Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

Detail článku

Lounské vábení

DOMÁCÍ
24. 9. 2008 00:00 autor: tomas
Čtenářů: 8378 | Fotogalerie
Komentáře: 0
Sympatická televizní rosnička sice v předvečer pivního výletu hlásila od západu ústup oblačnosti, ale přes optimistickou předpověď nás jedno letní sobotní dopoledne v Lounech přivítali temné těžké mraky, které hrozili co chvíli protržením.

Letošní městská slavnost Lounské vábení nakonec doplatila na špatné počasí, ale do Loun lákala především jedna doprovodná akce a to netradiční prohlídka pivovaru v podání divadelníků a s tím spojený průzkum místního piva a osvěžoven.

V Černicích, vesnici na jejímž katastru se lounský pivovar nachází, mají svůj Václavák a na něm stejnojmenou hospodu s místním pivem, která i něco k snědku pocestným nabízí, ale vkročit do tohoto vskutku reprezentativního podniku čtvrté možná páté cenové skupiny, či si něco i rovnou objednat, vyžaduje notnou dávku odvahy, která ten den nějak chyběla. Na konci vesnice u hlavní silnice mají ale místní obchůdek se vším možným včetně piva, krom místního, kupodivu levnějšího než v pivovarské prodejně, také piva rohozeckého či březenského a tak tedy nakonec odbočka do Černic nevyšla pivně naprázdno.

Historie se opakuje, ale časy se mění. Tak jako dnes příznivci poctivého piva a menších pivovarů nemohou přijít na jméno velkým pivovarům a lounský pivovar dnes patří k těm tradičnějším a hájeným, tak před nějakými 70 lety příznivci a obránci malých pivovarů ve svém plátku Pivovarském Obzoru nemohli přijít na jméno velkým pivovarům také. Jedním z těch tehdy proklínaných byl právě třeba lounský pivovar. Největší ze skupiny schwarzenberských pivovarů byl ve své době moderním podnikem s racionální výrobou, který byl trnem v oku obráncům malých řemeslných pivovárků a lounští pivovarníci byli zároveň i hrobníky mnoha okolních malých pivovarů.

Lidumil kníže Adolf Schwarzenberg by dnes nad na první pohled sešlým podnikem moc nezaplesal a asi by se podivil kam zmizela původní reprezentativní historizující budova varny. Ta byla za socialismu buhvíproč zbourána a nahrazena spádovou varnou. Tam také míří naše skupinka pivu věrných vedená panem Kvasinkou, pivovarským úředníkem, který nás před tím ve společenské místnosti pivovaru krátce seznámil se současností podniku.

Dozvídáme se pár sympatickým hercem narychlo naučených frází o klasické výrobě piva z vlastního sladu a žateckého chmele a už se na varně objevuje jakási lehce hysterická mladá sládková, které se naše přítomnost na varně a rušení v práci vůbec nezamlouvá a po chvilce vyhrocené diskuze s panem Kvasinkou ztratí trpělivost a ječivou fiskulí -Okamžitě vééééén!!! nás vyprovází.

Přesouváme se tedy do sousedního průjezdu, kde potkáváme po napití z kouzelného korbelu samotného knížete Schwarzenberga, který ač zaneprázněn s námi strácí pár slov a už míříme na spilku.

Růženo pocééééém!!!!!!!!!!!!!!! křičí na spilce s pivní hadicí marně zápasící podsaditý chlapík na svojí kolegyni. Kolegyňka ochotně pomáhá v souboji s nezvladatelnou hadicí a my se pomalu přesouváme na ležáckosklepní zastávku. Závěr prohlídky patří zastávce na sladovně, kde nám pivovarští chasníci zahrají na rozloučenou klasický song Na Pankráci.

Ti, kteří by čekali nějaké odborně technické informace o pivovaru by asi divadelně a celkem vtipně pojatá prohlídka pivovaru zklamala. Ti kteří si sem odskočili z městských slavností byli určitě spokojeni. Lehkým zklamáním byla rozhodně nulová prezentace pivovaru nějakými suvenýry a zklamal i venkovní výčep, kde bylo v rámci vstupného 1 pivo jako pozornost. I když se samozřejmě nejednalo o klasickou pivní slavnost, ale jen o doprovodnou akci městských slavností, nuzný kiosek s pouhou kelímkovou desítkou namísto nějaké degustace více místních vzorků piv, nebyl zrovna důstojným zakončením akce. Nutno ale dodat, že celý sortiment lahvových piv byl k zakoupení na druhé straně areálu v pivovarském obchodě.

Na pořádnou degustaci lounského piva jsme tedy nakonec vyrazili do města, ale o tom příště.

Pivovarský areál, jehož součástí je i malá chmelnice, prostor pro nějakou tu koncernověheinekenovskou expanzi či výstavbu CK tanků skýtá, narozdíl třeba od firemně spřízněného a sousední zástavbou sevřeného pivovaru v Krásném Březně. Lounské pivo bylo v minulých letech úspěšně protlačeno firmou Drinks Union mimo jiná exportní místa, například i do snad každého druhého obchodu v Berlíně. Do svých pivovarů firma narozdíl od budování značek a spanilých jízd republikou nevložila korunu a tak jestli bude ochota nadnárodních pivovarníků do lehce zanedbaného pivovaru investovat a jak to nakonec s lounským pivovarem dopadne, zatím ví jen ten nad námi.

Fotogalerie:

Na černickým Václaváku
#1 - Na černickým Václaváku

domácí pivo z pivovaru
#2 - domácí pivo z pivovaru

pivovarská prodejna
#3 - pivovarská prodejna

pivovarský dvůr
#4 - pivovarský dvůr

sladovna
#5 - sladovna

2 kádě v jedné - spádová varna
#6 - 2 kádě v jedné - spádová varna

zápas s hadicí na spilce
#7 - zápas s hadicí na spilce

který soudek bude ten nejlepší
#8 - který soudek bude ten nejlepší

pivovarský bordýlek
#9 - pivovarský bordýlek

pivovarský dvůr
#10 - pivovarský dvůr

na fasádu nám už nezbylo
#11 - na fasádu nám už nezbylo

zpěváci na sladovně
#12 - zpěváci na sladovně

herci
#13 - herci

pivovarský dvůr
#14 - pivovarský dvůr

varna
#15 - varna

chmelnice s rozpadajícím se pavilonem
#16 - chmelnice s rozpadajícím se pavilonem

tady není výčep
#17 - tady není výčep

počasí davy nepřilákalo
#18 - počasí davy nepřilákalo

prezentace pivovaru
#19 - prezentace pivovaru

pojďte dál
#20 - pojďte dál

Komentáře: 0      Zobrazit/Přidat

Informace k článku

Nejčtenější článek kategorie DOMÁCÍ:
Podzimní sklizeň

Příbuzné odkazy
Více z kategorie DOMÁCÍ
Hodnocení článku
Průměrné skóre: 0.0
Hlasů: 3606

Kliknutím na zvolený počet hvězdiček hodnotíte článek. Dobrý článek = více hvězdiček a naopak.

1

2

3

4

5

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT