Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

Detail článku

Krajem Oty Pavla

DOMÁCÍ
15. 10. 2008 20:10 autor: tomas
Čtenářů: 12847 | Fotogalerie
Komentáře: 0
V půvabném kraji kolem Berounky je mimo hlavní letní sezonu poněkud mrtvo a také Plzni celkem blízko, takže ani nepřekvapí, že když už se člověk v nějaké té vísce potká s otevřeným hostincem, bude s největší pravděpodobností konfrontován z Gambrinusem.

Nejinak je tomu ve Skryjích, větší vesnici na kopci nad řekou, známé především v údolí skrytými krásnými jezírky a významným českým nalezištěm zkamenělých trilobitů. Tady jsou překvapivě na rozdíl od okolní pivní pustiny, otevřené hospody hned dvě vedle sebe a obě dokonce i s teplou kuchyní. Novější restaurace U Grillů má na čepu standardní sestavu Gambrinus, Prazdroj a Kozel a tak je pivně zajímavější volbou stará hospoda s názvem Trilobit. Obyčejná venkovská čtyřka, řeklo by se na první pohled, ale dobrým Zlatopramenem ve světlé i tmavé variantě na čepu, základním dobrým hospodským jídlem (polévky, guláš či utopenci z Berounky), nabídkou levného ubytování a stoly na ping pong pro sousedy namísto hracích automatů rozhodně potěší. Trilobit je ve znaku obce, trilobité zde mají malé muzeum a nějakého pravého trilobita je možné v hospůdce i zakoupit v cenových relacích od 150,-Kč.

Listí začíná žloutnout, pro vodáky už je v řece studená voda a hospody kolem mají po sezóně většinou už zazimováno. Tak je tomu i ve známé trempsko - vodácké hospodě U Čtyř trempů ve Zvíkovci, která o prázdninách nabízí kromě Gambrinusu i rakovnického Bakaláře.

Stejná pivní kombinace je i v asi nejznámnější hospodě v okolí. Tím je výletní podnik U Rozvědčíka kilometr od Nezabudic. Malá hospoda s tradicí z 1.republiky je známá hlavně z románů Oty Pavla, který v okolí pobýval a v blízké samotě V Luhu, kam po zabouchání na traverzu převozník výletníky na druhý břeh řeky i převáží, má pan spisovatel i malé muzeum.

Hospoda, kterou veterán 1.světové války pan Franěk v roce 1934 na turisticky vděčném místě otevřel, se stala rychle mezi trempy, výletníky a vodáky velmi populární a populární je i dnes, i když za to vděčí více díky své minulosti, než dnešní nabídkou. Po poslední rekonstrukci zmodernizovaný interiér setřel původní letitou sympatickou patinu a tak je malá hospůdka odkud její zakladatel putoval v období 2.světové války za svojí odbojovou činnost přes nacistický kriminál na popraviště, dnes jen pouhým průměrným nevýrazným podnikem, který se oproti konkurenci může pochlubit jen pěknou letní pivní zahradou, kde je nad Bakalářem (pokud ho tedy zrovna dovezou) velmi příjemně.

Posledním místem dnešního zastavení je městečko Roztoky u Křivoklátu. V rušném turistickém místě jsou přítomné samozřejmě i pivní občerstvovny. Brčálově zelená budova ukrývá čtyřhvězdičkovou hospodu U Zlomenýho pádla s Gambrinusem a Bakalářem, která byla v době mé návštěvy zavřená a tak testem prošel protější podnik Hotel Roztoky, kde ale jedna návštěva opravdu stačila. Podle internetové prezentace i venkovního pohledu příjemně se jevící restaurace, je bohužel v reálu naprosto nezajímavým děsným místem. Nenapadá mně opravdu jediný důvod, proč tuto zakouřenou, ničím nezajímavou podivnou restauraci s průměrnou kuchyní a mizerným výběrem piva (pouze desítka Gambrinus) ještě někdy navštívit, nebo ji někomu doporučit. Snad jen kdyby se náhodou někdy rozběhnul buhvíproč všude uváděný restaurační pivovar umístěný v areálu, který uvařil zřejmě před lety svou první a asi i poslední jedinou zkušební várku. Podprůměrný podnik je smutnější o to víc, že majitelem je člověk zabývající se mimo jiné projektováním pivovarů.

Doporučeníhodným a zároveň jednoznačně nejlepším místním restauračním podnikem je hospoda U Jezu na konci městečka proti proudu řeky. Krásná restaurace s půvabnou zahrádkou, zařízená v útulném přívětivém námořnicko-vodáckém duchu, kde čas najednou běží o poznání pomaleji. Po těžké zkoušce v roce 2002 (kdy byla ničivou povodní zatopená po střechu) se opět skví v celé své kráse a je nejhezčím místem svého druhu široko daleko. Restaurace s kompletním sortimentem piv humpoleckého Bernarda na čepu, dobrou kuchyní a sympatickou milou obsluhou, spolu s pěkným místem přímo u řeky, je v létě epicentrem vodáků z blízkého tábořiště a i neplavec by tento moc hezký podnik neměl rozhodně minout.

http://www.hostinecurozvedcika.cz

http://www.otapavel.cz

Fotogalerie:

hospoda Trilobit ve Skryjích
#1 - hospoda Trilobit ve Skryjích

pivko s trilobitem
#2 - pivko s trilobitem

hospoda Trilobit
#3 - hospoda Trilobit

hospoda U Grillů
#4 - hospoda U Grillů

fosílie
#5 - fosílie

panorámata
#6 - panorámata

hospoda U Rozvědčíka
#7 - hospoda U Rozvědčíka

nedostatkový Bakalář
#8 - nedostatkový Bakalář

zahrádka
#9 - zahrádka

legenda
#10 - legenda

a dnes průměr
#11 - a dnes průměr

přívoz k památníku Oty Pavla
#12 - přívoz k památníku Oty Pavla

hotel Roztoky
#13 - hotel Roztoky

kde se uvařila jen jedna várka
#14 - kde se uvařila jen jedna várka

nefunkční pivovar
#15 - nefunkční pivovar

hospoda v Roztokách
#16 - hospoda v Roztokách

restaurace U Jezu
#17 - restaurace U Jezu

restaurace U Jezu
#18 - restaurace U Jezu

U Jezu v Roztokách
#19 - U Jezu v Roztokách

za výčepem
#20 - za výčepem

U Jezu
#21 - U Jezu

dále od osady dále
#22 - dále od osady dále

Komentáře: 0      Zobrazit/Přidat

Informace k článku

Nejčtenější článek kategorie DOMÁCÍ:
Podzimní sklizeň

Příbuzné odkazy
Více z kategorie DOMÁCÍ
Hodnocení článku
Průměrné skóre: 0.0
Hlasů: 4012

Kliknutím na zvolený počet hvězdiček hodnotíte článek. Dobrý článek = více hvězdiček a naopak.

1

2

3

4

5

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT