Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

Detail článku

Toulka Nepomuckem

DOMÁCÍ
18. 7. 2009 01:13 autor: tomas
Čtenářů: 10666 | Fotogalerie
Komentáře: 4
Do vlídné krajiny jihozápadních čech mne nezavál osud, ale ona jarní sobota byla jen a pouze o obyčejném výletu do jednoho zajímavého koutu čech, který mnoha zajímavostmi oplývá.

Mojí první zastávkou byla obec Lnáře s dominantním zámkem, který je po mnoha letech, kdy se v něm rekreovali jen poslanci a vláda, přístupný veřejnosti. Ve vzorně opraveném druhém "starém" zámku-tvrzi, fungoval až do hospodářské krize 30.let pivovar, ale dnes už by v tomto objektu pivovar nikdo nehledal. Stopy po pivovaru byly dokonale zahlazeny a tak je jen stará fotografie na nástěnce místní naučné stezky dokladem o tomto pivovarském místě.

Jiná fotka na oné vývěsce zase ukazuje, kterak se i nevinně působící zámecký rybník dokáže v době povodní změnit v běsnící živel. No neměli to tady pivovarníci s přírodními živly lehké a lehké to nemá ani současník, který by zde chtěl najít nějakou tu pěknou hospodu. Dražší a noblesnější zámecká restaurace je určena převážně svatebčanům či podobné klientele a druhá místní restaurace, žlutá to krabice se štítem plzeňského pivovaru nebyla ten den tím místem, kde bych se toužil zdržet. Proč se zrovna tato nijak zvlášť zajímavá restaurace stala podle všeho jakýmsi kultovním místem motorkářů i cyklistů by bylo záhadou i pro Arthura C. Clarka.

Mně lákalo jiné místo o kterém jsem někde už dříve letmo zaslech velmi pozitivní reference a tím byla hospoda v nedaleké vesnici Pole u Kadova.

Renesanční tvrze jsou ozdobou mnoha vesnic v tomto kraji a nejinak je tomu i v Poli. Právě naproti notně zchátralé tvrzi je místo, konkrétně tedy ona hospoda Na statku, která se pro mne stala tuze příjemným překvapením.

Podobné, co do prostředí pěkné hospůdky jsou na českém venkově už spíš raritou a pokud existuje nějaký hospodský Genius loci tak tady byl přítomen měrou vrchovatou. Prostor výčepu vyzdobený rozličnými artefakty typu mapy C. a K. Mocnářství, malý sál, kde svého času vystupovaly i kapely většího jména - Tři sestry například. Posezení na pěkném dvoře i spací lázně pro ty přespolní, čili pension a přátelský personál v čele s paní domácí, která se právě na štaflích věnovala jarnímu gruntování a předsezonní přípravě. To vše přispělo k tomu, že z Pole se mi odjíždět moc nechtělo a nebyl jsem rozhodně v tomto pěkném místě naposled. Být tak i zajímavější nabídka piva na čepu, tak bych měl o své hospůdce roku už jasno. Strakonická vodová desítka opravdu není ta nejlepší vizitka z onoho pivovaru a dalším přítomným pivem byl už jen Prazdroj. Svého času uznávaný diplom Hospůdka snů Pivního kurýra pochopitelně nemohl na zdi výčepu chybět. Zajímavé a pro mne trochu i smutné bylo to, že v nezajímavé restauraci ve Lnářích bylo lidí plno a tady v tuze příjemné hospůdce jsem byl v poledne jediným hostem.

No, vydal jsem se tedy krajinou pivně poměrně pustou dál přes vesnici Oselce, kde mně vývěsní štít strakonického pivovaru na místní hospodě V podzámčí, alias starém pivovaru přesvědčil ke krátkému zastavení. Jak bylo prostředí hospůdky v Poli příjemně originální, tak tady mne přivítal naopak standardně fádní lokál. K několika místním, sledujícím i ve slunečném popoledni TV bednu jsem se nepřipojil a s polotmavým strakonickým Klostermannem jsem se usadil na venkovním posezení čítající jeden rozviklaný plastový stolek. Nespornou výhodou hospody byla přítomnost 3 druhů strakonického piva na čepu a i vstřícné paní výčepní, takže jsem nakonec neodcházel nespokojen.

To už jsem se ale nezadržitelně přiblížil k okolní dominantě - zámku na Zelené Hoře u Nepomuku, dějišti ničeho menšího než švandlíkových Černých baronů.

Navštívit tento zámek, respektive jeho nejbližší okolí mimo letní víkendy znamená uskutečnit trochu té partyzánštiny a proklestit si cestu mimo hlavní bránu, jež je pořád ještě pozůstatkem působení Československé lidové armády, která tady střežíc klid a mír pracujících, dokázala historické hodnoty našich předků zaneřádit a zdevastovat za léta svého působení dokonale.

Zámek se ale pomalu opravuje narozdíl od Šternberského dvora v podzámčí, kde stejně jako ve Lnářích existoval do 30.let 20.století malý zámecký pivovar. Trním a bujným křoviskem zarostlý areál jak zámek Šípkové Růženky, vše ve stavu kdy odešel poslední voják, hodlá prý nějaká francouzská firma v budoucnu oživit a obnovit prý i malý pivovar. Zatím nic ale nenasvědčuje nějaké činnosti a já bych si zde dokázal představit spíše skanzen socialistické armády, aby i dítka školou povinná a reálným socialismem nepoznamenaná nebyla ochuzena o tuto neblahou součást našich dějin, kdy na dnes zarostlém historickém dvorku se zdobnými neogotickými prvky tak jako ve filmu choval za éry pomocného technického praporu vojín Kefalín vepře boubelate, bývalý pivovar byl přebudován na rotu, garáže a vojenskou marodku a celý historický dvůr byl zaneřáděn rozličnými kasárenskými přístavky.

Opustil jsem po důkladném prozkoumání toto bizarní místo a jal se spláchnout hořkost z viděného a prach starých pivovarských sklepů do hostince Na Vyskočilce nacházejícím se na křižovatce u cesty k zámku.

Vzal jsem za vděk i Gambrinusem na čepu, protože víra v to, že bych zde v městečku poblíž Plzně našel něco jiného se nedostávala a nutno říci, že dobře ošetřené pivo rozhodně neurazilo. I když hospoda není ničím jiným než podnikem čtvrté cenové kategorie, je pro staromilce čtyřkou pěknou, tou, která odolává nějakým hurá modernizacím a nabízí tak výlet o mnoho desítek let nazpátek. Podobných svědků starých časů už není mnoho a tak si pozornost zaslouží. Co si nezaslouží jen pozornost, ale rovnou i nějakou tu památkářskou ochranu je na hospodské zahradě situovaný, zachovalý a funkční kuželník v původním stavu. Podobné zařízení, které bylo v letech předválečných součástí snad každé druhé venkovské hospody jsem viděl v provozuschopném stavu v čechách vůbec poprvé a tak jsem si ke kochání se a prohlídce tohoto kuželníku musel chtě nechtě objednal i druhý Gambrinus, což se mi stává naprosto vyjímečně, maximálně tak jednou za pět let.

Jak nemám různé franšízové řetězce moc rád a dle mého názoru ničí svojí unifikací lokální pestrost, tak řetězec restaurací Švejk naopak přináší do současného českého pohostinství především na menších městech jisté kvalitativní standardy a co je hlavní, vrací restaurace příjemným, nostalgickým vzezřením interiéru výčepu do doby těch pověstných zlatých časů a je tak pěknou ukázkou toho, jak by měly tradiční, klasické české restaurace znovu vypadat.

Nabídka piva bohužel sestává z obvyklé nudné a všudepřítomné trojky - desítky Gambrinusu, Prazdroje a černého Kozla, ale nutno přiznat, že v této restauraci U Zeleného stromu (která byla snad jako první v roce 2002 opravena a zprovozněna v duchu Švejkovském) na nepomuckém náměstí mne výborně ošetřený (tankový?) Prazdroj příjemně překvapil svojí velmi dobrou pitelností.

Nápis "Pivovar" na budově neznačí nějakou utajenou varnu, ale je odkazem minulosti, kdy vzadu za hospodou fungoval jeden ze dvou! místních pivovarů. Oba pivovary ukončili činnost ve 30.letech 20.století vinou krize a nezadržitelně sílící a dravé konkurence z Plzně, která byla příčinou konce desítek podobně velkých pivovárků. Na místě jednoho starého pivovaru za radnicí stojí novodobá bytovka, ale právě bývalý Turkův pivovar stále stojí a je až překvapivě dobře zachován.

Posledním zastavením byl ještě majestátní zámek v nedalekých Žinkovech, který sloužil dříve jako zotavovna ROH a dnes je nákladně rekonstruován americkou firmou na luxusní hotel. Neméně zajímavé je i to, že stávající silně schátralý mlýn a protější bývalá hospoda bude po rekonstrukci v horizontu cca 2 let fungovat jako restaurační pivovar s pensionem.

S pivem a pohostinskou nabídkou to zatím vypadá v Žinkovech prachbídně, 2 místa s Gambrinusem u zámku a ošuntělý hotel s hospodou U Jelena na náměstíčku taktéž s plzeňským desetistupňovým "zázrakem" nejsou něčím co by u mne vyvolalo zvýšený tep a zájem. Pivní pauza tedy neproběhla a následovala tedy už jen cesta na nepomucké nádraží přes nenápadnou vesnici Prádlo, která je překvapivě domovem několika výrobců lihovin a jak jsem se později dozvěděl i jedním z center českého kořalečnictví.

http://www.kreteni.cz/k8/pole/

http://www.hotelnepomuk.cz/

Fotogalerie:

bývalý pivovar Lnáře dnes
#1 - bývalý pivovar Lnáře dnes

a svého času v plné síle
#2 - a svého času v plné síle

místní rybníky dokážou býti nebezpečné
#3 - místní rybníky dokážou býti nebezpečné

krabicoidní hospoda Lnáře
#4 - krabicoidní hospoda Lnáře

stará tvrz v Poli
#5 - stará tvrz v Poli

hospoda v Poli u Kadova
#6 - hospoda v Poli u Kadova

nabídka dne
#7 - nabídka dne

hospodský dvůr
#8 - hospodský dvůr

jarní úklid
#9 - jarní úklid

v lokále
#10 - v lokále

výčep
#11 - výčep

plným právem
#12 - plným právem

pomůcka místních monarchistů
#13 - pomůcka místních monarchistů

račte vstoupit
#14 - račte vstoupit

strakonická desítka
#15 - strakonická desítka

místní dodavatel
#16 - místní dodavatel

v hospodě bývá veselo
#17 - v hospodě bývá veselo

????
#18 - ????

místní, tradiční dopravní značení
#19 - místní, tradiční dopravní značení

hospoda Oselce
#20 - hospoda Oselce

stará sladovna na Zelené Hoře
#21 - stará sladovna na Zelené Hoře

sloužím vlasti s lopatou
#22 - sloužím vlasti s lopatou

sladovna pivovaru na Zelené hoře
#23 - sladovna pivovaru na Zelené hoře

vojenská jídelna
#24 - vojenská jídelna

pivovarský dvůr pod Zelenou horou
#25 - pivovarský dvůr pod Zelenou horou

pivovarské sklepy
#26 - pivovarské sklepy

pivovarský dvůr v letech válečných
#27 - pivovarský dvůr v letech válečných

místní zajímavosti
#28 - místní zajímavosti

zámecká hospoda
#29 - zámecká hospoda

s původním kuželníkem
#30 - s původním kuželníkem

kuželník
#31 - kuželník

kuželník
#32 - kuželník

výčep zámecké hospody
#33 - výčep zámecké hospody

restaurace Švejk - původně hospoda pivovaru
#34 - restaurace Švejk - původně hospoda pivovaru

výčep u Švejka
#35 - výčep u Švejka

lokál
#36 - lokál

na dvoře starého pivováru
#37 - na dvoře starého pivováru

druhý pivovar vedle radnice
#38 - druhý pivovar vedle radnice

zámek v Žinkovech
#39 - zámek v Žinkovech

mlýn v Žinkovech - budoucí pivovar
#40 - mlýn v Žinkovech - budoucí pivovar

starý mlýn - budoucí pivovar
#41 - starý mlýn - budoucí pivovar

Zelená Hora
#42 - Zelená Hora

bývalá hospoda v Žinkovech-budoucí pivovar
#43 - bývalá hospoda v Žinkovech-budoucí pivovar

Komentáře: 4      Zobrazit/Přidat

Informace k článku

Nejčtenější článek kategorie DOMÁCÍ:
Podzimní sklizeň

Příbuzné odkazy
Více z kategorie DOMÁCÍ
Hodnocení článku
Průměrné skóre: 0.0
Hlasů: 4050

Kliknutím na zvolený počet hvězdiček hodnotíte článek. Dobrý článek = více hvězdiček a naopak.

1

2

3

4

5

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT