Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

Detail článku

Pivo jako křen

DOMÁCÍ
8. 12. 2009 20:39 autor: tomas
Čtenářů: 6021 | Fotogalerie
Komentáře: 0
Sychravo a nevlídno za okny je opět tady a tak nezbývá než se uložit k zimnímu spánku nebo ulehnout do postele s přítelem. Aby nedošlo k mýlce tak tedy s přítelem člověka - knihou.

Knihovničku pivní literatury v nedávné době rozšířil další přírůstek a nutno říci, že velmi vydařený.

Relativně útlá a za jedno odpoledne stravitelná knížka zvoucí se Pivo jako křen, za bratru 199,-Kč, je přepisem rozhovorů redaktorky Českého rozhlasu Regina Jolany Novákové s Františkem Richtrem z letošního rozhlasového pořadu Vyvalte sudy. Kdyby někdo nevěděl, tak s osobou nanejvíš povolanou hovořit ze široka o pivu, neboť František Richter není jen majitelem pražského pivovárku U Bulovky, experimentujícím sládkem s dlouholetou zkušeností, ale též profesionálním pivním degustátorem a hlavně člověkem, který má rozhodně k pivu co říci.

Knížka je primárně určena širší veřejnosti a laikům, kteří teprve hodlají proniknout do tajů výroby piva, pivních kategorií, historie a dalšího, piva se týkajícího. Odpovědi na zvídavé otázky redaktorky jsou tedy sruzumitelné, většinou bez nějakých odborných termínů a právě díky srozumitelnosti pro běžného čtenáře se jedná na poli pivní osvěty o záslužný počin. Nakonec i já, o pivo se přeci jen už nějaký ten pátek zajímající, jsem v knížce objevil vcelku dost nových informací a místy se až zastyděl nad svou nevědomostí, když jsem například teprve nyní zjistil význam slova Flamendr a další dosud neznámé souvislosti.

Ve 23 kapitolách se hovoří o pivních stylech jednotlivých pivních velmocí, poznávání chuti piva, postupů výroby a speciální přílohou je i návod k vaření piva pro domácí pivovarníky s recepty jednotlivých typů piv.

Shrnuto podtrženo, výborný vánoční dárek nejen pro obeznámeného pivomilce, ale hlavně i pro pivaře laika, jehož pivní rozhled zatím začíná a končí u vychlazeného moku nějaké všudypřítomné pivní značky.

Knížka je díky dobré distribuci k dostání běžně v knihkupectvích.

Za zmínku stojí ještě i další nedávný tiskový pivní počin a tím je stolní kalendář regionálních pivovarů na rok 2010, který vydal pan Jiří Procházka a který je možno zakoupit ve vybraných hospodách (v Praze např. Zlý Časy, pivní obchůdek U Medvídků a další místa) nebo objednat na emailu: jpahk@tiscali.cz.

Podobné stolní kalendáře vycházeli už od konce 90.let, ale v roce 2001 vyšel Pivovarský kalendář (na rok 2002) vydaný Výzkumným ústavem pivovarským tuším naposledy, zřejmě i díky nevelkému zájmu inzerentů z řad pivovarů.

I v novém kalendáři se protentokrát nepodařilo sehnat inzerující pivovary a pivovárky na plných 52 týdnů, tudíž se někteří opakují, ale potěšitelné je, že o sobě dávají touto cestou vědět i nové firmy jako např. pivovar Tambor, Bravůr z Loučné nad Desnou či Jakub z Vyššího Brodu. Prostor je věnován opravdu jen středně velkým regionálním pivovarům a restauračním pivovárkům, takže stejně jako v případě výše zmíněné knížky jde v tomto případě o osvětovou záležitost, pokud se kalendář dostane formou dárku do rukou jedince s pivní pestrostí dosud neseznámeného. Nezbývá než doufat v to, že prospěšnost tohoto pivního počinu pochopí i další pivovary a na rok 2011 už bude mít každý týden svého pivního zástupce.

Obojí mně osobně příjemně potěšilo a tak jen houšť a více podobných, pivně osvětových záležitostí.

http://www.youtube.com/watch?v=dPaaYd2EnGE

Fotogalerie:

kniha
#1 - kniha

a kalendář
#2 - a kalendář

autoři
#3 - autoři

Komentáře: 0      Zobrazit/Přidat

Informace k článku

Nejčtenější článek kategorie DOMÁCÍ:
Podzimní sklizeň

Příbuzné odkazy
Více z kategorie DOMÁCÍ
Hodnocení článku
Průměrné skóre: 0.1
Hlasů: 2461

Kliknutím na zvolený počet hvězdiček hodnotíte článek. Dobrý článek = více hvězdiček a naopak.

1

2

3

4

5

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2020 | Provozováno na RS MAXSOFT