Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

Detail článku

Podvečer pod Ještědem

DOMÁCÍ
29. 7. 2008 23:08 autor: tomas
Čtenářů: 10086 | Fotogalerie
Komentáře: 2
Podniknout nějakou tu pivní sondu do města pod Ještědem jsem se chystal delší dobu a letošní Den Konráda se ukázal být tím dobrým důvodem. Nesetkávám se s pivem Konrád zase tak často, ale mám dojem, že v poslední době se zvlášť světlá jedenáctka vyšvihla do české chuťové extratřídy.

Nemívám ve zvyku účastnit se v jednom dni hned dvou pivních slavností, ale tentokrát jsem díky nevelké vzdálenosti Kláštera-Hradiště a Liberce, i dilematu co z načatým podvečerem udělal vyjímku. Pravda, bylo to nakonec trochu náročnější.

Závidím Liberečákům jejich město, které je jako jedno z mála doslova v sevření krásné přírody. V pěkném místě se nachází i pivovar ve Vratislavicích nad Nisou na okraji Liberce. Místní bohatí akcionáři rozhodující se kolem roku 1872, kdeže si to svůj nový moderní podnik postaví, se nemohli rozhodnout líp. Na místě stranou od samotného městečka, jinak svého času známého světoznámou továrnou na koberce, na okraji u lesa a u několika rybníčků s dostatečným množstvím potřebné vody, uvařil v roce 1874 novotou zářící velký pivovar svoje první pivo.

Přes počáteční porodní bolesti se nakonec pivovarským podařilo prosadit a místní pivovar se stal na dlouhá léta jedním z největších pivovarů Československa. Dominantní pozici v regionu ještě umocnilo spojení s blízkým velkým pivovarem v Jablonci nad Nisou-Vrkoslavicích v roce 1908 a vzniku silné severočeské akciové pivovarské společnosti. Jablonecký pivovar se za éry socialistického národního podniku dostal na poslední kolej a z dříve moderního pivovaru se za 40 let stal průmyslový skanzen, na jehož rekonstrukci si už netroufl ani akční výbor národní fronty. Kvůli totálnímu zastarání technologie se muselo začátkem 90. let s vařením pivem nadobro přestat.

Vratislavice byly v rámci severočeských pivovarů naopak preferovány a pivovar vařil na sklonku 80. let ročně hodně přes 300000 hl. Výrazné zvyšování výstavu se dařilo ale samozřejmě především na úkor uzavírání jiných mnohdy perspektivních pivovarů v okolí, například ve Frýdlantu, Cvikově, České Kamenici, České Lípě a dalších místech. Z pivovaru v Jablonci se dnes pomalu a jistě stává ruina, i když pivovarská sladovna je pořád ještě překvapivě v provozu. Pivovar ve Vratislavicích mohl vypadat dnes podobně  díky přičinění pražských pivovarů vlastněných firmou Bass, která prosperující pivovar v roce 1998 ze dne na den k překvapení všech uzavřela. V čem spočívala výhoda dobrovolného opuštění celého severočeského pivního trhu se už asi nikdo nedozví. Falešné vratislavické pivo se stále v Praze vaří, ale v TV reklamě ho naše zlatá mládež narozdíl od bůhví proč značkově se tvářícího, dříve dělnického Staropramene nepopíjí a odlehčený Vratislav tak v tichosti míří hlavně na pulty nejrůznějších diskontních obchodů. Smíchovskými experty záměrně poničený a vyrabovaný vratislavický pivovar, ale naštěstí koupila a po dvouleté odstávce vaření piva obnovila firma Hols a Vratislava vystřídal na severu mladší bratr Konrád. V současnosti se sice vaří necelá třetina z dřívějšího množství piva, ale vzhledem k tomu, že nový majitelé začínali od nuly na trhu, který obsadila mezitím konkurence, je dnešních ročních více než 100000 hl. piva opravdový úspěch, který překvapuje i největší optimisty. I když více než polovina celkového množství piva míří na export (především do Saska) a v hospodách na Liberecku jasně vévodí se svým pivem pivovar Svijany, tak i originální vratislavické pivo své pevné místo v regionu znovu má.

Do areálu pivovaru jsem dorazil když už se pivní slavnosti nacházeli v druhém poločase a hned první dojem příjemně překvapil. Tisíce lidí rozptýlených po zelení zalitém areálu, loučka stíněná stromy pod fungující sladovnou hostila podium s nějakou tou hudební produkcí, mnoho stánků a několik výčepů piva, bohužel jak jinak než pouze a jen do kelímků. V českými pivovarníky a pivaři tak oblíbených plastech, mohou mnozí, dnes už většinou bývalí skláři hledat jednu z příčin svého konce.

Vstupné 80,-Kč včetně poukazu na 1 pivo, bylo vzhledem k vcelku kvalitní hudební produkci celkem přiměřené. Okusil jsem zmíněnou výbornou světlou jedenáctku a neméně dobrou světlou dvanáctku už tedy vzhledem k náročnosti celého dne jen v malé verzi. Tmavý 11% ležák nebyl špatný, ale já radši hořčí tmavá piva než nasládlejší.

V nabídce byla i klasická světlá desítka a pivovar dále vaří i polotmavé pivo nebo 14% světlý speciál. Exkurze do pivovaru se tuším nekonala, ale tu bych stejně ani nestihnul. V areálu pivovaru se nachází i automuzeum vzniklé na počest místního rodáka pana Ferdinanda Porsche, zakladatele známé automobilky a pivovar provozuje i vlastní cyklistický klub, což je mi obzvlášť sympatické.

Co překvapilo asi nejenom mne, byla skoro až podhodnocená cena piva. 13,-Kč za půllitr výborné jedenáctky, byl návrat o hezkých pár let nazpět.

Celkově příjemná akce na hezkém místě, které by si zasloužilo častější využití a otevření lidem, než jen jednou do roka. Na nějakou malebnou letní pivní zahradu místo jako stvořené. Zdržel bych se i déle, ale lákalo mně ještě jedno místo. Nenavštívit totiž jen za kopečkem v dalším údolí nacházející se domácí pivovárek Vendelín by byla velká škoda.

Šedivý nenápadný rodinný domek na okraji Starého Harcova v Lukášovské ulici, by člověk lehce minul, ale reklamní poutač na místní pivo se přehlédnout nedá a tak usedám na malé zahrádce o pár stolech. Pěkné místo ze kterého sousedská pohoda a pospolitost sálá a  hezká udržovaná zahrádka nad kterou by i Přemek Podlaha pookřál. Krytá teráska a výčepní okénko, které mile střeží párek trpaslíků.

Usednout s pivem se dá i na trávou porostlý svah, ale já zvolil místo u stolu s výhledem na protější zahradní chatku, která neukrývá zahradní nářadí paní domácí, ale nefalšovaný funkční pivovárek. Bývalý vratislavický pivovarník pan Krkoška si do svého království jen tak někoho nepouští, ale zařízení pivovárku je možné vidět na fotkách u výčepu. Plné hořčí tmavé 12% pivo s lehce domácím charakterem a lehkým kouřovým nádechem, bohužel s rychle mizející pěnou mi zachutnalo při mé první návštěvě, kdy ani jiné pivo momentálně na čepu zrovna nebylo. Tentokrát byla pro změnu k dispozici naopak jen světlá nefiltrovaná 12%, která si mně svojí výbornou vyváženou chutí, osobitým charakterem, i stabilní pěnou doslova získala. Paní domácí za výčepem byla trochu přísně odměřená, ale ochotná a pivo bylo za normální běžnou cenu. Zahrádka s výčepem se otevírá každý den od 14 hodin.

Nebýt toho, že už čas přeci jen pokročil a za celý den se těch piv už sešlo přeci jen víc, poseděl bych déle. Určitě se ale v Harcově zase někdy zastavím, protože pěkné místo s dobrým pivem za to stojí.

http://www.pivo-konrad.cz

reklama liberecko-jabloneckých pivovarů z 30. let 20.století.

 

Fotogalerie:

Pivovárek Vendelín
#1 - Pivovárek Vendelín

výčepní okénko
#2 - výčepní okénko

altánek s udírnou
#3 - altánek s udírnou

Původně jen rodinný domek
#4 - Původně jen rodinný domek

zahrádka
#5 - zahrádka

Pivovar
#6 - Pivovar

Vendelín
#7 - Vendelín

Slavnosti Konráda
#8 - Slavnosti Konráda

Sladovna vratislavického pivovaru
#9 - Sladovna vratislavického pivovaru

slavnosti pivovaru
#10 - slavnosti pivovaru

pivovarský dvůr
#11 - pivovarský dvůr

pivovarský dvůr
#12 - pivovarský dvůr

slavnosti pivovaru
#13 - slavnosti pivovaru

pivovarská alej
#14 - pivovarská alej

varna
#15 - varna

pivovar
#16 - pivovar

slavnosti
#17 - slavnosti

slavnosti
#18 - slavnosti

Alej pod sladovnou
#19 - Alej pod sladovnou

slavnosti
#20 - slavnosti

slavnosti
#21 - slavnosti

slavnosti
#22 - slavnosti

Konrád v novém hávu
#23 - Konrád v novém hávu

vrátnice
#24 - vrátnice

nefiltrovaný Vendelín
#25 - nefiltrovaný Vendelín

Přemek Podlaha by měl radost
#26 - Přemek Podlaha by měl radost

výčep
#27 - výčep

výčep
#28 - výčep

za skleníkem pivovar
#29 - za skleníkem pivovar

na zahrádce u Krkošků
#30 - na zahrádce u Krkošků

na zahrádce u Krkošků
#31 - na zahrádce u Krkošků

garáž a sklad piva
#32 - garáž a sklad piva

 Chata ? Ne. Pivovar!
#33 - Chata ? Ne. Pivovar!

Komentáře: 2      Zobrazit/Přidat

Informace k článku

Nejčtenější článek kategorie DOMÁCÍ:
Podzimní sklizeň

Příbuzné odkazy
Více z kategorie DOMÁCÍ
Hodnocení článku
Průměrné skóre: 0.0
Hlasů: 3923

Kliknutím na zvolený počet hvězdiček hodnotíte článek. Dobrý článek = více hvězdiček a naopak.

1

2

3

4

5

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT