Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

Detail článku

Co se děje v Kostelci

DOMÁCÍ
8. 7. 2009 00:00 autor: tomas
Čtenářů: 9994 | Fotogalerie
Komentáře: 2
V černokosteleckém pivováru zatím pivo nevaří, ale na vavřínech rozhodně nespí.

Zájezdní hostinec černokosteleckého pivováru je nově zařízen a otevřen pro potěšení ducha i těla dennímu provozu. Přijďte pobejt a ochutnat pivovarské speciality, jenž pro Vás vymýšlí šéfkuchař Tomáš Vodochodský a připravuje Zdenda Frýdecký. Samotné zahájení provozu začalo v sobotu 4.7. v souběhu s divadelním představením Postřižiny, které probíhalo na pivovarském dvoře a postaralo se o tu pravou atmosféru. Spuštění hostince do stálého provozu představuje konečně přesun budovatelské energie do výroby vlastního moku a splnění si tak životního snu. Než si bude možné vychutnat černokostelecké, tak máme na čepu Janáčka desinu, Ježka jedenáctku, Rychtáře kvasnicovou dvandu a na dalších pípách se střídají speciály. Dočasný jídelníček bude v nejbližší době nahrazen vypilovaným jídelníčkem stálým, zcela novátorsky a vlastenecky pojatým. Ostatně tak jako všechno kolem. Otevřeno denně 11. 00– 23. 00. Těší se restauratér Ladislav Pačes.

Náduvník

V době, kdy se již dlouhé desítky let využívají moderní technologie ku výrobě sladu a klasická humnová sladovna je vidět jen v několika posledních menších sladovnách, umění vidrovat je stejně vzácné jako řemeslo bednářské, tak v našem pivováru byl vystavěn klasický kamenný náduvník. A to ne jen tak nějaká replika.

            Roku 2008 proběhla kvapná demolice bývalého pivovaru v Červeném Záhoří u Tábora, kde se nám na poslední chvíli podařilo zachránit ohromné kamenné bloky původního ranně barokního náduvníku. Ten byl po náročném převozu a pracných přípravách opětovně vystavěn na humně černokostelecké sladovny přesně v místech, kde stával v době zahájení provozu pivovaru. Tento krok proběhl především z důvodu záchrany této cenné památky a jejího zachování pro další generace. Nicméně náduvník mimo funkce muzeální plní taktéž funkci rautového stolu či pódia při jeho zakrytí a především byl vystavěn tak, aby mohl v budoucnu plnit opět i svou funkci máčení ječmene. Snad se všechny zamýšlené cíle zdaří. Při rekonstrukcích proběhla i kompletní oprava povrchů humna, hvozd je zakonzervován a o dalších krocích Vás budeme informovat.

Text a foto vyhotovil Milan Starec

http://www.pivovarkostelec.cz

Fotogalerie:

náduvník na cestě
#1 - náduvník na cestě

Náduvník zcela prožraný na místě starého původního kamenného náduvníku před vyřezáním
#2 - Náduvník zcela prožraný na místě starého původního kamenného náduvníku před vyřezáním

Náduvník jako podium v plné funkci
#3 - Náduvník jako podium v plné funkci

Náduvník hotový a připraven jako rautový stůl.
#4 - Náduvník hotový a připraven jako rautový stůl.

místo
#5 - místo

stavba
#6 - stavba

Tady stával ukazuje Pavel Jákl
#7 - Tady stával ukazuje Pavel Jákl

toto není velkopopovický kozel!
#8 - toto není velkopopovický kozel!

Postřižiny v pivováru
#9 - Postřižiny v pivováru

osazenstvo výčepu
#10 - osazenstvo výčepu

Postřižiny
#11 - Postřižiny

v pivovarské hospůdce
#12 - v pivovarské hospůdce

pohled zpoza výčepu
#13 - pohled zpoza výčepu

sudy mají nový úděl
#14 - sudy mají nový úděl

podvečerní pohoda na dvoře
#15 - podvečerní pohoda na dvoře

a přijíždějící Francin na svém motocyklu značky Laurin a Klement
#16 - a přijíždějící Francin na svém motocyklu značky Laurin a Klement

Komentáře: 2      Zobrazit/Přidat

Informace k článku

Nejčtenější článek kategorie DOMÁCÍ:
Podzimní sklizeň

Příbuzné odkazy
Více z kategorie DOMÁCÍ
Hodnocení článku
Průměrné skóre: 0.0
Hlasů: 4207

Kliknutím na zvolený počet hvězdiček hodnotíte článek. Dobrý článek = více hvězdiček a naopak.

1

2

3

4

5

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT