Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Tisková zpráva - Tradiční české pivo z Moravy opět zvítězilo
1. 10. 2008
tomas
Více než třetinu všech udělených ocenění opět získala klasicky vařená piva z moravskoslezských pivovarů Zubr, Litovel a Holba

Skupina tří moravských pivovarů Zubr, Holba a Litovel vaří nejlepší piva v republice. Rozhodli tak čeští sládci a pivovarští experti v prestižní degustační soutěži České pivo 2008. Moravské pivovary Zubr, Litovel a Holba opakovaně získaly více než třetinu všech ocenění ve většině kategorií - 6 medailí z celkem 15 udělovaných. Jednu zlatou, dvě stříbrné a třikrát bronz.

Zlatá medaile pro Zubr Gold, v kategorii světlých výčepních piv, stříbro ve stejné kategorii pro Holbu Classic a druhé stříbro pro tmavé výčepní Zubr Classic společně s bronzovými medailemi, které získaly světlý ležák Litovel Premium, tmavé výčepní Litovel Dark a nealkoholické pivo Litovel Free potvrzují, že nejlepší česká piva se vaří v srdci Moravy.

Hlavním kriteriem hodnocení byla nejen kvalita, chuť a její vyváženost, ale také vůně, barva, pěna, celkový pocit po napití a další senzorické a analytické vlastnosti. Tedy vše důležité pro konzumenta, měřeno okem odborníka. Jak uvařit nejlepší pivo v republice ví nejlépe sládková vítězné značky Nataša Rousková. „ Ctíme klasickou výrobu piva jako před více než 100 lety. Tzn. vaříme na 2 rmuty, aby si pivo vzalo to nejlepší ze sladu i chmele. Pivo u nás kvasí přirozeně na otevřené spilce a pozvolným dokvašováním v ležáckých sklepích získává správný říz. Na rozdíl od největších průmyslových pivovarů vaříme na předem danou stupňovitost a tím vyloučíme ředění piva vodou. Naše piva vznikají přirozenými procesy a není je zapotřebí uměle dobarvovat ani jinak upravovat,“ vyjmenovává výhody klasicky vařeného piva Nataša Rousková.

I když se tento postup jeví jako jednoduchý, má svá úskalí. A tím jsou především peníze, konkrétně vyšší náklady na výrobu. Proto dnes většina pivovarnických gigantů vyrábí europiva s co možná nejnižšími náklady, byť za cenu nevýrazné identické chuti. „ V rámci globalizace je běžným jevem velkovýrobců uvařit jedno pivo a prodávat ho pod různými značkami, ve skutečnosti se tedy liší jen etiketou. To, co takový pivovar ušetří na výrobě, pak může investovat do reklamy a lákat zákazníka ke koupi,“ vyjadřuje Antonín Chytil, obchodní ředitel pivovarnické skupiny Zubr, Holba, Litovel.

Pivovary Zubr, Litovel a Holba jsou ryze českými podniky a stejně jako většina malých pivovarů jako jedni z posledních ctí tradici českého pivovarnictví, kterou nehodlají vyměnit za pomíjivost okamžitého profitu. Právě díky klasické výrobě pivo všech tří značek získává svoji jedinečnou chuť a tím i konkurenční výhodu. Významnou roli sehrála skupina také jako iniciátor vzniku ochranné známky České pivo na evropské úrovni a v prosazování pravidel pro získání tohoto označení.

Produkce pivovarů Zubr, Holba a Litovel dohromady dosahuje téměř 1 milion hektolitrů piva ročně, z toho zhruba desetina jde na vývoz, ostatní se vypije v České republice, kde ji patří 5% podíl trhu.


V soutěži České pivo, kterou každoročně vyhlašuje Český svaz pivovarů a sladoven ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarnickým a sladařským, probíhá anonymní hodnocení jednotlivých vzorků pivovarskými odborníky ve dvou kolech, což zajišťuje maximální objektivitu výsledků a je ve srovnání se světem ojedinělé. Velmi důležitý je fakt, že vzorky do soutěže jednotlivé pivovary neposílají, ale odebírá je komise VÚPS přímo v pivovarech. Výsledné pořadí vzorků hodnocených v jednotlivých kategoriích soutěže České pivo 2008 je určeno součtem bodů, které vzorek ve své kategorii získal v obou kolech, přičemž se vzorky sestaví sestupně podle počtu celkem získaných bodů. Tím je omezen prvek náhody ve kvalitě vzorků. Zkoumány jsou senzorické vlastnosti piva, kontroluje se původní extrakt (stupňovitost), tedy zda pivo odpovídá přihlášené kategorii a vyhodnocuje se, která piva nejlépe chutnají.

Letos se soutěže zúčastnilo celkem 64 značek hodnocených v 5 kategoriích.

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2025 | Provozováno na RS MAXSOFT