Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Hradecké pivo se pilo už při návštěvě Václava II.
16. 9. 2009
t
Nejstarší zprávy o pivovarnictví v Hradci Králové lze nalézt v městských listinách pocházejících ze 14. a 15. století. Ve městě bylo tehdy mnoho malých pivovarů. Vůbec první zmínka o hradeckém pivu podle internetových stránek www.pivovary.info pochází z roku 1297, kdy tu pobýval král Václav II. Město poté koupilo místo po třech vyhořelých domech a začalo v roce 1844 stavět společný velký právovárečný měšťanský pivovar. První pivo v něm dozrálo poprvé roku 1846, tehdy ještě svrchním kvašením. Při následném přechodu na dnes používané spodní kvašení bylo nutno v roce 1864 rozšířit sklepy. To byla také první z řady rekonstrukcí. V prvních letech se vařilo 6 500, ale koncem 19. století přesáhla produkce 50 000 hektolitrů ročně. Pivo v Hradci prožívalo svou zlatou dobu - akcionáři pivovaru dostávali dividendy 200 zlatých. Za první republiky se vařilo okolo 100 tisíc hektolitrů a v roce 1961 přesáhla produkce 200 tisíc hektolitrů. V roce 1992 uvařil pivovar za rok 300 tisíc hektolitrů, od tohoto roku už ale výroba jen klesala. V roce 1995 vyráběl podnik osm druhů piv - 65 procent výroby tvořila desítka, 20 procent dvanáctka. V roce 1996 zavedl pivovar u celého sortimentu jednotné označení Královský lev. V roce 1997 poklesla produkce Právovárečného pivovaru v Hradci Králové o 30 procent. Klesl prodej a podnik tížily vysoké dluhy. Neprospívalo mu ani složité majetkové uspořádání. Vedení pivovaru rozeslalo v březnu 1999 výpovědi a slíbilo, že lidi znovu zaměstná nový vlastník. Pivo se tehdy vařilo dál, ale to stálo firmu poslední síly. Lidé v Hradci krachu litovali. Ač pivovar zastavil výrobu, značka Královský lev nezmizela. Od roku 1999 se vařila dál v Havlíčkově Brodě. Její majitel, státní podnik Pivovary Hradec Králové, však prodej značky neodsouhlasil. Na místě hradeckého pivovaru dnes stojí krajský úřad.

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2025 | Provozováno na RS MAXSOFT