Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Kolik hospod, tolik příběhů
8. 12. 2009
t
Seriál MF DNES Staleté hospody se dočkal knižního vydání, které mapuje dvacet podniků v Královéhradeckém kraji

Vlasta Burian měl pověst sportovce a abstinenta, přesto však existuje důkaz, že jako mladý se rozšoupl a dopálil polisty tak, že skončil v novoměstské šatlavě. Stalo se to v tamním hostinci Na Rychtě, v jedné z dvaceti staletých hospod v Královéhradeckém kraji ze seriálu královéhradecké MF DNES, jež se nyní ocitly v jedné knize redaktora Petra Broulíka.

Historku o Burianovi objevil v Praze novoměstský znalec historie Jiří Horák. „No spíše to bylo proto, že zdrhl z Josefova, kde byl na vojně. Tady si ale pronajal pokoj a předváděl různé scénky. No a trochu se i picnul a pak ho sebrali,“ říká.

Slavný komik se v publikaci objevuje ještě jednou, a to v podniku U Polních myslivců. To už začínala nejen pro Buriana smutná 50. léta. Herec, zlomený a odsouzený k malým rolím a estrádničení, tu vystupoval v amfiteátru v době, kdy nesměl točit filmy.

„S ním byla legrace. Dal si tady v hospodě dvě piva a nějakou štamprli a už s ním jeho spoluherci odmítali hrát. On se tak rozpovídal, že je vůbec nepustil ke slovu, začal měnit děj a oni se vůbec nechytali,“ uvedl pamětník Josef Kalaš.

I tudy šly dějiny Ale Burian není jedinou personou, která historií staletých podniků v kraji prochází. V různých souvislostech se tu objevují herci Josef Vinklář, Věra Ferbasová či mladá Dáša Veškrnová, která točila Holku na zabití v krkonošské hospodě Na Peci.

V Haškově Švejkovi se praví, ústy pomatence, že uvnitř zeměkoule je ještě jedna, která je o moc větší než ta naše. Možná právě v ní se ocitne člověk, vstoupí-li do některé ze staletých hospod v Královéhradeckém kraji, mnohé jsou na vystrkovech a pamatují lepší časy, další se ve městech pyšní patinou, kterou sebelepší designér nevymyslí.

I přes ně šly dějiny i do nich dolehly velmocenské křivdy i tam se mnohdy drobné lapálie pro malé smrtelníky tvářily tak, že na nich stojí a padá celý vesmír.

Historie letitých náleven, to je mikrosvět lidské pospolitosti, skutečný mikrosvět poctivých hospodských a jejich potomků, kteří nechtějí nechat padnout tradici, i svérázných štamgastů a hlavně kaleidoskop drobných sporů, zrad, záletů, usmíření a hlavně historek, jež se léty mění v legendy.

„V prvním díle knihy je dvacet příběhů hostinců a hospod, které přežily války i doby komunismu. Seriál mapuje především ty podniky, které mají sto a více let a stále existují. Některé, často nenápadné šenky však občerstvují pocestné už tak dlouho, že v době, kdy vznikly, ještě nikdo ani nedoufal, že silnice a cesty budou patřit jednou místo koňských povozů nablýskaným auťákům a obřím kamionům,“ uvádí autor, který před časem zmapoval podobné lokály na Ostravsku. Tam byla publikace hned rozebrána.

Od Černého koně po Peklo Petr Broulík popisuje osudy a příběhy hradeckých hospod Černý kůň, Na Hradě či Pod Věží. Zavítal například do Zadrobílkova hostince Na Staré i do hostinců na dnešním okraji Hradce Králové, které v době vzniku náleven byly samostatnými obcemi. Dále popisuje osudy hospod Batalion, U Šuků či Na Jívě v Jičíně a okolí. Do Krkonoš zamířil za hospodou Na Peci, do Havlovic za hostincem Amerika. Náchod zastupuje v knize hospoda Port Arthur, Nové Město nad Metují zase podniky Na Rychtě, U Boučka či Bartoňova útulna Peklo.

„Příběhy hospod často odrážejí dějiny. Za protektorátu v nich teklo slabé, šizené pivo nebo náhražky. Za komunismu se zase některé hospody přeměnily z vyhlášených podniků na putyky a velmi často z nich museli jejich majitelé. Dnes mnohé hospody začínají svůj další život. Potomci původních majitelů je získali zpět, některé i po pauze znovu otevírají. Mnohé dostaly nové kabáty a fasády. Jejich minulost a příběhy však zůstaly ve stěnách, v kronikách a duších pamětníků a historiků, podobně jako ve starých zámcích a vilách,“ říká Petr Broulík.

Knihu Stoleté hospody lze koupit v knihkupectvích v kraji, například v síti knihkupectví Kanzelsberger. Je k mání rovněž v informačních centrech v Jičíně, Novém Městě nad Metují či Trutnově.

Obyvatelé a návštěvníci Hradce Králové ji mohou pořídit také v kině Central či přímo v redakci MF DNES nad kinem Central.

(Zdroj: iDnes.cz)

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2025 | Provozováno na RS MAXSOFT