Detail článku
Akce Kryštof v podkrkonoší
DOMÁCÍAbsolvoval jsem onu říjnovou sobotu prohlídku pivovaru v Nové Pace, vzal zavděk jedním kelímkovým pivem před pivovarskou branou a vydal se poté na cestu a průzkum toho, co okolí pohostinného skýtá.V Nové Pace a nejbližším okolí opravdu není problém natrefit na vývěsní štít s místním pivem, hospod s Novopackým mokem je zde celá řada a já tentokrát zašel na průzkum Novopackých sklepů, přesněji řečeno místní velmi pěkné restaurace. Nenápadný malý dům v postranní ulici, který byl už na začátku 20.století domovem hospůdky Hadí sluj, trochu klame zevnějškem, protože uvnitř se ukrývá nejen tuze příjemná, starosvětsky laděná hospůdka, ale i klub hostící podle plakátů různé rockovo - folkovo - alternativní formace. Ani majitelům lehce alternativního klubu peníze od nadnárodní společnosti zřejmě nesmrdí a tak je na čepu hlavně produkce plzeňského pivovaru. Své místo tu má ale i novopacký nefiltrovaný a nutno říct velmi dobrý, 11% světlý Kryštof, který v nefiltrovaném provedení kupodivu postrádá onu charakteristickou místní novopackou uhelnou příchuť. Velmi členitá a útulná hospoda laděná do retro stylu, je přesně tím typem podniku, který mám rád, ale čekala mě ještě cesta daleká a tak jsem akci Kryštof ukončil, respektive přerušil, protože v následující hospodě jsem si rád milou chvilku s nefiltrovaným Kryštofem zopakoval. V sousední Staré Pace, významné to železniční křižovatce, má místní pivařstvo štěstí hned na dvě zajímavé hospody stojící naproti sobě. Hospodu Na Lajně (nabízející Novopacké a Svijanské pivo) jsem vynechal a zamířil do protější Sokolovny. Ne tedy utužit fyzickou kondici, i když posilování bicepsu pravé paže se také počítá, ale nasát něco z atmosféry této moc pěkné hospody. Nenápadná budova s vývěsním štítem Kozla a Gambrinusu, by někoho možná ani nedonutila přibrzdit tak jako jednou málem nedonutila zastavit i mě, ale to že se nemůže dát na první, venkovní letmý dojem, se mi tenkrát potvrdilo mírou vrchovatou. I tady samozřejmě majitelé zřejmě nepohrdli nějakou tou finanční injekcí a na čepu je plzeňská produkce, ale na soutoči je i novopacké pivo a i zmíněný nefiltrovaný 11% Kryštof. Podnik je sice domovem místní fotbalové jedenáctky, ale fotbalovost není dávána v hospodě příliš najevo a moc příjemná, vkusně vyzdobená hospůdka je hezkým příkladem toho, jak by měla klasická česká hospoda vypadat. Vyhlášená je i místní kuchyně, za kterou míří i mnozí přespolní. I přes přílišnou náklonnost k pivu hrůzy původem od Radbuzy, která je v hospodě patrná, musím toto místo díky prostředí, dobré kuchyni a nefiltrovanému lokálnímu pivu rozhodně všemi deseti doporučit. I tady jsem se ale dlouho nezdržel a zamířil na svém bicyklu značky Rock Machine dál na severozápad vstříct netušenému. Další cesta byla ale bohužel ve znamení buď pěkných hospůdek s Gambrinusem a nebo trochu příznačně zaplivaných nezajímavých hospod s pivem ostatním. Regionálním Krakonošem například. Ani okresní město Semily nenabízí nic co by stálo z pivního hlediska za řeč. V místním pivovaru se už dlouhé desítky let pivo nevaří a v současnosti tam funguje jen nějaký Tip sport bar se Staropramenem. Po trochu krkolomném zdolání Riegrovy stezky, malebné pěšiny linoucí se údolím Jizery, kdy jsem až na jejím konci ve Spálově z cedule zjistil, že není určena pro cyklisty, jsem potkal další záchytný zajímavý pivní bod. V pěkném údolí na soutoku dravostí si konkurující Jizery a Kamenice, vyrostla za 1.republiky architektonicky zajímavá stavba vodní elektrárny a díky známé turistické stezce byl postaven i hotel s výletní restaurací, která ostatně v prakticky nezměněné podobě slouží dodnes. Příjemný interiér restaurace a letní terasy láká ke spočinutí, pokud tedy zrovna prostor restaurace není prosycen odérem smažícího oleje linoucího se z kuchyně, jako v době mé zastávky. Na čepu byl sortiment piva z Krušovic a Svijan (pokud mi paměť slouží tak 13% a 11%) a především v létě je tu velmi příjemno třeba i při čekání na vlak, který staví o pár metrů dál. Ve vesnici Bozkov na kopci nad údolím Kamenice, mne čekalo asi největší překvapení dne. Díky místním a relativně známým dolomitovým jeskyním, jsem nějakou tu fungující občerstvovnu očekával, ale že narazím v malé vesnici hned na tři příjemné hospůdky jsem popravdě nečekal a na českém venkově se podobný úkaz vidí málokdy. Všechny tři hospody totiž kupidivu postrádají na čepu české nejoblíbenější pivo. ""Občerstvení U Farských - Pod slívou"" hlásala cedule ve spodní části obce. Čekal jsem nějaký stánek, ale překvapením byla domácí atmosférou sálající, malá letní hospůdka s pivem Klášter na čepu. Škoda, že takových míst není na českém venkově povícero, říkal jsem si při průzkumu tamních zákoutí. 11% Klášter (který byl po své slabé letní chuťové sezóně opět velmi pitelný) jsem popil pod pergolou u místní udírny a vydal se dál na kopec na náves, kde mají místní i turisté na výběr z hospody Na Rynku s humpoleckým Bernardem ve štítu a starobylou hospodou Dřevěnkou, kde je k mání pivo Černohorské a Svijanské. Kryté venkovní posezení mi poskytlo azyl pro pivní pauzu a z poměrně bohatého sortimentu piva na čepu (10%, 12% a řezaná 13% Černá Hora + 11 a 13% Svijany) jsem zvolil svijanského kvasničáka. Bohužel se mi už poněkolikáté potvrdilo, že kvasnicové pivo není asi to pravé ořechové do venkovských hospod, navíc tam kde je značek piva vícero a výtoč jednotlivých nižší. Lehce nakyslé pivo nebylo sice vyloženě nepitelné, ale ke kvalitě kterou normálně oplývá, mělo daleko. Novopackého Kryštofa jsem už nepotkal, ostravský Kryštof právě ladil struny na večerní koncert v místní sokolovně a já vyrazil do cíle, kterým bylo nádraží u vesnice Jesenný. Ještě jsem se tedy zastavil ve vesnici samotné nafotit skromné zbytky bývalého pivovaru knížete Rohana u nedávno vyhořelého zámečku. Dva tamní, místní ležák pamatující hostince v současné době za návštěvu díky českému nejoblíbenějšímu pivu na čepu a nic moc prostředí opravdu moc nestojí a síly na další piva už stejně po náročném a pivně vydatném dni nezbývalo, takže jsem se už jen samospádem dopravil do údolí k nádraží na nejbližší rychlík.
Informace k článku
Více z kategorie DOMÁCÍ