Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

Detail článku

Bestia triumphans

DOMÁCÍ
14. 2. 2010 21:32 autor: tomas
Čtenářů: 10728 | Fotogalerie
Komentáře: 21
Je těch smutných a zároveň znepokojujících zpráv poslední dobou už trochu moc a já již dlouhé roky dokumentující staré pivovary jsem z toho rozesmutnělý o to víc.

Ano, řeč je o již proběhlých nebo hrozících demolicích bývalých pivovarů, které jsou pro někoho možná bezcenou ratejnou, ale opak je pravdou.

Každý zmíněný pivovar měl minimálně stoletou, často několikasetletou historii a jeho budovy velmi často i neoddiskutelnovatelnou architektonickou kvalitu, která se opravdu nedá srovnávat s dnešní podobou výrobních podniků - typizovaných montovaných hal, které mohou "za měsíc" stát teoreticky úplně někde jinde.

Je s podivem, že často nevyužité církevní stavby - fary, kostely nebo kláštery by se už jen z morálního hlediska nikdo demolovat a nahrazovat nějakým supermarketem či bytovým objektem asi neodvážil (i když za vlády rudých soudruhů bylo i zdánlivě nemožné hlavně v severních a západních čechách běžnou realitou), ale bourání historických pivovarů často ani vedoucím představitelům dotyčných měst nevadí, i když z hlediska historického a stavebního je podobně cenný i pivní chrám, kde po staletí a mnohé generace probíhaly tiché modlitby za povedenou várku piva. Zažité pivovarské rčení Dej bůh štestí je toho důkazem.

V dobách předválečných se také hojně asanovalo, hlavně v překotně se rozrůstajících centrech velkých měst a několik pivovarů krátce poté co ukončilo činnost zmizelo beze stopy i za socialismu (např. starý pivovar v Mostě, společenský pivovar v Brandýse nad Labem, původní měšťanský pivovar v Aši a další). Tehdy se ale už naštestí na další plánované demolice a asanace nedostávalo peněz. Obrat nastal v naší tržní současnoti, kdy najednou finanční zdroje na různé supermarkety, developerské projekty a jiné "společensky nepostradatelné" stavby jsou a tak kdejaký, po desetiletý neudržovaný, tudíž často zchátralý starý pivovar navíc situovaný na velmi lukrativím místě, bývá doslova na ráně.

Narozdíl však od minulosti, kdy existovala památková péče jen ve velmi omezené míře nebo vůbec, mají dnešní památkáři daleko větší páky a možnosti jak demolicím a různým zničujícím "revitalizacím" zabránit, přesto se ale na mnoha místech neděje.

Jen v posledním desetiletí tak byl úplně zbourán pivovar v Teplicích (i když tady byla hlavní část zbourána již někdy v 80.letech) aby uvolnil místo diskontnímu obchodu, velmi hodnotný areál kdysi známého pivovaru v Jirkově nahradila krabice supermarketu Tesco, z největšího pivovaru v Chebu zbylo torzo a další tamní pivovar Spröten má taktéž namále, protože na jakýsi bytový areál je jeho pozemek prý více než vhodný a tak devastace historických částí města Chebu po válečném bombardování a následné komunistické plošné asanaci pokračuje i dnes ničením pivovarů, ale i např. zbouráním kdysi velmi slavné továrny na bicykly Eska nebo architektonicky cenných kasáren. Rumiště místo zachovalého pivovaru jsem nalezl při poslední návštěvě i v Golčově Jeníkově nebo Lysé nad Labem, kde v tichosti taktéž demoliční čety zaúřadovaly.

Všechny zmíněná místa jsem během minulých let navštívil a žádný objekt pivovaru na tom nebyl stavebně tak zle, že by nešel zrekonstruovat třeba tak, jak se to naopak na mnoha místech podařilo (např. bývalý zámecký pivovar v Litomyšli). Mnoho bývalých pivovarů dostalo v minulých letech nové využití a někde se dokonce z původních, socialismem zdevastovaných areálů staly opět funkční pivovary, což je příklad např. Dalešic, Chyše, Kácova a dalších.

V západní Evropě byly podobné demolice realitou hlavně v 60. a 70. letech a mnoho industriálních památek tam také zmizelo, ale už dávno pochopili potenciál historických továrních objektů, tudíž je současným trendem Brownfields, čili nové využívání nevyužitých objektů pokud to jen trochu jde a to by mělo být pro nás inspirací.

To je právě aktuální u pivovarů, kterým hrozí zánik, ať už to je bývalý měšťanský pivovar ve Vysokém Mýtě, který je kromě kusu sladovny demolován, neb jiné příhodnější místo ve městě developer bytového areálu asi nenašel. Sdružení Kujebák (nazvané podle piva, které se v pivovaru vařilo do roku 1950) sice začalo vyvíjet činnost k odvrácení demolice, ale bagry se již po pivovarském dvoře pohybují a do budov se zakusují, tudíž zde je nejspíš již pozdě.

To zachovalý, zčásti barokní pivovar v Buštěhradu u Kladna má snad ještě šanci, pokud se tedy konečně ministerstvo kultury rozhoupe k akci a udělí pivovaru v hodině dvanácté milost v podobě památkové ochrany, kterou si areál plně zaslouží. Ze strany majitele objektu - firmy Lewel nebo dotyčného stavebního úřadu se nějaký rozumný, alespoň kompromisní přístup evidentně čekat nedá. Plánované bytovky na místě pivovaru pod hrází rybníka a pod už tak dost zdevastovaným místním zámkem k malebnosti centra obce rozhodně nepřispějí.

Velmi ohrožený je také původně lobkowický pivovar v Roudnici nad Labem, který byl zrušen v roce 1975 (sladovna a sodovkárna fungovala ještě do začátku 90.let), který zakoupil před lety jakýsi američan a plány neměl malé, dokonce i obnovení vaření piva. V současnosti je ale neznámo kde, nekomunikuje a pivovar částečně zbavený střech chátrá závratnou rychlostí, i když některé části jsou stále velmi zachovalé, což je případ varny připomínající chrámovou loď i s částečně dodnes zachovalou varní technologií nebo prostorných betonových spilek.

Jinak je areál místy díky absenci střech ve stadiu postupného rozpadu, přičemž by stačilo trochu velkorysosti ze strany města, aby se alespoň provizorně opravily střechy, než se vyřeší problém se zmizelým majitelem. Takto to vypadá na záměrné napomáhání chátrání objektu, který může být při poloze hned u vlakového nádraží označen za životu nebezpečný a stržen. Na uvolněný lukrativní pozemek si už v centrále nějakého diskontního obchodu určitě mnou ruce a ani takové vyasfaltované parkoviště by nebylo u neosvícených představitelů města určitě k zahození historie nehistorie, památka nepamátka.

Nikdy asi nejde zachránit vše a asi ne pro všechny pivovary a památky obecně se najde využití, ale po tom, co především za milulého režimu zanikly stovky památkových staveb a i čtyři proběhlé svobodné pětiletky mají své početné oběti, je nutné se zamyslet, zabránit dalšímu ničení a snažit se o to, aby se co možná nejvíc zachraňovalo a obnovovalo, neboť něco z pozůstatků české pivovarské historie by měli mít možnost obdivovat i další generace.

 

Z pivovaru toho nejspíš mnoho nezbyde, aneb revitalizace bývalého měšťanského pivovaru v Broumově, navrhovaná příznačně ateliérem Tsunami

http://www.atsunami.cz/uvod/archiv-aktualit/sportcentrum-pivovar-broumov

V severočeském Jirkově už nezbylo z kdysi slavného pivovaru vůbec nic

http://www.zanikleobce.cz/index.php?obec=3263

Nazvat tento projekt novým pivovarem, je spíše jen cynickým žertem developera

http://www.bytyvysokemyto.cz/

Fotogalerie:

to byl pivovar v Golčově Jeníkově
#1 - to byl pivovar v Golčově Jeníkově

pivovar v Roudnici nad Labem má namále
#2 - pivovar v Roudnici nad Labem má namále

spilka
#3 - spilka

kotle na varně
#4 - kotle na varně

už 35 let nefungují, ale stále ještě stojí
#5 - už 35 let nefungují, ale stále ještě stojí

a pivovar z čelní strany
#6 - a pivovar z čelní strany

pivovar v Buštěhradu
#7 - pivovar v Buštěhradu

tato část pivovaru ve Vysokém Mýtě snad jediná přežije
#8 - tato část pivovaru ve Vysokém Mýtě snad jediná přežije

a plánovaná výstavba
#9 - a plánovaná výstavba

pivovarské sklepy a lednice před demolicí
#10 - pivovarské sklepy a lednice před demolicí

zdevastovaný pivovar ze dvora
#11 - zdevastovaný pivovar ze dvora

bytovka se zakusuje do pivovaru
#12 - bytovka se zakusuje do pivovaru

ohrožený pivovar Spröten Cheb v roce 2009
#13 - ohrožený pivovar Spröten Cheb v roce 2009

jeden z posledních důkazů bohaté chebské pivní minulosti má zmizet
#14 - jeden z posledních důkazů bohaté chebské pivní minulosti má zmizet

Komentáře: 21      Zobrazit/Přidat

Informace k článku

Nejčtenější článek kategorie DOMÁCÍ:
Podzimní sklizeň

Příbuzné odkazy
Více z kategorie DOMÁCÍ
Hodnocení článku
Průměrné skóre: 0.1
Hlasů: 3870

Kliknutím na zvolený počet hvězdiček hodnotíte článek. Dobrý článek = více hvězdiček a naopak.

1

2

3

4

5

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT