Detail článku
Pivo na Křížovém vrchu
ZAHRANIČNÍJedním z nejznámějších výletních míst bavorských Franků je bezesporu Kreuzberg-Křížový vrch, poutní místo cca 25 kilometrů jižně od Bamberka, které je v současnosti díky novému pivovaru a několika již historickým zahradním restauracím-kellerům zasvěcené přednímu světskému požitku-pivu.Cesta do této oblasti začala v nejmenované hospodě v pražských Nuslích, jejíž pan vedoucí využil příležitosti uvolnivších se obchodních prostor v domě, ve kterých zřídil obchod s lahvovým pivem, čili Pivkupectví. Ve chvíli kdy jiní končili své ekonomické rozvahy a vesměs skeptické úsudky o smysluplnosti a rentabilitě tohoto podnikatelského záměru, on jakožto muž činu a praktik se slovy "Vono to pude" otevíral.
S plánovaným otevřením samozřejmě vyvstala potřeba nějakého závozu pivních speciálů od našich západních pivních bratrů a tak bylo vedením rozhodnuto o cestě pro pivo do Bamberka a okolí, čili příjemného pivního výletu spojeného s užitečným činem a právě Kreuzberg byl první úvodní zastávkou.
Původní kostelík na středověkém poutním místě na návrší mezi vesnicemi Schnaid a Hallendorf byl na počátku 18. století doplněn o první výletní restaurace-kellery místních pivovarů a postupem doby, zejména od konce 19. století se stal kopec vyhlášeným a vyhledávaným výletním místem, které by rozhodně nemělo být při návštěvě tohoto kraje opomenuto.
V roce 2008 byl na místě kelleru pivovaru Friedels s blízkého Schnaidu otevřen restaurační pivovar, který nahradil uzavřený starý pivovar stejného jména s tradicí od roku 1461 ve zmíněné vesnici.
Velká restaurace s nablýskanou měděnou varnou od bamberské firmy Kaspar Schulz funguje denně od dubna do října s venkovním sezením čítajícím cca 800 míst. V zimní sezonně je potom provoz omezen na pátek, sobotu a neděli.
Formou samooblužného bufetu se tu v letní sezonně nabízí chutná domácí bavorská kuchyně (v případě krmě Krustenbraten velmi blízká té české) a pochopitelně několik druhů vlastního piva v cenách od 1,80 -2,20 euro za půllitr. Vedle klasického Zwicklu-nefiltrovaného ležáku, nefiltrovaného Pilsu, černého piva čili Schwarzbieru s lehkým kouřovým nádechem a pšeničného Weizenbieru je asi největší specialitou "Požehnaný Kreuzberg", sedmisladové pivo vařené zároveň ze sladu ječného, dvou druhů pšeničného, žitného, ovesného, špaldového a einkornu. Velmi dobré, originální a typově trochu nezařaditelné pivo s obsahem 4,5% alc., dle mého amatérského úsudku asi svrchně kvašené (možná že se mýlím) lehce se podobající v chuti pšeničnému pivu, rozhodně stojí za ochutnání.
Mimo zmíněný stabilní sortiment se dále nabízí různá sezonní a občasná piva jako třeba Whiskybier ze sladu určeného k výrobě Whisky, vánoční Bocky a Doppelbocky včetně Weizenbocků, velikonoční piva a další speciály. Piva se prodávají i v patentních půllitrových lahvích a v objektu je mimo pivovarské technologie i vlastní likérka produkující několik druhů domácích šnapsů.
Shrnuto, podtrženo, velmi doporučení hodný podnik nebojící se pivních experimentů nad rámec stabilní produkce, ke všemu na velmi pěkném a nevšedním místě.
Hned vedle se nachází co do velikosti skromnější starý keller malého rodinného pivovaru Lieberth z blízkého Halendorfu ve kterém lze na jednom ze 300 venkovních míst spočinout u piva čepovaného samospádem z dřevěného sudu do kameninových džbánků. V době naší návštěvy to byl výborný chmelený a neuvěřitelně pitelný nefiltrovaný Ungespundetes bier, charakterem spíše Pils než klasický Helles. Není bez zajímavosti fakt, že specialitou místní kuchyně je mimo jiné z Ruska pocházející Šašlik, špíz, jež se již trvale usídlil na jídelních lístcích mnoha bavorských restaurací a stáncích rychlého občerstvení.
Za dalším dřevěným plůtkem je třetí keller, tentokrát pivovaru Rittmayer opět z Hallendorfu. Rozlehlé sezení u jednoduchých lavic seskupených kolem budovy s výčepem a lokálem, kde je na čepu ze dřeva nadstandardně dobrá produkce daného pivovaru. Vyhlášený je zejména Rauchbier, ale trefou do černého jsou i další nefiltrovaná piva jako třeba Keller nebo Landbier z tohoto malého pivovaru.
Mimo samotný Kreuzberg se další velké kellery nacházejí na okrajích vesnic u cest směřujících ke kopci. Ať už je to v Hallendorfu, Stiebarlimbachu nebo Willersdorfu.
Projít v klidu vše a okusit celé portfolio pivní nabídky několika výčepů by vydalo na minimálně jeden náročný den, ale my měli k dobru jen cca hodinu a půl, tudíž to byla tentokrát návštěva rychlá a jen velmi zběžná.
http://www.rittmayer-keller.de/
http://www.friedels-keller.de/
Informace k článku
Více z kategorie ZAHRANIČNÍ