Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

Detail článku

Ústecká rychta

DOMÁCÍ
27. 10. 2010 23:03 autor: tomas
Čtenářů: 17961 | Fotogalerie
Komentáře: 0
Zatímco ještě před nedávnem byl v celých severních Čechách restaurační pivovar úplnou raritou, tak konečně už i zde začíná být v tomto oboru živěji.

V mosteckém restauračním pivovaru Kahan slaví roční výročí existence, v Žatci U Orloje pivo již zraje, v Litoměřicích se buduje a v Ústí nad Labem v pivovaru Na rychtě se právě otevřelo.

Původní hospoda Staré dobré časy v Klášterní ulici se po zásadní a nákladné přestavbě rozrostla do výšky i do šířky a proměnila se tak v hotel a restaurační pivovar, jež volně navazuje na tradici vaření piva v centru města, která byla přerušena zánikem původního měšťanského pivovaru na přelomu 19 a 20. století, kdy se výroba piva soustředila do velkého a moderního pivovaru v Krásném Březně. Novotou svítící pivovar Na rychtě bude určitě těžit ze strategické polohy mezi hlavním náměstím, vlakovým nádražím a nákupním centrem Forum, jež brutálně obestoupilo kostel s nejvíce nakloněnou věží ve střední Evropě. Ke vzniku pivovaru přispěly velkou měrou i dotace Evropské unie s nimiž to v Ústí opravdu umějí a zacházejí v některých případech dle mého názoru až moc rozmařile, což je případ hlavně nové kabinkové lanovky, která spojuje zmíněné nákupní centrum Forum s vyhlídkovou, z ruin povstalou restaurací Větruše. Asi je na tom město ve všech směrech výborně, když peníze nepotřebuje na důležitější věci, ale nutno uznat, že nákladně a krásně opravené Větruši, která je znovu jednou z dominant města to určitě pomůže a zpohodlnělých hostů výrazně přibude.

I na novém pivovaru jsou proinvestované miliony na první pohled znát, ale celý prostor ať už hlavního prostoru restaurace s klasickou dvounádobouvou varní soupravou (technologii dodala česká firma B-kontakt) a velkým výčepem uprostřed v nové přístavbě nebo nekuřácké části v původním klenutém prostoru hospody se naštěstí hlásí k názvu původní restaurace, čili ke starým dobrým časům a na první pohled příjemný, dřevem obložený a do detailů dotažený interiér restaurace patří rozhodně k tomu nejlepšímu co u nás v této kategorii v posledních letech vzniklo. Škoda je jen velké hospodské zahrady se stromy, která ustoupila nové přístavbě a kterou menší terasa kapacitou v létě plně nenahradí.

Vaření piva má pod taktovkou zkušený sládek a bývalý ředitel krásnobřezenského pivovaru Jaroslav Rotterborn, což by mělo být samo o sobě zárukou stabilní kvality piva bez nějakých výrazných výkyvů. Při naší návštěvě byla v nabídce zatím jen nefiltrovaná světlá dvanáctka za příznivých 29,-Kč s přítočí spřízněné mutějovické tmavé dvanáctky, ale bylo pár dnů po otevření, tudíž se dá s jistotou očekávat rozšíření pivní nabídky. S panem sládkem jsem se minuli, takže nějaké technologické informace a výrobní postupy nám zůstaly utajené, nezbývá tedy než hodnotit konečnou chuť piva, která byla velmi dobrá. Středně chmelený a vyvážený, solidní ležák určitě běžného návštěvníka restaurace potěší a nezklame, ale myslím si, že pro zmlsaného fajnšmekra, jež má napitou velkou část české produkce podobných pivovarů asi zůstane chuťově trochu za očekáváním. Úplná česká extraliga to zatím není, ale s větší chuťovou nezaměnitelností by o postup mohl Mazel časem zabojovat.

Celkově velmi dobrý dojem z restaurace lehce pokazila jen příliš dlouhá čekací doba na běžnou česnečku, ale to byla jen moucha rozbíhajícího se podniku, která se vychytá. Jediné co se do sympatického konceptu původní klasické české (v případě Ústí tedy přesněji německé) restaurace vyloženě nehodí jsou čtvercové hranaté talíře, které mají asi evokovat "lepší" podnik, ale hlavně se z nich špatně jí. Už naši prapředci usoudili, že k jídlu i pití se hodí nejlépe kulatý tvar, tak proč to najednou měnit. Z čtvercového půllitru by se asi taky špatně popíjelo. Osobně se mi také moc nepozdává název piva Mazel, i když zvítězil ve všelidovém hlasování. Myslím, že název piva z lokálního pivovaru by měl vycházet spíše z místní historie a reálií nebo třeba nést jméno majitele.

Sečteno podtrženo vznikl ale v Ústí velmi hezký restaurační pivovar, který bude mít určitě úspěch.

S kolegou jsme ještě po návštěvě centra Ústí zamířili do pivovaru ve Velkém Březně, kde on ještě nebyl a já mohl aspoň posoudit co se za poslední 2 roky pod křídly Heinekenu změnilo.

O pivovaru už na těchto stránkách byla řeč a tak blíže jen o změnách, které nastaly. Naštěstí jich v případě velkobřezenského pivovaru není zatím moc, vaří se stále klasický sortiment na danou stupňovitost a používá spilka a sklep. Zrušena byla vlastní humnová sladovna, ale časem by se prý měla znovu obnovit, neboť s pivovarem se v rámci koncernu Heineken v budoucnu počítá a jako jediný v rámci celé skupiny (včetně zahraničních pivovarů) bude ponechán s klasickou výrobou spilka-sklep bez moderních technologií, čili vznikne funkční muzeum.

Otázka na budoucí osud krásnobřezenského pivovaru zůstala ale nezodpovězena a aniž bych chtěl být zlým prorokem, tak to nevidím moc růžově.

Změna také nastala na postu sládka s příhodem Petra Hauskrechta ze Starobrna, který již stačil vymyslet pár nových občasných pivních speciálů k různým příležitostem. My měli možnost po prohlídce pivovaru ochutnat v příjemné návštěvnícké hospůdce granátovou třináctku uvařenou speciálně jen pro německý trh a musím konstatovat, že to bylo zatím asi chuťově nejlepší pivo, které jsem z produkce tohoto pivovaru pil, tím spíše mi je záhadou, proč tak dobré pivo není trvalou součástí portfolia.

Změna nastala dle mého názoru i v daleko větší propagaci značky Březňák, který byl vždy trochu ve stínu sousedního Zlatopramenu, ale dnes je tomu naopak a pivo z tváří pana Cibicha dostává v reklamě větší prostor, než za éry Drinks Unionu celorepublikově propagovaný Zlatopramen.

Nezměnil se naopak průvodce pivovarem, chlapík, který je jakožto kastelán místního zámku (a stejně jako pan Cibich rodák z Hustopečí u Brna) opravdovou studnicí informací o pivovaru. Tak obsáhlý a zeširoka pojatý výklad se opravdu jinde nevidí. Snad jen obecnou informaci o technologii HGB (prý velká nádoba kde se pivo vaří a míchá) považuji za poněkud nesprávnou...

Jinak jsem ale odcházel s prohlídky pivovaru s hlavou plnou nových poznatků, tudíž lze návštěvu pivovaru (exkurze pro volně příchozí jsou každou sobotu ve 14.30) jen doporučit.

http://www.pivovarnarychte.cz

Fotogalerie:

Pivovar Na rychtě zvenčí
#1 - Pivovar Na rychtě zvenčí

pivní nabídka
#2 - pivní nabídka

interiér restaurace
#3 - interiér restaurace

Mazel
#4 - Mazel

interiér restaurace
#5 - interiér restaurace

varní souprava
#6 - varní souprava

varna z jiného úhlu pohledu
#7 - varna z jiného úhlu pohledu

ad
#8 - ad

v restauraci
#9 - v restauraci

výčep
#10 - výčep

hlavní část restaurace
#11 - hlavní část restaurace

sladovna pivovaru Velké Březno
#12 - sladovna pivovaru Velké Březno

dvůr pivovaru u varny
#13 - dvůr pivovaru u varny

dvě ze čtyř nádob
#14 - dvě ze čtyř nádob

pan průvodce na spilce
#15 - pan průvodce na spilce

kvasice při práci
#16 - kvasice při práci

menší tanky ve sklepě
#17 - menší tanky ve sklepě

dvůr pivovaru
#18 - dvůr pivovaru

degustace ve společenské místnosti
#19 - degustace ve společenské místnosti

vchod do pivovárku
#20 - vchod do pivovárku

Komentáře: 0      Zobrazit/Přidat

Informace k článku

Nejčtenější článek kategorie DOMÁCÍ:
Podzimní sklizeň

Příbuzné odkazy
Více z kategorie DOMÁCÍ
Hodnocení článku
Průměrné skóre: 0.4
Hlasů: 9800

Kliknutím na zvolený počet hvězdiček hodnotíte článek. Dobrý článek = více hvězdiček a naopak.

1

2

3

4

5

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT