Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Pivovar Svijany už nemá dva vlastníky, K Brewery prodala svůj podíl
18. 3. 2010
t
Společnost K Brewery Group, která ovládá sedm tuzemských pivovarů, prodala 45procentní podíl v Pivovaru Svijany jeho většinovému akcionáři, kterým je firma LIF. "Jednání o prodeji jsme vedli několik měsíců," sdělil MF DNES předseda představenstva K Brewery Group Zdeněk Radil.


Cenu, kterou za minoritní podíl pivovaru K Brewery Group inkasovala, společnost nechce uvést. Svijany patří k několika málo pivovarům, kterým se v posledních letech výrazně daří zvyšovat výrobu.

Zatímco v roce 2005 uvařil lehce přes 200 tisíc hektolitrů piva, loni to už bylo téměř 400 tisíc hektolitrů. Spolu se Svijany odkoupil LIF, který vlastní ještě pivovar v Náchodě, také podíl K Brewery v pivovaru Malý Rohozec.

K Brewery Group se zbavila podílu v dobře fungujících pivovarech především proto, že neviděla do budoucna šanci, aby v nich získala většinu. "Naše dlouhodobá strategie totiž je, abychom se ve všech pivovarech dostali na majoritu, ideálně 100 procent," vysvětlil Radil.

K Brewery vsadila na Lobkowicz

Společnost nyní ovládá sedm tuzemských pivovarů: v Černé Hoře, v Uherském Brodě (Janáček), v Jihlavě (Ježek), v Protivíně (Platan), v Hradišti nad Jizerou (Klášter), v Hlinsku (Rychtář) a ve Vysokém Chlumci Lobkowicz. Její závody loni dohromady uvařily přes 800 tisíc hektolitrů piva.

Právě na značku Lobkowicz firma vsadila při dobývání tuzemských restaurací a obchodních řetězců. Prémiový ležák se však nevaří jako dřív ve Vysokém Chlumci, ale v Protivíně. Chlumecký pivovar podle zástupců společnosti nemá pro toto pivo dostatečnou kapacitu. "Rádi bychom prodávali desítky tisíc hektolitrů Lobkowicze za rok," říká Radil.

K Brewery Group podle Radila v současné době neplánuje nákup dalších pivovarů. Nejprve chce naplno využít kapacity těch stávajících. Její poslední akvizicí bylo odkoupení chybějící poloviny Pivovaru Černá Hora od Jiřího Fuska na začátku letošního roku. Na tuzemském trhu mají pivovary skupiny K Brewery Group zhruba pětiprocentní podíl a jsou pátým největším výrobcem.

Zdroj: iDnes.cz

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT