Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

Detail článku

Okolo Hradce

DOMÁCÍ
16. 7. 2008 23:47 autor: tomas
Čtenářů: 12090 | Fotogalerie
Komentáře: 15
Hradec Králové čas od času pravidelně vítězí v různých anketách o nejlepší české město k žití a já jsem se při své nedávné návštěvě města snažil přijít na to, jestli je i zajímavým místem k pití. Samozřejmě piva.

Hradec je opravdu příjemným městem, za 1. republiky nazývaný salonem republiky, díky (v rámci Československa) snad největšímu počtu interesantních staveb, jimž jasně vévodí kotěrovo impozantní muzeum. I naše doba má svůj pomník a to v podobě velkoryse přestavěného bývalého pivovaru, který skončil s vařením piva Lev a Votrok v roce 1999. Dříve velký pivovar s exportem do řady států v posledních letech činnosti nedokázal odolávat konkurenci, přebírání hospod, roční výstav piva propadl na třetinu původních cca 300 tisíců hektolitrů a i ne moc vhodná poloha pro velký pivovar uvnitř centra města (a s tím spojené problémy a vyšší náklady) byla jednou z příčin smutného konce.

V současnosti, kdy se horko těžko hledají peníze na mnoho chátrajících památek, se bratru cca 1 miliarda korun na velkorysou přestavbu pivovaru našla a v areálu u hlavního náměstí tak místo pivovarníků konají činnost úředníci. I na připomínku zaniklého pivovarnictní se místo našlo, i když v budovách s tisícovkami metrů čtverečních, pouhopouhých 16m2. Domácí pivovárek pana Rambouska, který našel nové místo za prosklenou stěnou ve vstupním vestibulu krajského úřadu, sice pivo vaří, ale jinak je příchozím spíše jen pro okrasu a potěchu oka. Hned vedle je jen jakési malé občerstvení, místní speciální a podle různých ohlasů výborná piva na místě ochutnat, nebo pěkné patentní vystavené lahve zakoupit jako suvenýr bohužel nejde a v rozlehlém areálu se tak namísto normální restaurace s varnou, nachází jen jakási neosobní, sterilní předražená a díky tomu prázdná hogo fogo restaurace pyšnící se názvem Nový pivovar, jak jinak než z Prazdrojem na čepu. Rambouska v točené podobě je možné potkat ve městě snad jen ve vcelku příjemné restauraci U Motlů v Blodkově ulici na okraji města, ale vzhledem k velmi omezené kapacitě pivovárku je na čepu opravdu jen příležitostně. Já jsem tam to štěstí při pozdějším zastavení bohužel něměl.

Místní hospody, tak jako jinde díky přítomnosti českých obligátních velkoznaček nenadchnou, ale místní pivní fajnšmekr si nějakou tu svou, zajímavému pivu zaslíbenou hospodu určitě najde. Já natrefil hned vedle bývalého pivovaru na pivnici s trochu podivným zelenožlutým interiérem, záhadného to názvu Danup, ve které se ale krom Gambrinusu, čepuje i 12% Strakonický Dudák a během léta probíhá i akce pivní prázdniny, kdy se střídají na čepu piva z různých pivovarů a pivovárků (např. Svijany, Náchod, Pardubice, Miletín, Medlešice, Rohozec.....). Druhou známou a mnou navštívenou hospodou, byla velmi příjemná tradiční restaurace U Švagerků ve Všehrdově 6, poblíž hlavního nádraží, kde je na čepu velmi dobrý 12% světlý Primátor. Pivní sběratelé asi hospodu znají, díky místu konání pivních burz.

Navštívil jsem i nově vzniklý pivní obchůdek Pivoňka v Tomkově ulici v centru. Pěkně udělaný malý obchod s nějakým tím tvrdším alkoholem a hlavně pivem. Široký výběr českých lahvových piv především z menších pivovarů za velmi dobré ceny a i zahraničních piv taktéž za příznivý peníz. 25,-Kč za v čechách ne zrovna běžné bavorské pivo opravdu není moc. Zahraniční, především bavorský výběr byl trochu nahodilý (nepočítám tedy supermarketová běžná piva jako Corona, Paulaner, Guinness .......... a pouhá 2 piva z Belgie) ve stylu co první německý supermarket nabídl, ale pořád je to lepší výběr, za mnohem příznivější ceny, než nabízejí třeba pražské známé pivní galerie. Zakoupil jsem tedy po krátkém váhání březnického polotmavého Herolda, vrchlabského 12% světlého Medvěda, žitné pivo z Mnichova a jedno světlé pšeničné od Regensburgu.

Pivoňka je pěkným počinem a doufám, že se snad na trhu udrží, ale osobně si myslím, že českému pivnímu trhu chybí mnohem víc hustá síť klasických soukromých dobře zásobených nápojových (pivních) obchodů, běžných u našich západních sousedů, kde probíhá pro pivovary zajímavější prodej po basách než takovéto ojedinělé pivní galerie s prodejem po lahvích.

Hlavním cílem dne byla ale vesnice Běleč nad Orlicí, na okraji Hradce a na okraji rozsáhlých lesů. Místní hospoda s pivovárkem už funguje mnoho let a i já už měl jednu příležitost toto sympatické místo navštívit. Vedle trochu fádní hospody, je hlavním místem za pěkného počasí velké venkovní posezení, které je zároveň už kultovní zastávkou okolních cyklistů, kteří v létě tvoří naprostou většinu návštěvníků. Co se to přesně opékalo na venkovním grilu jsem nezjistil, ale že se po krátké pauze pivo opět vaří ano. Na čepu byl tedy pouze kvasnicový 12% světlý ležák Car za 24,-Kč. Na soutoči pak oproti původnímu Krakonoši, nově a nepochopitelně 11% Kozel a 10% Gambrinus. Místní kvasničák lehkého jantarového zabarvení a s výraznější příjemnou hořkostí chutnal velmi, ale na můj vkus byl až příliš nasycený oxidem uhličitým a byl pro mne tím pádem i méně vybízející k dalšímu napití. Za vinu bych to ale nedával sládkovi, spíše výčepnímu, protože i pěna padala neuvěřitelně rychle. Jak tedy hlásal místní poutač, je potřeba zdravě pít a většina lidí u stolu si to nad místním Carem brala k srdci.

Hradec s okolím je tedy určitě dobrým místem k žití a i nějaká ta zajímavá místa k pití se také najdou .

http://www.umotlu.cz/

http://www.uhusku.ic.cz/

http://www.pivonka-hk.cz/

http://www.danup.cz/

http://www.rambousek.wz.cz/

Fotogalerie:

hradecký pivovar
#1 - hradecký pivovar

hradecký pivovar
#2 - hradecký pivovar

patron pivovarníků dnes dohlíží na úředníky
#3 - patron pivovarníků dnes dohlíží na úředníky

u babičky na prázdninách
#4 - u babičky na prázdninách

hospoda Danup
#5 - hospoda Danup

hradecký pivovar
#6 - hradecký pivovar

tudy k Rambouskovi
#7 - tudy k Rambouskovi

pivovárek Rambousek
#8 - pivovárek Rambousek

podpultové zboží
#9 - podpultové zboží

to není pivní zahrádka
#10 - to není pivní zahrádka

varnička
#11 - varnička

pohled do výlohy
#12 - pohled do výlohy

trochu jiná restaurace
#13 - trochu jiná restaurace

restaurace v pivovaru
#14 - restaurace v pivovaru

bývalá pivovarská brána
#15 - bývalá pivovarská brána

hradecký rynek
#16 - hradecký rynek

Pivoňka
#17 - Pivoňka

Pivoňka
#18 - Pivoňka

Pivoňka
#19 - Pivoňka

Pivoňka
#20 - Pivoňka

lékařská osvěta
#21 - lékařská osvěta

Car bez pěny
#22 - Car bez pěny

hospoda U Hušků
#23 - hospoda U Hušků

hospoda U Hušků
#24 - hospoda U Hušků

hospoda s varnou U Hušků
#25 - hospoda s varnou U Hušků

cyklistův sen
#26 - cyklistův sen

vinárna u Motlů
#27 - vinárna u Motlů

Primátor v Hradci
#28 - Primátor v Hradci

hospoda U Švagerků
#29 - hospoda U Švagerků

hospoda U Švagerků
#30 - hospoda U Švagerků

hospoda U Švagerků
#31 - hospoda U Švagerků

něco málo z Pivoňky
#32 - něco málo z Pivoňky

Komentáře: 15      Zobrazit/Přidat

Informace k článku

Nejčtenější článek kategorie DOMÁCÍ:
Podzimní sklizeň

Příbuzné odkazy
Více z kategorie DOMÁCÍ
Hodnocení článku
Průměrné skóre: 0.1
Hlasů: 4444

Kliknutím na zvolený počet hvězdiček hodnotíte článek. Dobrý článek = více hvězdiček a naopak.

1

2

3

4

5

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT