Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

Detail článku

Nové pivovary v krizi?

DOMÁCÍ
1. 4. 2009 22:28 autor: tomas
Čtenářů: 14227
Komentáře: 2
Už ani ta světová krize není co bývala. Zatímco koncem 30.let 20.století, kdy byla hospodářská krize na vrcholu, pivovarů mnoho zaniklo, dnes i přes momentální období ekonomické recese pivovary a pivovárky vznikají a Česká republika není vyjímkou.


Hned první letošní překvapení se událo v Přerově (http://www.super-info-gastro.cz/index.php?section=moreinfo&id=638), kde za nejvyššího stupně utajení vznikl restaurační pivovar Parník v sousedství místní Hypernovy.

To obnovený pivovar v Rychnově nad Kněžnou (http://www.pivovarrychnov.cz) byl naopak mediálně velmi obratný a za velké pozornosti médií i pivařů zahájil oficiálně činnost v polovině března.

Další z řady dopředu avizovaných, je pivovar v Chotěboři (http://www.pivotech.cz), kde se nejedná o klasický restaurační pivovar, ale hned o ambiciozní malý průmyslový pivovar.

Pivo už zraje i v dalším novém pivovaru Tambor (http://www.pivo-tambor.cz) ze Dvora Králové nad Labem.

Další uvedené pivovary jsou momentálně ve výstavbě a měli by zahájit činnost v letošním roce.

Jedná se o malý pivovárek v Jeseníku, další malý pivovárek v areálu likérky Kwaczek (http://www.kwaczek.cz/nabidka/pivovar) ve Frýdku Místku, restaurační pivovar Černý Orel (http://www.cerny-orel.eu) v Kroměříži, malý restaurační pivovar Richter (Jihoměšťan), který vzniká v bývalé kotelně v Podjavorinské ulici na pražském Jižním Městě a měl by být otevřen na podzim letošního roku, malý pivovárek v Broumech na Křivoklátsku za kterým stojí sládek pan Matuška z pražského Strahovského pivovaru a i trochu tajemstvím obestřený malý pivovar v Horních Dvorech u Chebu, který by měl letos také snad zahájit činnost, stejně jako malý pivovárek v Třinci.

Samozřejmě se s velkou pravděpodobností objeví i další malé pivovárky, které vznikají za naprostého utajení podobně jako ve zmíněném Přerově.

Do další skupiny patří pivovary a pivovárky, které by měli vzniknout výhledově v horizontu cca 1-3 let, kde už se ze stádia úvah přešlo k akci a pomalu probíhá stavební a povolovací řízení nebo se zpracovává projektová dokumentace.

Přestavbou bývalých průmyslových pivovarů v Děčíně a Opavě vzniknou velká obchodně společenská centra, jejichž součástí bude i malý pivovar. Konkrétnější obrysy má pivovar v Opavě, kde se bude znovu vařit Opavský ležák (původní značku Zlatovar získala mezitím jiná firma) a součástí nového pivovárku bude i opravená měděná varna původního pivovaru. V Domažlicích se opravy bývalého pivovaru chopilo po delších průtazích samo město a v budově staré sladovny bývalého pivovaru vznikne společenské centrum s restaurací a minipivovarem.

V Sokolově probíhá rekonstrukce kláštera v jehož sklepení bude minipivovar s restaurací. V Žatci je na spadnutí zahájení výstavby velkorysého chrámu Chmele a piva (rozšíření chmelařského muzea) jehož součástí bude i malý pivovárek. Na okraji obce Lety u Dobřichovic vznikne novostavba hotelu, jehož součástí bude i restaurace a malý pivovar. V původní sladovně u bývalého pivovaru v Českém Brodě vznikne restaurace a ""Měštanský pivovar"". V Kostelci nad Černými lesy se snad podaří vedle vznikajícího pivovarského muzea opravit i původní technologii starého pivovaru a obnovit vaření piva. V západočeských Žinkovech americký investor právě velkoryse upravuje místní zámek na hotel a v místním starém mlýně vybuduje restauraci a malý pivovar. V Horním Jelení proběhne adaptace bývalého pivovaru na restauraci, společenské centrum a malý pivovar. V bývalém pivovaru v Rožnově pod Radhoštěm vznikají pivní lázně, jejichž součástí bude i minipivovar. V Klášterní ulici v Ústí nad Labem projde přestavbou dům ve kterém funguje restaurace Staré dobré časy a vznikne i hotel a minipivovar. Bývalý pivovar v Lobči na Kokořínsku opraví mladí architekti RioFrio na malý pivovar s restaurací a ubytováním. V šumavské Borové Ladě - Novém Světě vznikne minipivovar u již stávajícího pensionu. V Jeřmanicích u Liberce vznikne moderní novostavba restaurace, minipivovaru a diskotéky. V Tuchoměřicích by měl vzniknout minipivovar u rodinného domu pana Motyky.

Třetí kategorií jsou místa, kde o vzniku pivovaru vážně uvažují, ale vše závisí na budoucím ekonomickém vývoji, případném poskytnutí evropských dotací a v případě investorů-měst i příznivé politické konstelaci.

Hned několik malých pivovarů se plánuje v objektech původních zrušených pivovarů, jako např. v Bílině, Litoměřicích, Dešenicích, České Kamenici, Toužimi, Křivoklátě či Zelené Hoře. O malém pivovaru uvažují v jihočeských Borovanech, kde by měl být součástí právě opravovaného zámku, Vysokém Mýtě, Vimperku, Bruntále, v Plzni firma Pegisan uvažuje o minipivovaru v domě na hlavním náměstí a třeba v Karlových Varech vznikne minipivovar ve starém objektu Becherovky.

Tento seznam není pochopitelně úplný a co chvíli se v tisku objeví zmínka o nějakém plánovaném malém pivovaru. Co vše nakonec dotáhnou daní investoři do konce ukáže teprve čas, ale zdárnému konci projektů velmi nahrává i evropský oslíček, který se bude ještě pár let otřásat a nemalé částky dotací připlují přes různé fondy i do českého pivovarnictví.

Poslední kategorií jsou i domácí vařiči piva, kteří zatím vaří doma pro své kamarády, ale časem se mnozí zprofesionalizují a rozjedou regulérní pivovárky.

Samostatnou kapitolou je pivovar v Podkováni (http://www.podkovan.cz), kde byla v roce 2007 ukončena výroba piva kvůli nutné rekonstrukci pivovaru. Více než rok už uběhl, ale po slibovaném novém pivovaru zatím ani stopy, takže je otázkou, zda se i přes optimistické proklamace na firemních webových stránkách podaří pivovar vůbec znovu obnovit.

Jak už bylo řečeno, tento výčet není úplný a určitě dojde v přístích měsících a letech k mnohým příjemným pivním překvapením krize nekrize.

Víte také o nějakém dalším místě, kde se rýsuje stavba malého pivovaru? Neváhejte a podělte se s ostatními o nové informace.

Komentáře: 2      Zobrazit/Přidat

Informace k článku

Nejčtenější článek kategorie DOMÁCÍ:
Podzimní sklizeň

Příbuzné odkazy
Více z kategorie DOMÁCÍ
Hodnocení článku
Průměrné skóre: 0.1
Hlasů: 4789

Kliknutím na zvolený počet hvězdiček hodnotíte článek. Dobrý článek = více hvězdiček a naopak.

1

2

3

4

5

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT