Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

Detail článku

Slovenské postřehy – Dobrovar a Perla

ZAHRANIČNÍ
7. 7. 2009 20:37 autor: tomas
Čtenářů: 10706 | Fotogalerie
Komentáře: 2
Tak jsem si zas v nedávné době udělal malý výlet na Slovensko. Díky přátelům z klubu sběratelů Bystrčan jsem měl možnost navštívit hned dva zajímavé minipivovary. Prvním z nich byla Perla v Banské Bystrici.


Z původního domu, který je dnes v dosti neutěšeném stavu, se přestěhovala o pár set metrů dále. Najdete ji nedaleko centra a budete jistě překvapeni. Nejdříve možná ne příliš mile, protože prostředí není příliš vábné. Za naší návštěvy se po zemi povalovaly kusy rozbitého skla a na naše otázky ohledně výstavu minipivovaru nebo případného kontaktu nás obsluha upozornila, že jakékoliv informace ani kontakty nepodávají. Zapomeňte tedy na nějaké vizitky, natož prospekty. Nicméně, dáte-li si pivo (my jsme ochutnali jedenáctku, která jako jediná byla na čepu), budete příjemně překvapeni. Pro někoho bude pivo sice trochu sladší, nicméně s dobrým řízem a plností a i když ve sklenici vypadá velmi slabě a možná až podezřele „vodově“, hezky kroužkuje a opravdu chutná a osvěží. Škoda, že si nemůžete koupit ani petku, ani sklenici, ani lahev. My jsme s sebou nic prázdného neměli a v hospůdce na podobný případ nejsou zavedeni, takže jsme „ostrouhali.“ Jestli vám při vaší případné návštěvě bude přát větší štěstí na obsluhu, zcela jistě si Perlu oblíbíte.

Druhým pivovárkem byl Dobrovar v Dobré Nivě u Zvolena. Po pravdě řečeno, nemít s sebou místního průvodce, asi bych hledání objektu vzdal. Ale ani přítel z banskobystrického klubu nešel úplně najisto, nicméně nakonec se povedlo. V městečku jsme pivovárek přece jen objevili. Jediná reklama bylo označení pivovárku na budově, ale to už jsme si snad pomalu zvykli. V hospůdce jsme na rozdíl od prvního případu byli mile překvapeni. Byť se sice kompetentní osoba nenašla, paní hostinská nám s radostí natočila vynikající kvasnicový ležák. Chuťově pro milovníky hořkých piv velmi příjemný, dobře chmelený, s pěkným řízem, barevně vyvážený, krásně kroužkující, prostě paráda. Dokonce jsme si mohli koupit originální litrovou petku zdejší jedenáctky, která přijde na necelé dvě eura. V nabídce tu jsou i sklenice – dokonce několik variant a typů, třetinkové i půllitrové. Dojem prostě jen ten nejlepší. Škoda jen, že se o tomto pivovárku příliš neví a že i místními není zas až tak příliš vyhledávaný, snad pod tíhou marketingového „nášupu“ velkých, převážně českých pivovarů.

Text a foto Václav Fiala (www.pivnicesty.eu)

Fotogalerie:

varna pivovaru Perla
#1 - varna pivovaru Perla

výčep v Dobrovaru
#2 - výčep v Dobrovaru

Komentáře: 2      Zobrazit/Přidat

Informace k článku

Nejčtenější článek kategorie ZAHRANIČNÍ:
Pivní Rudohoří

Hodnocení článku
Průměrné skóre: 0.2
Hlasů: 3964

Kliknutím na zvolený počet hvězdiček hodnotíte článek. Dobrý článek = více hvězdiček a naopak.

1

2

3

4

5

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT