Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

Detail článku

Den otevřených pivovarů

ZAHRANIČNÍ
12. 3. 2012 08:49 autor: tomas
Čtenářů: 23647 | Fotogalerie
Komentáře: 4
Loňské povedené Babí léto vyloženě svádělo k nějakému pivnímu výletu a tak byla pro mne říjnová slunečná neděle až na malou listopadovou vyjímku pomyslnou tečkou za sezonou venkovních pivních akcí.








Cesta tentokrát vedla na francký venkov mezi Norimberk a Bamberk, kde na úpatí bájné hory Walberla již opětovně proběhla společná akce - den otevřených dveří místních 14 malých vesnických pálenic a 3 pivovárků. Namísto pálenic s jejimiž produkty nejsem velký kamarád, jsem dal přednost terénnímu průzkumu dalších pivovarů i mimo akci samotnou, protože od jednoho pivovaru k druhému zde stačí kamenem dohodit.
Lákání známých a kamarádů ke spoluúčasti vyšlo naprázdno a tak se v brzkém nedělním dopoledni dostávám kombinací vlak-autobus do městečka Ebermannstadt.

V kdysi významném pivovarském městečku, kde ještě před cca 40-50 lety fungovalo neuvěřitelných 8 pivovarů do součastnosti pivovarské živnosti značně prořídly a tak mám na programu obejít zbylé 2 funkční malé pivovary. Na pohled archaický pivovárek svařující ročně nějakých 2000 hektolitrů piva, stojící v uličce Brauhausgasee za náměstím výčepem nedisponuje a tak zaháním žízeň trochu fádním světlým ležákem v trochu fádní hotelové pivovarské restauraci na hlavní ulici. Na doma zakupuji granátový kellerbier a weissbier v patentních lahvích a obě piva se později ukazují býti velmi dobrá. Pšeničné pivo s povalujícím se prasátkem na etiketě bylo svého času k dostání i v Pivní galerii v pražských Holešovicích.
Za rohem na náměstí probíhá farmářský trh přímo před restaurací druhého místního pivovárku Schwanen. Architektonický styl raných let šedesátých evidentně neznal železných opon a tak strohá budova s malůvkou na fasádě jak ze socialistického sídliště vystřižená, stojí i na náměstí bavorského městečka a já se v opět hotelové sterilně působící restauraci cítím poněkud nesvůj. Usedám tedy s malým tmavým Labutím ležákem na terase a jsem lehce zklamán řidším tělem piva, které jinak není špatné, ale očekávání bylo prostě větší.
Vydávám se ještě přes řeku do mlýnské čtvrti okouknout pivovárek, který se nachází u shluku historických stodol a jako taková jedna stodola i vypadá. Zahrádka s výčepem je už zazimovaná, ale v létě zde musí být příjemné posezení a tak dám labutímu pivu ještě někdy šanci přímo u zdroje. Na starobylé varně se vaří cca 1000 hl piva ročně a stáčí se do eurolahví, ale nápojky jsou v neděli zavřené a tak seznámení s dalším sortimentem piva proběhne snad někdy příště, neboť čas kvapí, vlak nečeká a v nedalekém Pretzfeldu je další pivovar.
Tady je už avizovaná akce v plném proudu. V totálně zaplněném dvoře místního lihovárku okukuji alespoň blyštící se destilační kolonu a přecházím hlavní silnici k restauračnímu pivovárku Nikl, který vnikl v roce 2008 přestavbou staré stodoly. I zde je doslova hlava na hlavě jak v lokále tak na dvoře, muzikanti ladí nástroje a já na stojáka ochutnávách za 2 eura v zálohovaném džbánku na internetu chválený tmavý kellerbier s česky znějícím názvem Michala. Pivo má ale svůj zenit za sebou, v chuti je již znatelná lehká nakyslost a tak jen kvůli úctě k nápoji se propíjím k druhému vzorku, kterým je slušný nefiltrovaný světlý ležák už dobré kvality. Mladý sládek vaří v tomto čistě rodinném podniku (zajímavostí je i domácí chleba, který si rodina peče pro svou restauraci pár kroků od pivovárku na návsi v historické ruční obecní pekárně) i různá sezonní pivka, v době mé návštěvy je to rauchbock, ale ten už oželím, protože k dalšímu pivovaru je to 4 kilometry chůze.


Ve vesnici Unterzaunsbach se nacházející pivovar Meister není do dnešní akce zapojen, ale příjemná pivovarská restaurace je zaplněna do posledního místa díky vyhlášené kuchyni a samozřejmě pivu. Vaří se jen jeden druh a to Vollbier, plné a pitelné to pivo granátové barvy silou odpovídající naší dvanáctce. Po trochu rozpačitých předchozích štacích se tentokrát koná konečně pravá francká klasika a místní ležák Mistr je opravdu mistrovský kousek u kterého bych vydržel hodiny. Tolik času bohužel nemám a tak dávám jen jedno pivo u výčepního okénka a vyhřívám se na již napůl zazimované zahrádce. Pivovar s ročním výstavem cca 5000 hl distribuje pivo v eurolahvích i do řady nápojek v okolí, ale v tomto případě se návštěva místa činu kvůli dobré hospodě vyplatí, i když raději ne v neděli, kdy se totální zaplněnost lokálu díky místnímu zvyku jezdit s celou rodinou na nědělní obědy, dá očekávat.
2 kilometry do Hetzelsdorfu, kde je další pivovar jdu po turistické stezce lesem přes kopec, pálím nabité kalorie a u pivovaru Penning mne vítá opět čilý ruch, i když ani zde není pivovar součástí akce. Lidi z města se jednoduše rozhodli jet na výlet i sem a tak je plno jak v lokále tak i na zahrádce a u výčepu se dokonce tvoří malá fronta na pivo. Hlavním pivem opět rodinného pivovaru s tradicí od roku 1623 a s roční produkcí asi 4000 hl je taktéž typický francký vollbier-plný středně chmelený ležák a po ochutnávce jednoho exempláře hodnotím opět jako výborně pitelnou záležitost. Váhám i nad koupí lahvového na doma, ale v batohu je cítit při pochodu každé kilo navíc a tak nakonec odolávám. Dávám i lehké občerstvení v podobě domácích uzenin, které chutnají opravdu po mase a domácího chleba, který bych v Čechách bohužel hledal marně a vyrážím na 3 kilometrovou pouť přes pole a louky do obce Leutenbach.


V pivovaru Drummer (Bubeník)  se již koná den otevřených dveří což značí otevřenou novou varnu s chladícím štokem, zařízením na usazení kalů a pozvolné ochlazení horké mladiny z varny, které v Čechách funguje už jen U Fleků, ale v Bavorsku je stále funkční na mnoha místech a pořizují se i nové nerezové jako právě zde.
Na dvoře pivovaru vládne pohoda a mnoho návštěvníků si dělá pohodlí při konzumaci piva přímo na dlažbě v poloze ležmo. I já se tak s jedním pivem ve džbánku ocitám na dlažbě a tak jako v předešlých dvou zastávkách, tak i tady v kulisách zlátnoucího listí vládne s pivem spokojenost. Tmavý vollbier patří také do kategorie franckých plných, domácích a návykově pitelných piv. Sortiment tvoří ještě světlý ležák a v máji či na vánoce silnější bock, což dohromady činí jen nějakých 2000 hl, ale piva jsou v lahvích dostupná i v nápojových obchodech v okolí. Pivovar založený v roce 1763 dnes provozuje rodina Drummer a mimo pivo se nabízí i typický brotzeit-občerstvení v podobě uzenin z domácího řeznictví nebo sýrů. Osobně právě volím při návštěvách těchto končin raději chutný lehčí brotzeit než plnohodnotné porce jídel, která jsou sice výborná, ale po hutných a obřích porcích vepřových kolen, omáček a jiných laskomin by skončila pouť u nejbližšího remízku dvouhodinovou pauzou na trávení.


Lehce občerstven tedy mířím  půldruhého kilometru k poslednímu pivovaru do vesnice Dietzhof. Rodinný pivovar Alt, je stařičký pivovárek založený v roce 1886 s hezkou hrázděnou hospodou, kde hospodaří a vaří nějakých 1000 hl piva ročně již pátá generace rodiny Starých. Podle fotky z knižního pivního průvodce identifikuji mladého majitele-sládka, který nosí pivo davům návštěvníků v půllitrech odněkud ze zákulisí a zkouším místní světlý i tmavý vollbier za 2 eura, jediné to zástupce místního sortimentu prodávaného i v patentních lahvích. Nefiltrované pivo chutná, ale oproti předešlým třem zastávkám už mi přijde přeci jen  průměrné, což je možná dané i celkovou přepitostí za celý den.
Nahlížím ještě do zcela zaplněného dvora naproti se nacházející pálenice, kde se nenabízejí jen destiláty, ale i čepované pivo, na které už ale nenacházím sil, stejně jako na původně plánované pokoření hory Walberla, která svými vápencovými skalisky připomíná moravskou Pálavu.
Nenastupuji nakonec do totálně přeplněného autobusu, svážícího návštěvníky akce do Forchheimu na vlak, ale do nejbližší vesnice s vlakovou zastávkou pokračuji pěšky rekapitulujíc příjemnou, i když místy lidmi už trochu přeplněnou akci.
Za sebou nechávám onu horu Walberla, na jejímž temeni se koná každoročně první májový víkend lidová a pivní veselice s pivy ze zmíněných pivovárků i jiných okolních, takže možná někdy příště další důvod k návštěvě tohoto pohostinného kraje.


http://www.bierland-oberfranken.de/deutsch/brauereien/brauereiportraits/schweiz/landkreis_forchheim/schwanen_br%E4u_72/details_46.htm

http://meisterbräu.de/mod/main.php

http://www.bierland-oberfranken.de/deutsch/brauereien/brauerei_wirtshaeuser/schweiz/landkreis_forchheim/brauerei-gasthof_drummer_118/details_51.htm

http://www.bierland-oberfranken.de/deutsch/brauereien/brauereiportraits/schweiz/landkreis_forchheim/brauerei_penning-zeissler_150/details_46.htm

http://www.brauerei-alt.de/aktuell.html

http://www.brauerei-nikl.de/

video o pivovárku Nikl
http://www.stream.cz/video_world/TDnezgVoHkE






Fotogalerie:

Schwannen bräu v Ebermannstadtu
#1 - Schwannen bräu v Ebermannstadtu

a druhý pivovar Sonne tamtéž
#2 - a druhý pivovar Sonne tamtéž

polotmavý ležák ze Schwannenbräu
#3 - polotmavý ležák ze Schwannenbräu

pivovarská restaurace s nedělním farmářským trhem
#4 - pivovarská restaurace s nedělním farmářským trhem

ležák Sonne v pivovarské restauraci
#5 - ležák Sonne v pivovarské restauraci

na cestě do palírny v Pretzfeldu
#6 - na cestě do palírny v Pretzfeldu

a skutečné destilační zařízení
#7 - a skutečné destilační zařízení

před pivovárkem v Pretzfeldu
#8 - před pivovárkem v Pretzfeldu

a u výčepu
#9 - a u výčepu

kde pivo čepují zadarmo až zítra
#10 - kde pivo čepují zadarmo až zítra

venkovní pivovarský výčep
#11 - venkovní pivovarský výčep

dnešní akce
#12 - dnešní akce

cesta do dalšího pivovaru
#13 - cesta do dalšího pivovaru

pivovar v Unterzaunsbachu
#14 - pivovar v Unterzaunsbachu

pivko na podzimní zahrádce
#15 - pivko na podzimní zahrádce

místní nabídka
#16 - místní nabídka

typická lidová architektura
#17 - typická lidová architektura

čekání na pivo v pivovaru v Hetzelsdorfu
#18 - čekání na pivo v pivovaru v Hetzelsdorfu

s úlovkem na zahrádce
#19 - s úlovkem na zahrádce

pivovarská nabídka
#20 - pivovarská nabídka

v pivovarské restauraci
#21 - v pivovarské restauraci

statkář prodává své produkty přímo z auta
#22 - statkář prodává své produkty přímo z auta

před pivovarem v Hetzelsdorfu
#23 - před pivovarem v Hetzelsdorfu

pivovar v Leutenbachu
#24 - pivovar v Leutenbachu

venkovní výčep
#25 - venkovní výčep

štok nad varnou
#26 - štok nad varnou

a moderní varna nížeji
#27 - a moderní varna nížeji

podzimní pohoda na pivovarském dvoře
#28 - podzimní pohoda na pivovarském dvoře

pivko přímo od podlahy
#29 - pivko přímo od podlahy

obecní pekárna
#30 - obecní pekárna

na dvoře jedné z mnoha palíren
#31 - na dvoře jedné z mnoha palíren

cesta k pivovaru Alt
#32 - cesta k pivovaru Alt

v Dietzhofu
#33 - v Dietzhofu

pivovárek Alt
#34 - pivovárek Alt

a je po akci
#35 - a je po akci

cesta na vlak kolem hory Walberla
#36 - cesta na vlak kolem hory Walberla

vzorky z pivovaru Sonne
#37 - vzorky z pivovaru Sonne

Komentáře: 4      Zobrazit/Přidat

Informace k článku

Nejčtenější článek kategorie ZAHRANIČNÍ:
Saské Švýcarsko pivním pohledem

Hodnocení článku
Průměrné skóre: 2.8
Hlasů: 6379

Kliknutím na zvolený počet hvězdiček hodnotíte článek. Dobrý článek = více hvězdiček a naopak.

1

2

3

4

5

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2017 | Provozováno na RS MAXSOFT