Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

Detail článku

Rodinné Stříbro

DOMÁCÍ
8. 2. 2009 18:07 autor: tomas
Čtenářů: 9498 | Fotogalerie
Komentáře: 6
Do západočeského Stříbra jsem se nevypravil jen tak, ale cíl byl předem jasný. Po roce od otevření pivovárku U Rybiček prozkoumat, jestli dost negativ, díky nimž jsem si po první návštěvě říkal, že již nikdy více, přece jen po ročním zaběhnutí provozu zmizelo.

V bývalém hornickém městečku už jsem byl všehovšudy asi počtvrté a musím uznat, že historické centrum města rok od roku rozkvétá do krásy. Před pár lety klasicky šedivé a oprýskané sudetské město se stává čím dál víc přívětivějším, domy (až na pár vyjímek, které svým neutěšeným stavem stále připomínají průchod válečné fronty) mají nové fasády a v údolí Mže nově vyrostl pěkný hornický skanzen s naučnou stezkou spojující vstupy do středověkých hornických štol. Jen původní měštanský pivovar stojící na ostrohu nad řekou stále chátrá a zajímavý komplex budov by si zasloužil lepší využití než jakési skladiště zeleniny a komunálu. 

Pivo se v původním německém Miesu vařilo po dlouhá staletí a pivovar vařící ročně kolem 10000 hl. piva, byl pro neperspektivnost zrušen začátkem 50.let 20.století v rámci budování světlých zítřků v počeštělém Stříbře, již po kompletním odsunu německého obyvatelstva. Po bezmála 60. leté pauze tak byla na podzim roku 2007 tradice vaření piva v malém množství obnovena o pár ulic dál v příkladně zrekonstruovaném domě pod náměstím, který už předtím sloužil jako pension a vinárna. Vinný sklep doplnil i sklep pivní a v nové dvorní přístavbě vznikla příjemná, vkusně a dobře udělaná restaurace s měděnou varnou. Celkovou propracovanost rodinného podniku U Rybiček dotvářejí například i originální pivní sklenice a tácky jednotlivých piv.

Velkým kladem pivovárku, je na české poměry poměrně pestrý sortiment nefitrovaného piva včetně stabilně vařeného a hlavně povedeného pšeničného piva Duchmause, pojmenovaného podle místního hornického ducha. Potěšitelná je i místní desítka Stříbrňák, která zde není tak jako jinde jen laciným přívažkem do počtu pro nenáročné konzumenty, ale plností a chutí může konkurovat dvanáctce Argentu. Stabilní čtveřici doplňuje ještě 13% tmavý Horník a na vánoce či jiné svátky speciální, 16% polotmavý Ostrostřelec.

Vše výborná a pitelná piva patřící v rámci české republiky k výraznému nadprůměru. Jediný mínus mají u mne stříbrská piva za opravdu ukrutný bolehlav, který mi po celý další den přivodila. Po konzumaci třech a 1 malého piva se mi něco podobného běžně nestává a podobný stav mi zatím při zvýšené konzumaci přivodil snad jen Budvar. Možná si na celý následující den udělal z mé hlavy střelnici jen ten malý třetinkový silný Ostrostřelec. Nevím.

Nabídka jídel se drží svým rozsahem ještě v přijatelných mezích za už trochu vyšší, ale pořád ještě akceptovatelné ceny. Typický nešvar českých restaurací v podobě nekonečného seznamu jídel (většinou mražených polotovarů) na lístku, se tu naštěstí nekoná a nešvarem je jen klasická obligátnost nealko nápojů, což ale není jen problém Rybiček, ale velké části českých restaurací. Obzvlášť k domácímu pivu by jako doplněk slušela nabídka nějakých regionálních limonád namísto globalizované Fanty a Coca Coly. Lednice dodaná zdarma od nadnárodní společnosti se hold počítá a praxe jaká je např. v Bavorsku, kde si velká část malých pivovarů připravuje i vlastní domácí limonády bez chemie, není bohužel v čechách standardem. Dobrou hospodu dělá z velké části i obsluha a právě neprofesionalita personálu a vyložená drzost a arogance místního pana výčepního - neumětele (chlapík v cca 50 letech by už mohl vědět, že bryndání piva z 30-40 cm do půllitru není ten správný způsob čepování), který se choval v době mé první návštěvy a posezení u výčepu vyloženě hulvátsky nejen ke svým kolegyním, ale i k hostům restaurace, byla tenkrát důvodem mého zklamání a odsouzení.

Tentokrát po roce provozu bylo už vše v pořádku, obsluha evidentně už zaběhnutá, ochotná a vstřícná a zmíněný pan výčepní naštěstí (doufám že trvale) nepřítomen. Pivovar U Rybiček musím tedy narozdíl od první návštěvy tentokrát díky dobré kombinaci pěkného prostředí, výborného piva za přiměřené ceny a dobré obsluhy, jen doporučit. Pivo se dá zakoupit v 1,5 litrové PET lahvi s etiketou i na cestu, bohužel za cenu točeného v restauraci (tuším že 80,-Kč). Na západ čech mířím rád a ve Stříbře, potažmo v pivovaru U Rybiček jsem rozhodně nebyl naposled už jen proto, že tamní pivo nikde jinde na čepu není.

http://www.urybicek.eu

Fotogalerie:

starý měšťanský pivovar
#1 - starý měšťanský pivovar

nový hornický skanzen
#2 - nový hornický skanzen

náměstí ve Stříbře
#3 - náměstí ve Stříbře

radnice na dohled
#4 - radnice na dohled

pivovar U Rybiček
#5 - pivovar U Rybiček

pivovarský dvorek
#6 - pivovarský dvorek

stylový krb
#7 - stylový krb

pivko
#8 - pivko

v hospůdce s varnou
#9 - v hospůdce s varnou

kde je výčepní ?
#10 - kde je výčepní ?

sousední dům hrůzy a místní pokus o světovost
#11 - sousední dům hrůzy a místní pokus o světovost

pivovaru U Rybiček
#12 - pivovaru U Rybiček

hospoda s Chodovarem u nádraží
#13 - hospoda s Chodovarem u nádraží

Pivovar ve Stříbře-Miesu v plné síle (repro z knihy Stříbrsko na historických pohlednicích)
#14 - Pivovar ve Stříbře-Miesu v plné síle (repro z knihy Stříbrsko na historických pohlednicích)

Komentáře: 6      Zobrazit/Přidat

Informace k článku

Nejčtenější článek kategorie DOMÁCÍ:
Podzimní sklizeň

Příbuzné odkazy
Více z kategorie DOMÁCÍ
Hodnocení článku
Průměrné skóre: 0.0
Hlasů: 3764

Kliknutím na zvolený počet hvězdiček hodnotíte článek. Dobrý článek = více hvězdiček a naopak.

1

2

3

4

5

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT