AKTUALITY
8. 12. 2009
t
Seriál MF DNES Staleté hospody se dočkal knižního vydání, které mapuje dvacet podniků v Královéhradeckém kraji
Vlasta Burian měl pověst sportovce a abstinenta, přesto však existuje důkaz, že jako mladý se rozšoupl a dopálil polisty tak, že skončil v novoměstské šatlavě. Stalo se to v tamním hostinci Na Rychtě, v jedné z dvaceti staletých hospod v Královéhradeckém kraji ze seriálu královéhradecké MF DNES, jež se nyní ocitly v jedné knize redaktora Petra Broulíka.
Historku o Burianovi objevil v Praze novoměstský znalec historie Jiří Horák. „No spíše to bylo proto, že zdrhl z Josefova, kde byl na vojně. Tady si ale pronajal pokoj a předváděl různé scénky. No a trochu se i picnul a pak ho sebrali,“ říká.
Slavný komik se v publikaci objevuje ještě jednou, a to v podniku U Polních myslivců. To už začínala nejen pro Buriana smutná 50. léta. Herec, zlomený a odsouzený k malým rolím a estrádničení, tu vystupoval v amfiteátru v době, kdy nesměl točit filmy.
„S ním byla legrace. Dal si tady v hospodě dvě piva a nějakou štamprli a už s ním jeho spoluherci odmítali hrát. On se tak rozpovídal, že je vůbec nepustil ke slovu, začal měnit děj a oni se vůbec nechytali,“ uvedl pamětník Josef Kalaš.
I tudy šly dějiny Ale Burian není jedinou personou, která historií staletých podniků v kraji prochází. V různých souvislostech se tu objevují herci Josef Vinklář, Věra Ferbasová či mladá Dáša Veškrnová, která točila Holku na zabití v krkonošské hospodě Na Peci.
V Haškově Švejkovi se praví, ústy pomatence, že uvnitř zeměkoule je ještě jedna, která je o moc větší než ta naše. Možná právě v ní se ocitne člověk, vstoupí-li do některé ze staletých hospod v Královéhradeckém kraji, mnohé jsou na vystrkovech a pamatují lepší časy, další se ve městech pyšní patinou, kterou sebelepší designér nevymyslí.
I přes ně šly dějiny i do nich dolehly velmocenské křivdy i tam se mnohdy drobné lapálie pro malé smrtelníky tvářily tak, že na nich stojí a padá celý vesmír.
Historie letitých náleven, to je mikrosvět lidské pospolitosti, skutečný mikrosvět poctivých hospodských a jejich potomků, kteří nechtějí nechat padnout tradici, i svérázných štamgastů a hlavně kaleidoskop drobných sporů, zrad, záletů, usmíření a hlavně historek, jež se léty mění v legendy.
„V prvním díle knihy je dvacet příběhů hostinců a hospod, které přežily války i doby komunismu. Seriál mapuje především ty podniky, které mají sto a více let a stále existují. Některé, často nenápadné šenky však občerstvují pocestné už tak dlouho, že v době, kdy vznikly, ještě nikdo ani nedoufal, že silnice a cesty budou patřit jednou místo koňských povozů nablýskaným auťákům a obřím kamionům,“ uvádí autor, který před časem zmapoval podobné lokály na Ostravsku. Tam byla publikace hned rozebrána.
Od Černého koně po Peklo Petr Broulík popisuje osudy a příběhy hradeckých hospod Černý kůň, Na Hradě či Pod Věží. Zavítal například do Zadrobílkova hostince Na Staré i do hostinců na dnešním okraji Hradce Králové, které v době vzniku náleven byly samostatnými obcemi. Dále popisuje osudy hospod Batalion, U Šuků či Na Jívě v Jičíně a okolí. Do Krkonoš zamířil za hospodou Na Peci, do Havlovic za hostincem Amerika. Náchod zastupuje v knize hospoda Port Arthur, Nové Město nad Metují zase podniky Na Rychtě, U Boučka či Bartoňova útulna Peklo.
„Příběhy hospod často odrážejí dějiny. Za protektorátu v nich teklo slabé, šizené pivo nebo náhražky. Za komunismu se zase některé hospody přeměnily z vyhlášených podniků na putyky a velmi často z nich museli jejich majitelé. Dnes mnohé hospody začínají svůj další život. Potomci původních majitelů je získali zpět, některé i po pauze znovu otevírají. Mnohé dostaly nové kabáty a fasády. Jejich minulost a příběhy však zůstaly ve stěnách, v kronikách a duších pamětníků a historiků, podobně jako ve starých zámcích a vilách,“ říká Petr Broulík.
Knihu Stoleté hospody lze koupit v knihkupectvích v kraji, například v síti knihkupectví Kanzelsberger. Je k mání rovněž v informačních centrech v Jičíně, Novém Městě nad Metují či Trutnově.
Obyvatelé a návštěvníci Hradce Králové ji mohou pořídit také v kině Central či přímo v redakci MF DNES nad kinem Central.
(Zdroj: iDnes.cz)
AKTUALITY
4. 10. 2022 Němý Medvěd v Brlohu
14. 9. 2022 Pivovar Hylváty
1. 9. 2022 Pivovar Mikuláš
14. 7. 2022 U Poupěte navazují na slávu největšího pivovaru v Brně
12. 7. 2022 Změna v Krnově, která má říz, z bývalého kluziště bude pivovar
5. 6. 2022 Pivovar Tahoun
27. 5. 2022 Drink For Ukraine
27. 5. 2022 Červnový festival Pivo na Náplavce představí přes 50 minipivovarů
25. 5. 2022 Nový Vinohradský pivovar
23. 5. 2022 Albert Michler Akciový Pivovar
NOVÉ KOMENTÁŘE
- 4.07.2024 11:29 Диплом &am...
- 30.06.2024 01:05 very nice put up, i definitely love this website, keep on it ...
- 25.04.2024 12:26 Hello, im noob :)...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 14.03.2024 20:29 Jak by se dala zjisti pravost etikety ? nedavno jsem jednu sehnal ale...
- 20.02.2024 12:17 <Insane>Hack] Unique A.I. App Makes Us $635/Day https://www...
- 9.02.2024 17:19 https://labradoriki.ru/...