Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

Detail článku

S Františkem a Čerťákem v Harrachově

DOMÁCÍ
8. 7. 2008 21:43 autor: tomas
Čtenářů: 10738 | Fotogalerie
Komentáře: 0
Sympatické krkonošské městečko Harrachov žije hlavně zimní sezónou, kdy místní hotely, sjezdovky a hospody praskají ve švech a slyšet je namísto češtiny spíše ruština, polština a němčina. Osobně mám raději Harrachov letní.

Ač zasněžené kopečky sjíždím na prkénku rád, tak zrovna harachovské předražené, úzké a přeplněné sjezdovky nechávám milerád tisícovkám turistů a Harrachov s okolím si vychutnám raději v létě, kdy je v městečku o poznání klidněji. Od roku 2002, kdy vznikl místní restaurační pivovárek, se kromě okolních přírodních krás nachází v městečku i zajímavé krásy pivní.

Samotný Harrachov je jedním z mála míst v čechách, kde v historii nebyl nikdy pivovar a dnešní malý pivovar ve sklárně je tak místním prvním pivním průkopníkem.

Byl to ostatně od majitele místní sklárny pana Novosada chytrý a prozíravý nápad, přistavět ke sklářské huti malý pivovar s restaurací.

Slabý dolar a asijská levná konkurence už položila nejednu nejen českou na exportu závislou sklárnu a krize celého evropského sklářského odvětví zastavila většinu malých skláren. Ta harrachovská je jednou s posledních malých ručních, kde se ještě pořád daří udržovat výrobu. Nemalou míru na rentabilitě a zachování místního sklářského provozu tak má před pár lety vzniklá restaurace, hotel, malý pivovar a naposledy i pivní lázně.

V trochu neforemné budově přistavěné přímo k boku sklářské huti je netypicky v 1.patře umístněna restaurace s varnou.

V patře proto, aby byla využita atraktivní prosklená stěna s vchodem na ochoz, který nabízí zajímavý pohled do haly funkční sklářské huti a umožnuje pozorovat místní sklářské mistry v akci. Příjemná restaurace s měděnou varnou v rohu u oken, doplněná o milé detaily v podobě například sladu v miskách určeného k uzobávání při popíjení piva. 

I když je Harrachov mimo hlavní zimní měsíce vcelku vylidněným místem, samotná pivovarská restaurace o zákazníky nouzi nemá, protože zájezdy turistů mířící do sklárny  se potřebují po exkurzi v horkém provozu sklárny pochopitelně i občerstvit a pivně osvěžit. Restaurace, kde nás jedno sobotní poledne sedělo jen pár, se tak v krátkém okamžiku kompletně zaplnila polským zájezdem a jinak vstřícný personál měl najednou problém uspokojit lavinu objednávek. Na turisty je zde sice zacíleno, ceny se drží na sice trochu vyšších, ale pořád ještě přijatelných mezích.

Trefili jsme zrovna probíhající várku a tak pozorování práce šikovného mladého sládka, ve vařícím se pivem provoněné restauraci završilo celkový příjemný dojem.

V nabídce je z krkonošské vody vařený 12% světlý nefiltrovaný, opravdu výborný ležák František a neméně dobrý příjemně hořký tmavý 12% Čerťák. I v rámci nefiltrované malopivovarské české produkce, se jedná bez přehánění o extraligu. V plastových 0,7l lahvích se kromě zmíněných piv prodává i 8% světlé Huťské výčepní pivo, které se jinak vaří především pro osvěžení sklářů pracujících u rožhavených pecí. Menší velikostí plastových lahví by se mohli inspirovat i jiné malé pivovárky, protože obvyklé rozšířené 1,5 litrové plastové lahve nejsou zrovna nejpraktičtější záležitostí při chuti zakoupit větší počet vzorků různých piv, pokud tedy kupující zrovna nehodlá pořádat domácí pivní slavnosti.

Ač ve sklárně, tak lahvové pivo je paradoxně v plastu, ale i nějakou tu originální na místě vyrobenou patentní lahev nebo originální zelený půlitr je možné zakoupit. Skleněné jsou mimo jiné i třeba pivní tácky.

Součástí komplexu je cenově přijatelný hotel a nově i pivní lázně, které sice díky plastovým vanám a umístění v moderní budově, jaksi postrádají řemeslný fortelný duch jako v pivolázeňsky průkopnické Chodové Plané, ale svůj účel plní. Osobně jsem ještě pivní lázeňskou kůru nevyzkoušel, ale podle všeho to bude něco, co by zvlášť ve spojení s místním přírodním nefiltrovaným pivem a zdravým horským harrachovským vzduchem, měla zdravotní pojišťovna zákonně proplácet.

Do Harrachova tedy rozhodně ano, ale než v zimě na přeplněné svahy, tak raději v létě s batohem, nebo kolmo, ale hlavně nevynechat místní výborné sklářské pivo. S Františkem nebo Čerťákem je možné se potkat právě jenom tady.

http://www.sklarnaharrachov.cz

Fotogalerie:

vstup do restaurace
#1 - vstup do restaurace

sládek při práci
#2 - sládek při práci

čekání na zájezd
#3 - čekání na zájezd

restaurace
#4 - restaurace

restaurace
#5 - restaurace

výčep
#6 - výčep

dvůr sklárny
#7 - dvůr sklárny

pivovar a sklárna
#8 - pivovar a sklárna

sklárna
#9 - sklárna

sklárna
#10 - sklárna

Čerťák s Františkem
#11 - Čerťák s Františkem

Komentáře: 0      Zobrazit/Přidat

Informace k článku

Nejčtenější článek kategorie DOMÁCÍ:
Podzimní sklizeň

Příbuzné odkazy
Více z kategorie DOMÁCÍ
Hodnocení článku
Průměrné skóre: 0.0
Hlasů: 4315

Kliknutím na zvolený počet hvězdiček hodnotíte článek. Dobrý článek = více hvězdiček a naopak.

1

2

3

4

5

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT