Detail článku
Výzkumný pivovar a loupežnické pivo
ZAHRANIČNÍO malých mnichovských pivovárcích už na těchto stránkách řeč byla a aby byl soupis kompletní, nezbývá než představit poslední ze skupiny místních malých pivovarů.Forschungsbrauerei (výzkumný pivovar) v Perlachu, okrajové jižní části Mnichova, tak trochu klame názvem, protože nejde o pokusný pivovar nějaké university, ale o regulérní restaurační podnik. Minulost ale výzkumná byla. Pivovar vznikl v roce 1930 jako pokusný podnik okolních zemědělců a v prvních letech pivovar opravdu sloužil jen k bádání nad zlepšením varných postupů či ke zkoušení jakosti surovin. Pro velmi dobrou kvalitu piva se však stával v blízkém okolí čím dál víc známějším a postupně se přetransformoval v regulérní malý pivovar s restaurací. Unterhachinger strasse 76, je místo přímo u železničního přejezdu místní trati S-bahnu, ale onehdá mi nalezení pivovárku dalo trochu zabrat. Proklatě dlouhá ulice a labyrint ulic plných příměstských rodinných domků mi napoprvé trochu stížil orientaci a tak po asi kilometrové zacházce jsem nakonec s úlevou spočinul na malebné letní pivovarské zahrádce u místního piva. Od místního nádražíčka je to při tom co by kamenem dohodil, jen znát ten správný směr a nepřehlédnout pivovar z vlaku. Příjemná pivní zahrada je letní alternativou k pivovarské restauraci klasického příjemného tradičního stylu a místní opravdu lahodný Pils (0,5 l za 3,70 euro a litrový máz za 6,90) čepovaný do kameninových dždánů skutečně stojí za to. V rámci mnichovských piv patří rozhodně ke špičce. Druhé a zároveň poslední místní pivo, silný Bock St. Jacobus (0,5 l za 4 eura a máz za 7,-) chutově rozhodně nijak nezaostává i když s jeho konzumací je zvýšená opatrnost na místě, protože konzumace silného piva po litrových mázech by nemusela skončit právě šťastně a jinak příjemný venkovský Perlach by tak nezanechal nejlepší vzpomínky. Pivovar s ročním výstavem kolem cca 2000hl. zásobuje pivem pouze svojí přilehlou restauraci a zahradu, tudíž při touze ochutat místní pivo nezbývá než podniknout pouť přímo k hoře, ale stojí to za to. Velmi hezké pivovarské místo, kde na přísun tekutin dohlíží sympatické dámy v tradičních bavorských šatech, je příjemným cílem pivního putování. I ty, už místní průměr převyšující ceny se dají pro jednou zvládnout. http://www.forschungsbrauerei.de Druhý dnešní pivovar už nepatří mezi mnichovské, ale městečko Maisach, kde se na hlavní ulici pivovar nachází, leží jen několik málo kilometrů západně od Mnichova a výborné spojení S-bahnem, může být důvodem krátkého úniku z nástrah velkoměsta. V Maisachu, narozdíl od Perlachu není lokalizování pivovaru žádným problémem a typický komín sladovnického hvozdu je spolehlivým a z dálky viditelným identifikátorem. Menší středostavovský rodinný pivovar se může chlubit tradicí 450 let vaření piva a patří k typickým podnikům svého druhu. Nechybí pochopitelně útulná příjemná pivovarská hospůdka plus samozřejmě i pár stolů na dvorku přímo u pivního obchodu a expedice piva ze stáčírny. V době mé návštěvy zkropil venkovní posezení májový vydatný déšť a tak jsem vzal za vděk pěknou pivovarskou hospůdkou, kde mi ochotná a milá paní domácí namísto jídelního lístku podstrčila k podpisu nějakou petici k podpisu. Po chvíli zkoumání pravého významu petice, jsem nakonec ač nekuřák podpořil místní opoziční buňku proti novému zákazu kouření v bavorských hospodách. Na čepu byl obvyklý chutný helles, pils, dunkel a weizen (ceny 2,50-2,70 euro za 0,5l) do skla a nefiltrované sklepní pivo (keller bier) do kameninových džbánků. Ač mi to později bolavá záda vyčítala, neodolal jsem díky velmi pěkné etiketě a zakoupil místní lahvové tmavé pivo, které je podle všeho i vlajkovým pivem pivovaru. Tmavý a klasicky lehce bavorsky nasládlý ležák Räuber (raubíř) Kneissl je pivo pojmenované po nějakém místním legendárním loupežníkovi (něco jako náš Babinský), o kterém byl nedávno natočen i film sponzorovaný právě tímto pivovarem. Tak jako v Perlachu, je i pivovar s hospodou v Maisachu sympatickým pohostinným místem a krátká zajížďka z Mnichova není rozhodně ztrátou času.
Informace k článku
Více z kategorie ZAHRANIČNÍ