Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

Detail článku

Pivovarská zřícenina

DOMÁCÍ
23. 10. 2008 00:24 autor: tomas
Čtenářů: 10110 | Fotogalerie
Komentáře: 0
Slatiňany, městečko na úpatí Železných hor je dnes známé především svým velkým hřebčínem a kladrubskými vraníky. V dřívějších dobách, ještě před érou trávení víkendů v hypermarketech a zájezdů last minute do Egypta, bylo městečko i významným výletním cílem pro obyvatele Pardubic a Chrudimi.

Rozsáhlé polesí, které bylo spolu s místním zámkem do roku 1945 v majetku knížecího rodu Auerspergů, bylo částečně změněno koncem 19.století v romantický lesopark. Vzniknul dodnes zachovalý pitoreskní dětský kočičí hrádek, rozhledna, dnes zdevastovaná lesovna ve švýcarském stylu a to vše spolu s hřebčínem lákalo mnoho návštěvníků. Na okraji lesů vznikly i dvě výletní restaurace, které nabízeli mimo jiné výletníkům pivo z knížecího Auerspergského pivovaru v nedalekých Nasavrkách.

Nasavrcké pivo už je více než 50 let minulostí, výletní restaurace Na kometě už je také minulostí (i když nějaké opravy tam probíhají, takže možná třeba začne znovu fungovat) a tak jedinou dodnes fungující osvěžovnou ze zlaté éry, zůstala výletní restaurace Monaco na cestě k vesnici Škrovád, která po různých vnitřních modernizacích už bohužel postrádá půvab, jaký měla za starých časů a je i díky Gambrinusu na čepu fádním místem, které náročnějšího pivního výletníka nepotěší. Letní zahrádka ve stínu stromů ale dosud funguje a pokud si někdo neklade na pivo a gastronomii vysoké nároky, tak zklamán určitě neodejde. Málokde viděná a vcelku pitelná dvanáctka Gambrinus není na rozdíl od desítky úplným pivním zoufalstvím a na osvěžení v letním horku rozhodně postačí.

Nejlepší místní volbou je ale rozhodně restaurace U zámku při hlavní silnici, která nabízí i ubytování a příjemné posezení na letní zahradě. Vedle vcelku standardně vypadajícího hlavního sálu, určeného k obědům projíždějících řidičů a návštěvníků zámku (muzea koní), je to hlavně útulný a pěkně různými obrázky vyzdobený výčep pro místní štamgasty, na které z obrazu shlíží i sám císařpán (nebo to byl sám kníže Auersperg? Už vlastně přesně nevím). Na čepu kromě všudypřítomné Plzně, je to především sortiment pivovaru z Hlinska, který mile potěší. Dokonce i s výborným kvasnicovým Rychtářem Natur je možné se tu potkat. Je to vždycky milá srážka s příjemnou hospodou, kde je díky domácké atmosféře radost posedět. I tenkrát by se sedělo déle, ale mně ještě lákala trochu utajená, ale o to lákavější akce ve starém chrudimském pivovaru, který se nachází právě na výpadovce na Slatiňany a tudíž přesun nečinil velký problém.

Mnohokrát jsem kolem onoho pivovaru projížděl a jednou při svých průzkumech starých pivovarů tehdy napůl opuštěným areálem i procházel, ale z toho jak devastace části objektu pokročila za poslední cca 2 roky směrem k demolici, spolehlivě každého pivomilce zabolí u srdce. Netuším sice, čím se konkrétně zabývají chrudimští památkáři, ale ochranou památek to zřejmě nebude a i současní majitelé areálu jsou zřejmě milovníky romantických zřícenin. Jinak si totiž až trestuhodnou nepéči o hodnotný areál nedokáži vysvětlit. Střechy sladovny a varny jsou nově propadlé až do úrovně přízemí, zničená zarostlá zahrada, zborcené krovy a podlahy slouží jako otop místním nepřizpůsobivým spoluobčanům....

Smutný je pohled na bývalý pivovar při vědomí o jaký reprezentativní podnik chrudimských právovarečných měštanů kdysi šlo. Název pro diskotéku Total Inferno, která funguje v zachovalých sklepech a spilkách už snad ani nemůže být výstižnější. Majitelé sice čas od času vyrukují v tisku s nějakým plánem na využití trosek pivovaru, ale jak bude nějaký plánovaný hotel či naposledy snad domov pro seniory fungovat vedle hlučné diskotéky si lze jen těžko představit. Před několika lety by ještě byla šance rekonstruovat sice zchátralý, ale pořád opravitelný pivovar. U dnešní ruiny je to už asi nemožné. Dříve krásné budovy pivovaru nacházejícího se navíc na viditelném místě u frekventované silnice, mohli posloužit třeba k vybudování restaurace s ubytováním, letní zahradou nebo i třeba znovu s malým pivovarem. Potenciál tohoto místa tak zůstal nadobro promarněn.

O to víc mně překvapilo konání už druhého ročníku pivních slavností konaných v areálu. Zvědavost, jaká to bude akce v těchto smutných kulisách, byla nakonec důvodem mé krátké návštěvy. Areál dvora byl v pozdním odpoledni už celý zaplněn návštěvníky a program včetně sympatické rockové dámské úderky K2 z Hradce Králové v plném proudu.

Na spíše menší lokální pivní slavnosti mně překvapilo i velmi slušné zastoupení pivovarů. Svůj mobilní výčep tu měl pivovar Náchod, Polička, Havlíčkův Brod, Trutnov, Vrchlabí, Nová Paka a Jihlava, takže o mnoho zajímavých piv nebyla nouze. Kompletní sortiment piv pivovaru Náchod i třeba včetně točeného pšeničného a Pale Ale mně nenechal chladným. Došlo i na třetinku výborné kvasnicové dvanáctky Poličky (kterou jsem ohodnotil nakonec jako nejlepší z ochutnaných), další kvasnicové dvanáctky od drsného potetovaného výčepního z Trutnova a tuším ještě Rebela. Zklamáním byl nuzně vypadající jihlavský výčepní karavan, kde sličné mladé dámy nabízeli jen desítku a čtrnáctku. Kde zůstala zapomenuta vlajková jedenáctka, nějaký ten suvenýr nebo lahvové pivo, jsem už nezjistil. Dlouho jsem se nezdržel a za úvodních popěvků Jardy Hypochondra jsem opouštěl ono zvláštní místo. Ostatně šance navštívit chrudimské pivní slavnosti bude myslím i za rok, pokud však do příštího roku nespadne část budov pivovaru (což se dá s velkou pravděpodobností očekávat), či nenastane nějaká zázračná rekonstrukce.

Podobných menších akcí, které však pestrostí výběru piva předčí i mnohem větší a propagovanější zábavní podniky, není nikdy dost a pozornost si určitě zaslouží.

http://www.chrudimskypivovar.kvalitne.cz (historie a fotky původního pivovaru)

http://www.totalinferno.cz (peklo v bývalé spilce)

http://www.uzamku.wz.cz

http://www.restauracemonaco.pardubicko.com

Fotogalerie:

kde je strojovna?
#1 - kde je strojovna?

v pivovaru se něco děje
#2 - v pivovaru se něco děje

dámská úderka K2 z Hradce
#3 - dámská úderka K2 z Hradce

krkonošská nabídka
#4 - krkonošská nabídka

drsný muž z hor
#5 - drsný muž z hor

pozor medvěd
#6 - pozor medvěd

medvědí speciality
#7 - medvědí speciality

bašta z Vrchlabí
#8 - bašta z Vrchlabí

medvědář z Vrchlabí
#9 - medvědář z Vrchlabí

ošetřovatelky ježků
#10 - ošetřovatelky ježků

sobotní odpoledne ve zřícenině
#11 - sobotní odpoledne ve zřícenině

pivovarník za výčepem
#12 - pivovarník za výčepem

trochu nuda
#13 - trochu nuda

to je Rebel!
#14 - to je Rebel!

Poličan
#15 - Poličan

poetické odpoledne
#16 - poetické odpoledne

primátorský stůl
#17 - primátorský stůl

primátorská volba
#18 - primátorská volba

na pivovarském dvoře
#19 - na pivovarském dvoře

je plno
#20 - je plno

pivovarský dvůr
#21 - pivovarský dvůr

majitelé o pivovar pečují s láskou
#22 - majitelé o pivovar pečují s láskou

a mají rádi romantické zříceniny
#23 - a mají rádi romantické zříceniny

po schodech můžeme sejít do krásné zahrady
#24 - po schodech můžeme sejít do krásné zahrady

jen zahradník má dovolenou a před varnou nám to lehce bují
#25 - jen zahradník má dovolenou a před varnou nám to lehce bují

výletní restaurace Monaco
#26 - výletní restaurace Monaco

zahrádka Monaco
#27 - zahrádka Monaco

slatiňanský Hřebčín
#28 - slatiňanský Hřebčín

restaurace U zámku Slatiňany
#29 - restaurace U zámku Slatiňany

U zámku
#30 - U zámku

bývalá výletní restaurace Na kometě
#31 - bývalá výletní restaurace Na kometě

Komentáře: 0      Zobrazit/Přidat

Informace k článku

Nejčtenější článek kategorie DOMÁCÍ:
Podzimní sklizeň

Příbuzné odkazy
Více z kategorie DOMÁCÍ
Hodnocení článku
Průměrné skóre: 0.0
Hlasů: 3742

Kliknutím na zvolený počet hvězdiček hodnotíte článek. Dobrý článek = více hvězdiček a naopak.

1

2

3

4

5

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT