Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

Detail článku

U Rebela na narozeninách

DOMÁCÍ
28. 7. 2010 22:04 autor: tomas
Čtenářů: 9814 | Fotogalerie
Komentáře: 2
Původně sice nebyla letoční oslava narozenin havlíčkobrodského pivovaru v mém soukromém pivním plánu, ale nakonec má cesta přes město vedla a byla by škoda svátečně otevřený pivovarský areál jen tak minout.

Oproti předchozím ročníkům se letošní pivovarské slavnosti přesunuly z důvodu rekonstrukce náměstí jen do areálu pivovarského dvora, přičemž byl prostor pro návštěvníky rozšířen do prostor humen nedávno obnovené pivovarské sladovny, kde se v chladnějších měsících připravuje opět vlastní slad.

Havlíčkobrodský Rebel patří k pivům na kterých jsem v raných devadesátých letech vyrostl a přiznám se, že namísto jeho tehdejší dosti sladké chuti (vedle sladkého kutnohorského Dačického, asi nejvíce sladký světlý ležák tehdejší doby, který jsem měl možnost pít) jsem v té době často upřednostňoval hořčího jihlavského Ježka či humpoleckého Bernarda. Časy se ale mění a v posledních letech havlíčkobrodští pivovarníci výrazně změnili charakter svého světlého ležáku směrem k hořčí-chmelenější chuti, což je dle mého názoru jen dobře, neboť u tohoto typu piva - českého pilsu, by se na koření v podobě chmele nemělo šetřit.

Roční výstav piva se poslední léta pohybuje konstantně kolem 85.000 hektolitrů, což je sice cca polovina kapacity pivovaru a rekordních pivních výstavů konce 90.let, ale pořád dostatečné množství piva na slušné živobytí, tudíž o budoucnost pivovaru strach nemám. Důkazem masy věrných patriotů je i velký výskyt vývěsních štítů Rebela na hospodách v domovském městě a hlavně na venkově v širokém okolí což není u českých regionálních pivovarů vždy a všude pravidlem. Nutno dodat, že své dělá asi i cena, kdy poctivě dělaná brodská dvanáctka je v mnohých hospodách levnější než desítka Gambrinusu či Staropramene.

Pivovar tedy čile funguje, přežil v minulosti hrozby uzavírek jako například v 50. letech kdy vyhořel, vařilo se doslova pod otevřeným nebem a dnes je jako prakticky jediný v republice v majetku potomků původních právovarečných měšťanů. Od loňska má i nového sládka, pana Libora Čecha, který přišel z Ústeckých pivovarů. Naší skupince při exkurzi se věnoval mladý podsládek pan Pilař, který nás celkem otevřeně seznámil ze zákulisím výroby místního piva. Mimo zmíněné obnovené sladovny je zajímavostí spádová varna s objemem várky 160 hektolitrů mladiny, která je zvenčí dvounádobová, ale každá z nádob je rozdělená na dvě samostatné nádoby. Zvláštní patent, který se v praxi nakonec moc neuchytil, soudě laickým pohledem podle toho, že něco podobného není moc k vidění u nás ani v zahraničí, vyjma snad pivovaru Radegast či blahé funkčnosti v pivovaru Louny.

Hlavní kvašení probíhá jak klasicky na spilkách, kde takto zraje dvanáctka světlý ležák, tmavý ležák či desítka tradiční, tak i moderní technologií CK-tanků, kde se připravuje CK desítka, světlá jedenáctka a i veškeré exportní pivo. Pivovar disponuje i nechvalně známým zařízením na ředění piva "hágébéčkem", které je zde ale prý používáno jen k upravování stupňovitosti piva o max. 2-3 desetinky z daňových důvodů.

Za zmínku stojí i vaření piva Votrok, jež má být vzpomínkou na zaniklý královehradecký pivovar, kdy brodští koupili ochranou známku a pivo poměrně úspěšně zavážejí do okolí Hradce Králové nebo již dlouhá léta udržovaný a stabilní export Rebela až za velkou louži do USA.

Pivo je vařené z městské vody z řádu, žateckého granulovaného chmele (na lacinější piva se používá i chmelový extrakt) a vlastního sladu. Před stáčením do lahví je pasterováno v tunelovém pasteru (k pivu je údajně o něco šetrnější než paster průtokový) a do doby než obchodníci nebudou žádat zbytečně dlouhé záruční doby lahvového piva nebude tomu jinak.

Letošní ročník slavností byl díky zmíněné absenci známých kapel hrajících na náměstí a lákajících davy spíše komornější, přesto byl pivovarský dvůr slušně zaplněn a bavil se hudebním programem, který sice nebyl mým šálkem čaje, ale kvůli němu jsem do pivovaru koneckonců nezamířil. Trochu zklamal snad jen nulový prostor na odložení kol, protože ač zde jsem cyklisty moc nepozoroval, tak na jiných podobných pivovarských akcích je cyklistů mezi návštěvníky velký podíl a nějaký vstřícnější přístup brodských by byl chvályhodný.

Na slavnosti si našel cestu mimo jiné i emeritní sládek nymburského a dříve i brodského pivovaru pan Jaroslav Svoboda, čerstvě si užívající zaslouženého odpočinku v blízkém Baštinově, či pivní publicista Pavel Jákl coby už chodící legenda, jež překvapil svým aktivním přístupem strčícím do kapsy kdejakého o generaci mladšího pivního turistu (třeba mou maličkost), kdy byl večer před inkriminovanou akcí viděn při těžkém souboji se silným vyškovským Generálem v jedné pražské nejmenované hospodě, dopoledne už přítomný v brodském pivovaru a dále pěšmo vandrující na Haškovu Lipnici s noclehem pod hvězdnou oblohou v lese. Živoucí důkaz toho, že pravověrní pivní trempové i v 21. století ještě stále existují.

Okusil jsem v pivovaru hlavně vzácnější "kvasničák", nefiltrovaný světlý a tmavý ležák, protože k běžné filtrované verzi se přeci jen čas od času dostanu. Čepování do skla jsem upřímně řečeno ani nečekal, sklenice se bohužel nikde v areálu nedaly zapůjčit a tak jsem popil světlý ležák z kelímku, dobré a chlebnatější, byť trochu zaměnitelné a nepříliš výrazné, zapamatovatelnější pivo. Co ale mne i přísedící příjemně překvapilo, byl tmavý nefiltrovaný ležák, chmelenější, hutný a vybízející k dalšímu napití. Tak nějak si představuji dobré tmavé pivo bez cukrových příkras. Samozřejmě, že u jednoho exempláře nezůstalo.

Při vrátnici funguje i pivovarské prodejna, kde je kromě lahvového sortimentu, triček a různých suvenýrů k dostání mimo jiné i například hezká plechová cedule se starým vyobrazením pivovaru, kterou bych už měl doma na zdi, mít u sebe víc hotovosti. Navštívit lze i pivovarskou restauraci u vjezdu do pivovaru, kde je k mání i Rebel v nefiltrované podobě. O té už ale byla i na těchto stránkách řeč.

Je dobré vidět, že havlíčkobrodský pivovar dobře funguje a fungovat bude, pokud v budoucnu spolumajitelé půjdou vlastní cestou a odolají nabídkám od různých pivovarských skupin.

http://www.hbrebel.cz

Fotogalerie:

brodská varna
#1 - brodská varna

posezení na sladovnickém humně
#2 - posezení na sladovnickém humně

zaplněný pivovarský dvůr
#3 - zaplněný pivovarský dvůr

scezovací korýtko jako relikt staré varny
#4 - scezovací korýtko jako relikt staré varny

a stará varna už jen na fotografii
#5 - a stará varna už jen na fotografii

a její nová nástupkyně
#6 - a její nová nástupkyně

výklad pana podsládka
#7 - výklad pana podsládka

na stáčírně sudů ve staré varně
#8 - na stáčírně sudů ve staré varně

klasika leží
#9 - klasika leží

hágébéčko
#10 - hágébéčko

pivko právě ležící
#11 - pivko právě ležící

tady se leží na stojato
#12 - tady se leží na stojato

jeden z výčepů
#13 - jeden z výčepů

pohled na dvůr od pivovarské brány
#14 - pohled na dvůr od pivovarské brány

pivovarská restaurace
#15 - pivovarská restaurace

Komentáře: 2      Zobrazit/Přidat

Informace k článku

Nejčtenější článek kategorie DOMÁCÍ:
Podzimní sklizeň

Příbuzné odkazy
Více z kategorie DOMÁCÍ
Hodnocení článku
Průměrné skóre: 0.1
Hlasů: 4204

Kliknutím na zvolený počet hvězdiček hodnotíte článek. Dobrý článek = více hvězdiček a naopak.

1

2

3

4

5

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT