Detail článku
Pivovar a komunální pivo v Neuhaus/Pegnitz
ZAHRANIČNÍKomunální vaření piva Zoigl v bavorském příhraničním kraji Horní Falc bylo už na těchto stránkách několikrát zmíněno, ale tento historický způsob střídavého vaření piva je stále udržován i na několika místech ve Francích.Například v městečkách Sesslach, či Neuhaus an der Pegnitz a právě o druhém zmíněném bude tentokrát řeč.
Malé městečko Neuhaus an der Pegnitz ležící pod středověkým hradem Veldenstein se nachází cca 50 km severovýchodně od Norimberku a polohou na hlavní železniční trati i nepříliš velké vzdálenosti od českých hranic je pro našince vcelku dobře dostupné. Městečko je zajímavé nejen tím, že se tu udržuje jako v jednom z posledních míst ve Francích tradice komunálního vaření piva, ale funguje tu i v současnosti největší bavorský rodinný pivovar.
Pivovar Kaiser patří svým ročním výstavem piva čítajícím cca 400 000 hektolitrů k už opravdu velkým (na místní poměry) pivovarům, jedná se o vyloženě moderní podnik, ale piva značky Kaiser a Veldenstein za pozornost určitě stojí a značka Veldensteiner má jako jedna z mála bavorských i své trvalé české zastoupení. Zajímavá je i samotná historie pivovaru, neboť pivovar nebyl založen jako čistě průmyslový podnik koncem 19.století tak jako naprostá většina podobně velkých pivovarů, ale kořeny pivovaru jsou právě v místní pivní komunitě. Rodina Lausových byla původně jednou z těch, které vařily pivo v komunální varně pro svojí restauraci a teprve v roce 1929 zakládá svůj vlastní pivovárek u restaurace v horní části městečka. Šlo o malý pivovar zásobující jen restauraci, ale výstav piva pomalu narůstal z 900 hl v roce 1939 až na 10000 hl v roce 1960. V roce 1965 je nedostačující kapacita pivovaru vyřešena podstatným rozšířením výroby a v roce 1979 je překonána hranice 100000 hl. Na jaře 1945 umírá majitel Josef Laus na frontě a o pivovar i restauraci se tak potom stará jen vdova s 5 dětmi. Nelehké období je překonáno až koncem 40.let kdy se po dostudování začíná podílet na chodu pivovaru i jeden syn a jeho potomci jsou ve vedení pivovaru i dnes. Produkce pivovaru i díky úspěšnému exportu strmě narůstala a tak byl v roce 1991 zahájen provoz v novém velkém pivovaru postaveném na zelené louce u nádraží s kapacitou až 500000 hl. Za názvem pivovaru není ani žádná císařská minulost, jak by se z názvu mohlo zdát, ale důvod čistě prozaický. Mladý majitel pivovaru si z recese říkal čínský císař, vařil i pivo Kaiser a koncem 60.let tak změnil název pivovaru z Burgbräu právě na Kaiser.
V současnosti se vaří piva značky Kaiser, přičemž za zmínku stojí opravdu podařený a pitelný Pils, který je se svou suchou chmelovou chutí velmi dobrým reprezentantem daného stylu a piva značky Veldensteiner plněné do patentních lahví. V tomto případě se jedná taktéž o vydařenou řadu piv, ať už je to světlé či tmavé pšeničné (vařené od roku 1985), nefiltrované pivo Zwick´l, starobavorský Landbier či Rauchbier. Přímo v městečku je možné okusit točené pivo v restauraci pivovarského hotelu nebo zakoupit lahvové v pivovaru či v supermarketu Edeka.
Pivní komuna
Tradiční pivní komuna má dnes 4 aktivní členy, respektive rodinné restaurace - výčepy Müller, Reidl, Döth a Benaburger, nacházející se kousek od sebe v opravdu malém centru městečka a díky typickému znaku v podobě šesticípé hvězdy suplující vývěsní štít se nedají minout. Pokud je hvězda vyvěšena (je stejná jako u hornofalckých Zoigl piv, i když zde se komunální pivo nenazývá Zoigl) tak je v dané restauraci na čepu právě pivo komunální. Původní komunální pivovar založený v roce 1556 se nachází u silnice pod hradem, ale současná funkční varna je na okraji městečka. Nevzhledná budova varny je jediným pozůstatkem původního pivovaru Falkenloch, který byl zavřen po fůzi s velkopivovarem z Kulmbachu. Zde uvařená a zchlazená mladina se převáží v cisterně několik set metrů do spilky a sklepa ve skále pod hradem. Ročně se uvaří kolem 650 hl.piva a to je střídavě na čepu ve zmíněných 4 výčepech. Typově jde o polotmavý Märzen, ale chutově bude pivo v každém z výčepu trochu odlišné.
V době mé návštěvy probíhal výčep piva v nenápadném domě na hlavní ulici a zvenčí ani jako restaurace nevypadal. Vstup sice připomínal vchod do nějakého běžného domu, ale o restauraci se nakonec jednalo a já mohl vychutnat svá dvě piva ve společnosti několika mála hostů důchodového věku (byl pátek brzké dopoledne). Ve večerních hodinách bude ale v lokále o poznání živěji a já jsem přesvědčen, že tato tradice v městečku jen tak nezmizí nejen díky dobrému pivu (tělnatější, spíše sladové, méně nasycené s lehkým domácím charakterem), ale i proto, že pro místní velký pivovar není tato množstvím zanedbatelná produkce piva žádnou konkurencí a pivovarské kořeny má koneckonců i pivovar Kaiser stejné.
Městečko Neuhaus/Pegnitz tak určitě stojí třeba jen za krátkou návštěvu nejen díky pivu, ale za pozornost stojí i místní hrad nebo nedaleká malebná krajina Franckého Švýcarska.
Informace k článku
Více z kategorie ZAHRANIČNÍ