálního vaření piva Zoigl už tady jednou řeč byla. Točený Zoigl se nabízí většinou o víkendech prakticky po celý rok, ale léto je přeci jen vhodnější období k poznávání pivní kultury, než podzimní mlhy nebo zimní plískanice.

Zoigl však není na čepu vždy, ale jen v určité termíny a tak je nutno cestu vždy dopředu naplánovat. Smyslem tohoto článku je tedy přiblížit jednotlivá místa, kde je echtovní přírodní, nepasterizované a nefiltrované pivo k mání.

Asi hlavním městem Zoiglu je souměstí Windischeschenbach-Neuhaus. Díky dobře dostupnému místu nacházejícímu se přímo u dálnice Regensburg-Hof, se nabízí varianta auto, nebo díky místní železniční stanici také vlak, který je asi nejlepší variantou i díky jednodenním , cenově velmi výhodným česko-německým jízdenkám Regionet, SONE+DB (http://www.cd.cz/index.php?action=section&id=5012), nebo Egronet( http://www.egronet.de/index.php?CID=34).

Zhruba 2 hodiny cesty pohodlným vlakem z Domažlic přes Furth im Wald s přestupem ve Schwandorfu nebo kratší cca hodinová varianta z Chebu s přestupem v Marktredwitz.

Přímo ve Windischeschenbachu ( http://www.windischeschenbach.de/), městě s necelými 6000 obyvateli, které postihla před lety vlna krachů větších podniků a z kterého se za prací spíše odchází, se nachází hned 3 pivovárky. Místní tedy vsadili na spojení města se zajímavou pivní kulturou, její větší propagaci a tak navštěvy různých pivních nadšenců z různých končin světa dokazují, že jde o pivní unikum přesahující hranice regionu. Zatím se žádné autobusové zájezdy japonských, ruských či jiných turistů nekonají, ale i to může být za čas realitou a tak je možné ještě pořád poznávat místní pivní výčepy ve své původní podobě.

Pivovar Würth (http://wwwv.brauerei-wuerth.de) v nádražní ulici 7, který mimo jiné druhy piv, stáčí své variace na Zoigl piva i do patentních lahví a je s nimi přítomný v místních nápojových obchodech.

Dále soukromý, před několika lety vzniklý malý pivovárek Wolframstub´n (http://www.zoiglbrauerei.de/), hlásící se k várečné Zoigl tradici , který prodává a čepuje své pivo cca 1 víkend v měsíci, ve vlastní příležitostně otevírané hospůdce s venkovním posezením.

Hlavním pivním bodem je ale samotná tradiční Zoigl komuna s vlastním archaickým pivovárkem (varnou) v Braugasse 1. Pivo je k dostání každý víkend vždy na jiném místě, dle uvedeného kalendáře: (http://www.zoiglbier.de/start.html).

Sousední přilehlé městečko Neuhaus s vlastním komunálním pivovárkem je vzdálené cca 500m a pivo Zoigl je k dostání také každý víkend pokaždé na jiném místě, dle tohoto kalendáře: ( http://www.zoiglbier.de/neuhaus/index.html).

Dalším místem je nedaleké přívětivé městečko Falkenberg (http://www.markt-falkenberg.de) usazené v údolí říčky a obklopené lesy. Zde je možná varianta dopravy už jen autem, nebo za pěkného počasí na kole, na kterém je ostatně možné objet i okolní blízké pivovárky s výčepy během jediného dne.

Místní komunální pivovárek se nachází přímo pod hradem a Zoigl je možné ochutnat na jiném místě v hospůdce, dle daného kalendáře ( http://www.zoigl-kramer-wolf.de/i_frame.html).

Posledním místem v blízkém okolí, kde je možné ochutnat Zoigl je město Mitterteich( http://www.mitterteich.de/), které se nachází cca 17 km jihozápadně od Chebu. Vlakové spojení už bohužel neexistuje a tak je variantou opět auto, kolo, nebo místní autobusové linky.

Zoigl se čepuje na třech různých místech ve městě v daných termínech :  (http://www.mitterteich.de/home/einrichtungen/verteiler_1/verteiler_5/verteiler_5.htm)

Posledním místem, kde je možné pravý Zoigl ochutnat je od výše uvedených čtyř městeček vzdálenější malé město Eslarn ( http://www.eslarn.de/), i když to se nachází jen 3 km od českého přechodu Železná nebo cca 8 km z Rozvadova. Železniční trať byla už před lety zrušena a tak je variantou auto nebo v létě opět kolo, které je díky okolní pěkné krajině a nedalekým hlubokým hvozdům Českého Lesa výborným prostředkem nejen k pivnímu výletu.

V městečku funguje malý soukromý pivovar Bauriedl s pivním obchůdkem na adrese: Ludwig-Müller-Strasse 21, který vaří několik druhů piv. Komunální pivovárek se nachází opodál v Brennerstrasse 30 a výčep Zoigl piva probíhá na druhé straně městečka v hostinci, opět dle daného kalendáře (http://www.zoiglstum.de/).

Na pivo Zoigl z uvedených městeček lze natrefit i na několika dalších místech v okolí. Adresář Zoigl výčepů je zde: (http://www.zoiglinfo.de/pdf/Zoiglwirte_Internet.pdf ).

Pěkné video o Zoigl pivní kultuře je k vidění zde:(http://cms.djs-online.de/44A/mediathek/mediathek.php#id=14&num=4)

Všechna uvedená místa jsou poblíž českých hranic, ceny točeného Zoigl piva nepřesahují nikde příznivých 1,50euro a tak nezbývá než vyrazit za nějakým tím pivním dobrodružstvím.

Fotogalerie:

soukromý pivovárek Wolframstubn ve Windischeschenbachu
#1 - soukromý pivovárek Wolframstubn ve Windischeschenbachu

Komunální pivovárek v Eslarnu
#2 - Komunální pivovárek v Eslarnu

Zoigl výčep
#3 - Zoigl výčep

Zoigl výčep - hospoda v Eslarnu
#4 - Zoigl výčep - hospoda v Eslarnu

hvězda je vyvěšena - čepuje se Zoigl
#5 - hvězda je vyvěšena - čepuje se Zoigl

Zoigl ve Falkenbergu
#6 - Zoigl ve Falkenbergu

trocha historie
#7 - trocha historie

Falkenberg - pivovárek pod hradem
#8 - Falkenberg - pivovárek pod hradem

Na pivo doleva
#9 - Na pivo doleva

varna v pivovárku Wolframstub´n
#10 - varna v pivovárku Wolframstub´n

Zoigl ve Wolframstub´n
#11 - Zoigl ve Wolframstub´n

Komentáře: 0      Zobrazit/Přidat

Informace k článku

Nejčtenější článek kategorie ZAHRANIČNÍ:
Pivní Rudohoří

Hodnocení článku
Průměrné skóre: 0.1
Hlasů: 4173

Kliknutím na zvolený počet hvězdiček hodnotíte článek. Dobrý článek = více hvězdiček a naopak.

1

2

3

4

5

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT