Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

Detail článku

Den pivovaru Rychtář

DOMÁCÍ
3. 11. 2009 20:37 autor: tomas
Čtenářů: 5896 | Fotogalerie
Komentáře: 10
Ač jsem byl v samotném Hlinsku a okolí mnohokrát, tak jsem tamní pivovar až do letošního léta nikdy nenavštívil, přestože jeho piva považuji dlouhodobě za velmi dobrá. Letošní den otevřených dveří byl tedy pádným a dobrým důvodem cesty ke zdroji.

Kamarád Honza byl na tom podobně, takže slovo dalo slovo a po trochu zdlouhavější cestě vlakem jsme konečně vstoupili pivovarskou branou na den otevřených dveří, akci, která se sama o sobě koná vždy na konci léta jednou za 2 roky.

Pivovar je vcelku známý tím, že byl v roce 1913 postaven na zelené louce jako poslední český nový podnik svého druhu v éře svobodného podnikání, protože pozdější vznik socialistických, velkokapacitních pivovarů v Sedleci a Nošovicích v 70. letech byl už jen čistým politickým (a v případě Mostu - Sedlece dosti nešťastným) rozhodnutím. Akcionáři zakládající hlinecký pivovar dobře vycítili mezeru na trhu a příležitost v podobě absence pivovarské konkurence v bezprostředním okolí města. Pivo se do té doby do města dováželo z okolních a na tehdejší dobu dopravně vzdálenějších pivovarů, což se v zimních a drsnějších klimatických podmínkách Vysočiny negativně podepisovalo na kvalitě piva a tak se novému pivovaru od samého začátku dobře dařilo, přes různé vlastnické a dobové peripetie se daří dodnes a věrnou pivařskou základnu jakou pivo značky Rychtář v podobě desítek a desítek hospod má, by mohl kdejaký jiný regionální pivovar závidět. V dnešní době, kdy není problém přivést jakékoli pivo odkudkoli, má pivovar ve městě i širokém okolí své pozice stále velmi pevné a dlouhá léta využívá téměř naplno i svojí kapacitu, která se pohybuje kolem 80 tisíc hektolitrů piva za rok.

Na dobu svého vzniku moderní pivovar si po rekonstrukci téměř všech provozů v posledních letech drží krok s dobou, ale zároveň zachovává strukturu klasické výroby. V pěkně opravené dvounádobové varně (mědí obložené varní nádoby pocházejí ze zrušeného svitavského pivovaru) se vaří 2x denně 6 dní v týdnu várky po 160 hl z vody vodovodního řádu, žateckého i zahraničního chmele a sladu z Kolína a Brodku u Přerova. Piva se vaří se na danou stupňovitost kromě jedenáctky, která se před stočením řeže ve sklepě z desítky a dvanáctky. Řepný cukr se přidává jen do silné speciální patnáctky a do tmavého Malvaze je přidáván na dobarvení kulér. Současný sortiment čítá světlou 10%, 11% a 12%, 12% polotmavého Hejtmana, tmavého Malvaze, který se stal jedním z vlajkových tmavých piv současného vlastníka pivovaru, skupiny K-Brewery a do vybraných hospod putuje nefiltrované pivo Natur stáčené do kegů přímo ve sklepě z ležáckého tanku.

Při dobře organizované exkurzi čekal na početné skupiny návštěvníků v každé části pivovaru zkušený zaměstnanec daného oddělení, který tak mohl podat vyčerpávající informace o svém denním chlebu. Zajímavostí pivovaru jsou ležácké tanky neumístěné ve sklepě, ale v patrech budovy vedle varny a hlavně nová spilka situovaná v podkrovní části budovy vysoko nad samotnou varnou.

Vybaven tentokrát vlastním půllitrem s logem poličské konkurence (točení do skla bylo očekávaně i v Hlinsku úkazem z kategorie sci-fi) jsem ochutnal velmi dobrého, středně chmeleného a plného "kvasničáka" a i klasickou, světlou filtrovanou dvanáctku, která mi ale přišla o fous chuťově plošší a nevýraznější než ta lahodná dvanáctka, kterou jsem pil začátkem léta v hospodách v okolí města. Snad to bylo jen momentálním zakolísáním várky a ne nějakým trvalým sešněrováním chuti piva novým vlastníkem. Čepování u venkovního kiosku bylo stylově (alespoň tedy u mých piv) v pořádku a naštěstí nepřipomínalo točení vody z kohoutku jako tomu bylo na letošních slavnostech v nedaleké Poličce.

Ani mne a ani kolegu Honzu samotný hudební a kulturní program slavností moc nelákal, tudíž se návštěva pivovaru omezila jen na exkurzi a dvě točená piva. Program pro starší a pokročilé na podiu na dvoře, i program pro mladší ročníky v amfiteátru za pivovarem (který hostí velké hudební akce v průběhu celé letní sezony) ale přilákal davy návštěvníků, v době našeho odchodu byl už celý pivovarský dvůr zaplněn a do pivovaru mířili další zástupy lidí, takže byla určitě spokojenost s akcí i na straně pivovarských.

 

http://www.rychtar.cz/

Fotogalerie:

cesta k pivováru
#1 - cesta k pivováru

opravená varna
#2 - opravená varna

dvůr se pomalu zaplňuje
#3 - dvůr se pomalu zaplňuje

naleštěná varna
#4 - naleštěná varna

výklad pana vařiče
#5 - výklad pana vařiče

na varně
#6 - na varně

kvasničárna
#7 - kvasničárna

podkrovní spilka
#8 - podkrovní spilka

ležácký "sklep"
#9 - ležácký "sklep"

baterie sudů
#10 - baterie sudů

výčep zatím bez fronty
#11 - výčep zatím bez fronty

dvůr už pomalu zaplněn
#12 - dvůr už pomalu zaplněn

prostor pro koncerty za pivovarem
#13 - prostor pro koncerty za pivovarem

s teráskou
#14 - s teráskou

čepování do kelímků, ale dobře
#15 - čepování do kelímků, ale dobře

pohled od výčepu
#16 - pohled od výčepu

Komentáře: 10      Zobrazit/Přidat

Informace k článku

Nejčtenější článek kategorie DOMÁCÍ:
Podzimní sklizeň

Příbuzné odkazy
Více z kategorie DOMÁCÍ
Hodnocení článku
Průměrné skóre: 0.1
Hlasů: 2566

Kliknutím na zvolený počet hvězdiček hodnotíte článek. Dobrý článek = více hvězdiček a naopak.

1

2

3

4

5

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2020 | Provozováno na RS MAXSOFT