Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Permon se vaří už i v Sokolově
30. 9. 2009
t
V Sokolově se po více než padesáti letech vrátilo vaření piva. Zájem pivařů o nepasterovaného a nefiltrovaného Permona totiž v poslední době vzrostl. Lidé mohou přijít na exkurzi nebo skrz nové okno z ulice pozorovat, jak se uvnitř oblíbené pivo vyrábí Sokolov - Po více než padesáti letech se do hornického Sokolova vrací vaření piva. Sokolovskou značku Permon už tu sice mnozí žízniví nějaký čas znají, pěnivý mok se ale dosud vyráběl v minipivovaru v sousední Lomnici. Zájem pivařů o nepasterovaného a nefiltrovaného Permona v poslední době vzrostl. Firmě Systém Net Line, která varnu provozuje, nezbylo nic jiného, než produkci rozšířit. Včera slavnostně otevřela nový minipivovar za 4,5 milionu korun v budově restaurace U kláštera v Sokolově. Vyrobí 650 litrů během várky Lidé mohou přijít na exkurzi nebo skrz nové okno z ulice pozorovat, jak se uvnitř oblíbené pivo vaří. Uvidí obří káď a varnu, v níž sládek vyrobí 650 litrů během jedné várky. „Vařit se může sedmkrát týdně, my plánujeme čtyřikrát týdně. Naše kapacita se zvýší dvaapůlkrát. Jsme teď připraveni navázat smluvní vztah s restauracemi a prodávat ve větším měřítku,“ řekl podnikatel Ladislav Sás. Otevření nové sokolovské varny je vlastně z nouze ctnost. Sás už několik let plánuje, že spolu s městem zřídí měšťanský minipivovar se stylovou restaurací přímo v historických sklepích kláštera. Jenže městu se zatím nepodařilo získat na úpravu prostor dotaci. Místostarosta Jaromír Dvořák odhaduje, že do dvou, tří let se to povede. Mezitím lomnický minipivovar, který měl být pouze jakousi pokusnou laboratoří, přestal kapacitně stačit zájmu pijáků. A nic na tom nezměnilo ani to, že Sás začal vařit Permona i ve spřáteleném pivovaru ve Zvíkově. Permon se vyznačuje plnou chutí a liší se od průmyslově vyráběných piv. „Nejsem sice znalec, ale chutná mi. Je to pití pro fajnšmekry,“ poznamenal starosta Sokolova Karel Jakobec. Permona si můžete dát v mnoha variacích. Vlastně od devítky po čtrnáctku a od světlého po tmavé. „Používáme žatecký chmel, který je dvakrát dražší než jiný. Hanácký slad, který je o třetinu dražší. Žádné chmelové extrakty ani chemie. Důležité je otevřené kvašení,“ vyjmenoval Sás, proč je Permon tak chutný. Zato vodu používá z místního vodovodního řadu. „Sokolov má vodu dobrou.“ Recepturu Permona připravil známý plzeňský sládek Josef Krýsl. Na letošní soutěži Jarní cena českých sládků získalo sokolovské pivo dvě první místa a jedno druhé. Polovinu své výrobní kapacity stáčí minipivovar do petlahví a prodává je. Tento trend chce Ladislav Sás zachovat kvůli mírnému odklonu Čechů od popíjení v hospodách. Naopak častěji lidé pijí lahvové na různých párty a při grilování. (zdroj: iDnes.cz)

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2025 | Provozováno na RS MAXSOFT