Detail článku
Kančí hody v Žamberku
DOMÁCÍŽamberecký pivovárek funguje už hezkou řádku let, ale tamní Kanec mi stále unikal. Setkal jsem se s ním snad jen na jednom ročníku pražského Vánočního trhu v Holešovicích, kde mne pravda tehdy moc neoslovil.
Pivovarská hospoda s každodenní otvírací dobou od 16.00 není přespolním moc nakloněna a tak až letošní místní akce Slavnosti dřeva, konající se místním zámku, v rámci které byl i otevřen pivovárek pro veřejnost, byla dobrou záminkou a důvodem k cestě na východ.
Na žamberecké Slavnosti dřeva jsem natrefil na internetu náhodou a po krátké návštěvě mohu akci, která má už několikaletou tradici, označit jako velmi zajímavou.
Na nádvoří místního zámku v sousedství původního pivovaru zaniklého v roce 1931, se toho dne nevyskytovali jen různí řezbáři, ale i poslední čeští pivovarští bednáři z Plzně, kteří se právem těšili asi největšímu zájmu návštěvníků.
V původním žambereckém pivovaru sídlí už řadu let vinařské závody a tak tamní staré dřevěné vinné sudy byly vykuleny ze sklepů a v rámci ukázky bednářského a ne zrovna lehkého řemesla poté vyspraveny. Probíhala i ukázka výroby malých soudků, bylo promítáno video z ukázkou vykulování sudů z plzeňských sklepů a vystavené byly i hotové klasické i dekorativní soudky, které sice dnes nejsou nijak levnou záležitostí, ale vzhledem k ceně materiálu a náročné ruční práci je vyšší cena (cca 4000,-Kč za malý soudek) přiměřená. Po krátké debatě s jedním z bednářů, kdy padla řeč i na trochu nešťastný, i když asi nutný konec dřevěných ležáckých sudů v plzeňském Prazdroji, se od vedle začal ozývat řev motorové pily jakéhosi dřevovyřezávače a to už byl signál k ústupu, respektive přesunu o pár set metrů dál do pivovaru Kanec.
Novodobý žamberecký pivovar vznikl v objektu dílen ČSAD v roce 1995 jako ukázkový pivovar firmy Intero, která se toho času výrobou pivovarského zařízení zabývala. V roce 2000 si pivovar pronajímá pan Ing. Kalous, který ho provozuje dosud.
V rámci zmíněné akce na zámku probíhaly celý víkend exkurze do pivovaru a i restaurace byla otevřena vyjímečně už od 10.00.
Na pohled obyčejné a vcelku pěkné hospodě (kde zaujmou i docházkové knížky jednotlivých štamgastů) dominuje dvounádobová, mědí opláštěná varní souprava s várkou 10 hektolitrů (roční výstav je do cca 1000 hl) a o pár schodů nížeji pod varnou navazuje spilka s uzavřenými tanky a ve stejném prostoru jsou hned vedle situované i tanky ležácké. Tím v podstatě celá technologie končí, protože pivo se samozřejmě nijak dál neupravuje, nefiltruje ani nepasteruje a na opravdu nenápadné ruční stáčečce se přímo u ležáckých tanků plní do lahví i KEG sudů. Stáčí se do litrových PET lahví (zákazník si je holt stále žádá) a co je v rámci českých podobně velkých pivovárků zajímavé nejvíc, i do klasických skleněných NRW lahví, na které se i ručně lepí etikety.
Lahvové pivo je k dostání jen v přilehlé hospodě a v prodejně potravin a nápojů, která je situovaná v zadní části objektu. Čepované pivo je k dostání stabilně taktéž jen v pivovarské hospodě a občas na nějakých pivních slavnostech nebo je na čepu ve vybraných hospodách v Praze či jinde, kde se střídají piva z malých pivovárků.
Zájemců o exkurzi bylo onoho dne celá řada a tak pan Kalous trpělivě prováděl skupinky po 10 lidech (víc jich malý pivovarský sklep opravdu nepojme), vysvětloval a popisoval svůj pivovárek a bylo na něm vidět, že je na svá piva patřičně a i právem hrdý o čemž svědčilo i to, že lednice s lahvovým pivem se brzy vyprodala a tak muselo následovat otevření obchodu pro další zájemce a etiketování dalších stočených NRW lahví, prodávaných bratru za cca 20,-Kč.
Co oceňuji nejvíc, je jeho snaha experimentovat i na malém městě, protože Žamberk opravdu není pivně osvícenější a informovanější Praha či Brno, snaha používat a kupovat si suroviny na daný typ piva, např. na kouřové pivo slad z Bamberku (voda se jinak používá městská z řádu a chmel žatecký a slad povětšinou moravský) a používat i svrchní kvašení na pivo pšeničné, což v Čechách není zatím rozhodně standardem. Trochu mne zaskočila jeho informace o použití cikorky namísto tmavých sladů u piva typu Stout. Nemyslím si, že by měla tato válečná nahražkovitá surovina v 21. století v pivu co dělat, ale pravda je, že nebýt o tom předem informován, nepoznal bych to.
Kromě světlého 12% ležáků bylo v nabídce toho dne i světlé 10% pšeničné pivo, 13% pšeničné kouřové či onen 14% stout. Za zmínku stojí i vlastní výroba likérů studenou cestou (míchání lihu a tresti), např. Pivodečky, Rozárčina snu a dalších. Nabídka různých pivních speciálů se ale pravidelně obměňuje.
Kanec už se může za ta léta pochlubit mnoha diplomy z různých soutěží, naposledy snad třetím místem světlé dvanáctky na letošní zvíkovské Jarní ceně sládků. Ochutnal jsem prakticky vše co bylo toho dne v nabídce (něco na místě a zbytek doma ze zakoupených lahví) a ani jedno pivo mne nezklamalo a nebylo nijak špatné, i když láska na první ochutnání to nebyla. To už se ale u člověka příliš zmlsaného stává a postupně jsem si tak ke kančím pivům našel cestu a jejich chuť si vcelku oblíbil. Nebylo navíc ani mým cílem srovnávat nesrovnatelné, například nějakou tradiční originální bavorskou Weissebier produkci s žambereckým pšeničným pivem s kterým se teprve pořád začíná a co do chuti se teprve hledá. Stejně tak svoji trochu zvláštní (na daný typ piva), ale vůbec ne špatnou a dá se říci i originální chuť měl i Weizenrauch a koneckonců i onen cikorkový Stout.
Menším mínusem bylo poměrně rychlé opadnutí a nedržení pěny u točených piv, ale je otázkou zda to bylo způsobem čepování nebo pivem samotným. Mladá slečna výčepní se ale docela pohotově snažila o přísun piva u všech přítomných a i hospoda samotná, která je jinak evidentně (i díky přijatelným cenám piva 19-22,-Kč za 0,5 l) doménou místních věrných štamgastů, je fajn místem k posezení.
Piva ze Žamberka jsou chuťově svá a svým způsobem originální, která si pozornost určitě zaslouží, stejně jako jisté průkopnictví pana Kalouse a jeho nadšení pro věc, které se musí ocenit, na menším městě zvlášť.
Do žamberecké pivovarské hospody se vzhledem k tamní otevírací době nejspíš opět dlouho nepodívám, ale pokud se někde s Kancem na čepu potkám, nebude důvod váhat.
http://www.pivovarzamberk.wz.cz/
Informace k článku
Více z kategorie DOMÁCÍ