Detail článku
Rodinné Stříbro
DOMÁCÍDo západočeského Stříbra jsem se nevypravil jen tak, ale cíl byl předem jasný. Po roce od otevření pivovárku U Rybiček prozkoumat, jestli dost negativ, díky nimž jsem si po první návštěvě říkal, že již nikdy více, přece jen po ročním zaběhnutí provozu zmizelo.V bývalém hornickém městečku už jsem byl všehovšudy asi počtvrté a musím uznat, že historické centrum města rok od roku rozkvétá do krásy. Před pár lety klasicky šedivé a oprýskané sudetské město se stává čím dál víc přívětivějším, domy (až na pár vyjímek, které svým neutěšeným stavem stále připomínají průchod válečné fronty) mají nové fasády a v údolí Mže nově vyrostl pěkný hornický skanzen s naučnou stezkou spojující vstupy do středověkých hornických štol. Jen původní měštanský pivovar stojící na ostrohu nad řekou stále chátrá a zajímavý komplex budov by si zasloužil lepší využití než jakési skladiště zeleniny a komunálu. Pivo se v původním německém Miesu vařilo po dlouhá staletí a pivovar vařící ročně kolem 10000 hl. piva, byl pro neperspektivnost zrušen začátkem 50.let 20.století v rámci budování světlých zítřků v počeštělém Stříbře, již po kompletním odsunu německého obyvatelstva. Po bezmála 60. leté pauze tak byla na podzim roku 2007 tradice vaření piva v malém množství obnovena o pár ulic dál v příkladně zrekonstruovaném domě pod náměstím, který už předtím sloužil jako pension a vinárna. Vinný sklep doplnil i sklep pivní a v nové dvorní přístavbě vznikla příjemná, vkusně a dobře udělaná restaurace s měděnou varnou. Celkovou propracovanost rodinného podniku U Rybiček dotvářejí například i originální pivní sklenice a tácky jednotlivých piv. Velkým kladem pivovárku, je na české poměry poměrně pestrý sortiment nefitrovaného piva včetně stabilně vařeného a hlavně povedeného pšeničného piva Duchmause, pojmenovaného podle místního hornického ducha. Potěšitelná je i místní desítka Stříbrňák, která zde není tak jako jinde jen laciným přívažkem do počtu pro nenáročné konzumenty, ale plností a chutí může konkurovat dvanáctce Argentu. Stabilní čtveřici doplňuje ještě 13% tmavý Horník a na vánoce či jiné svátky speciální, 16% polotmavý Ostrostřelec. Vše výborná a pitelná piva patřící v rámci české republiky k výraznému nadprůměru. Jediný mínus mají u mne stříbrská piva za opravdu ukrutný bolehlav, který mi po celý další den přivodila. Po konzumaci třech a 1 malého piva se mi něco podobného běžně nestává a podobný stav mi zatím při zvýšené konzumaci přivodil snad jen Budvar. Možná si na celý následující den udělal z mé hlavy střelnici jen ten malý třetinkový silný Ostrostřelec. Nevím. Nabídka jídel se drží svým rozsahem ještě v přijatelných mezích za už trochu vyšší, ale pořád ještě akceptovatelné ceny. Typický nešvar českých restaurací v podobě nekonečného seznamu jídel (většinou mražených polotovarů) na lístku, se tu naštěstí nekoná a nešvarem je jen klasická obligátnost nealko nápojů, což ale není jen problém Rybiček, ale velké části českých restaurací. Obzvlášť k domácímu pivu by jako doplněk slušela nabídka nějakých regionálních limonád namísto globalizované Fanty a Coca Coly. Lednice dodaná zdarma od nadnárodní společnosti se hold počítá a praxe jaká je např. v Bavorsku, kde si velká část malých pivovarů připravuje i vlastní domácí limonády bez chemie, není bohužel v čechách standardem. Dobrou hospodu dělá z velké části i obsluha a právě neprofesionalita personálu a vyložená drzost a arogance místního pana výčepního - neumětele (chlapík v cca 50 letech by už mohl vědět, že bryndání piva z 30-40 cm do půllitru není ten správný způsob čepování), který se choval v době mé první návštěvy a posezení u výčepu vyloženě hulvátsky nejen ke svým kolegyním, ale i k hostům restaurace, byla tenkrát důvodem mého zklamání a odsouzení. Tentokrát po roce provozu bylo už vše v pořádku, obsluha evidentně už zaběhnutá, ochotná a vstřícná a zmíněný pan výčepní naštěstí (doufám že trvale) nepřítomen. Pivovar U Rybiček musím tedy narozdíl od první návštěvy tentokrát díky dobré kombinaci pěkného prostředí, výborného piva za přiměřené ceny a dobré obsluhy, jen doporučit. Pivo se dá zakoupit v 1,5 litrové PET lahvi s etiketou i na cestu, bohužel za cenu točeného v restauraci (tuším že 80,-Kč). Na západ čech mířím rád a ve Stříbře, potažmo v pivovaru U Rybiček jsem rozhodně nebyl naposled už jen proto, že tamní pivo nikde jinde na čepu není.
Informace k článku
Více z kategorie DOMÁCÍ