Detail článku
Rodiště stvořitele Pilsu
ZAHRANIČNÍTo že byl typ piva Pils poprvé uvařen v Plzni je samozřejmě notoricky známo i těm, kteří mají pivo na nejspodnějších příčkách hodnotového žebříčku. Mezi pivně informovanými je i dostatečně známý příběh bavoráka Josefa Grolla, který v Plzni poprvé toto pivo uvařil.Josef Groll se narodil v roce 1813 do rodiny sládka jednoho z tehdejších malých pivovarů v jihobavorském Vilshofenu a později se už jako mladý talentovaný sládek náhodou potkal se stavitelem Stelzerem, který cestoval po pivovarech a stavěl i nový měštanský pivovar v Plzni. Plzenští měštané potřebovali sládka, který by pivovar rozjel a dokázal vařit tehdy nejvíce rozšířené tmavé pivo na bavorský způsob. Doporučení padlo od onoho stavitele Stelzera právě na jistého Grolla, který nakonec v roce 1842 v novém pivovaru místo přijal a 3 roky v něm poté působil, načež se vrátil do rodného města, kde se posléze oženil a strávil zbytek života až do své smrti ve věku 74 let, pro sládka příznačně v pivovarské pivnici u stolu. Groll (hněv) jakoby dostál svému jménu, byl neurvalým hrubiánem, i vlastní otec ho neváhal označit na největšího hulváta v Bavorsku, ale talentovaný a šikovný byl a pivo vařit uměl velmi dobře. V Plzni si tak trochu zaexperimentoval s místní měkkou vodou, světlým sladem aglického typu, žateckým chmelem, kvasnicemi na spodní kvašení, které si přivezl z Vilshofenu, kde už je používal v pivovaru jeho otec a výsledkem bylo pivo, jehož další úspěch a osud není třeba představovat. Nejprodávanější typ piva na světě je toho jasným důkazem. Ani v současnosti jediném pivovaru (ještě v 19.století jich bylo ve městě 6) ve Vilshofenu na známého rodáka pochopitelně nezapomněli a místní Pils nese název Josef Groll. Vilshofen je poklidným malým městem na Dunaji cca 15 kilometrů západně od Pasova s pěkným upraveným náměstím a promenádou s přístavištěm výletních parníků. Město protíná i severní část známé dunajské cyklostezky, která kopíruje řeku přes Německo až do Vídně. Ve městě samém toho vcelku k vidění moc není a tak jasným turistickým lákadlem je blízký Pasov. Město má bohatou pivovarskou minulost, první zmínka o vaření piva pochází z roku 1428 a novodobá historie posledního místního fungujícího pivovaru začíná rokem 1907, kdy pivovar kupuje rodina Wolferstetterů, jejiž potomci vlastní pivovar i dnes. S ročním výstavem piva cca 120 000 hl už je pivovar ve svém okolním regionu silným hráčem (i když velkou konkurencí jsou 3 pivovary z Pasova či velmi agilní klášterní pivovar z blízkého Aldersbachu) a tak pivo značky Wolferstetter není problém zakoupit prakticky v kterémkoli nápojovém obchodě v okolí a vývěsní štíty pivovaru jsou k vidění na celé řadě místních hospod. Z modernizovaných budov v pivovaru ulici Burg kousek od hlavního náměstí duch Postřižin moc nedýchá. Pivovar je moderně vybaveným podnikem, kde nové technologie v podobě CK tanků na výrobu levnějších piv potkávají s tradiční spilkou a ležáckým sklepem na dozrávání piv speciálnějších. Sortiment piva je poměrně široký a sahá od lehčích a nealko piv přes klasický Helles, Pils, Weizen i Dunkel weizen po speciálnější piva vařená na zimní svátky (Winter bier), Fest bier či silná piva dunkel Doppelbock a Weizen bock. Na místní pivo není opravdu ve městě a okolí problém narazit, ale pokud se vydat na pivo přímo ke zdroji tak do restaurace s letní zahradou přímo u pivovaru Wolferstetter keller (tam kde zemřel u stolu Groll), nebo do pivovarské restaurace v klasickém příjemném stylu (Braustuberl) přímo na hlavním náměstí. Místní Josef Groll pils není úplně špatným pivem, ale je to jen běžný průměr bez nějakého zapamatovatelnějšího charakteru. Z běžné nabídky je rozhodně lepší jak světlé tak i tmavé pšeničné pivo, které sice nepatří ke špičce bavorské pšeničné hitparády, ale je rozhodně velmi dobrým a příjemně osvěžujícím pitím. Je to ale jen subjektivní postřeh z lahvového piva, protože točené jsem osobně v tomto městě vlivem brzké dopolední hodiny v době mé návštěvy neochutnal. Vilshofen, potažmo místní pivovar není a nikdy asi ani nebude nějakým vyhledávaným cílem pivních turistů, protože podobné pivovary a piva se v Bavorsku počítají na stovky a existují mnohem zajímavější pivní místa. Přesto se ale např. při putování okolím po zmíněné dunajské stezce nebo cestě do Pasova vyplatí ve městě na chvíli zastavit a se sklenicí či lahví dobrého místního piva krátce zavzpomínat na místního nejslavnějšího hulváta a hlavně vynálezce piva typu Pils, které se postupem času stalo nejprodávanějším a nejrozšířenějším na světě.
Informace k článku
Více z kategorie ZAHRANIČNÍ