Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Vařím dobře pivo, které mě baví
10. 5. 2010
t
Na Jižním Městě otevřel František Richter minipivovar s restaurací pro 300 lidí. Lidé si zde užívají speciálů. Mezi květnové novinky bude patřit Májový Bock „osmnáctka“.

Z pípy teče polotmavý Jihoměšťan. Nejenom. A zhruba čtyři měsíce se zde bude v nabídce objevovat osm až jedenáct druhů speciálních piv. Nový pražský minipivovar začíná fungovat v bývalé kotelně mezi paneláky. „Jsem sobě architektem, projektantem i designérem a samozřejmě pivovarníkem. Všechno si dělám sám,“ říká František Richter, který minulý měsíc otevřel restaurační podnik v Praze 11. Pokud znáte jeho minipivovar Bulovka v Praze 8, po vstupu vám zde bude rukopis povědomý.

Minipivovar není v Praze na každém rohu a vejít mezi hranatými paneláky do prostoru dřeva a mědi je docela kontrast.
(smích) Taková terapie šokem, když člověk z toho monotónního sídliště vejde dovnitř. Teď do podobného prostředí nemusíte jezdit do starého centra Prahy, kam se vám třeba nechce. Ať už kvůli hromadám turistů nebo kvůli cenám. Proč nezajít pár kroků za barák? Zvlášť když se tu dají ochutnat zajímavé věci.

Na jaká piva se zaměřujete?
Mimo stálé nabídky (viz box) se budeme věnovat i speciálům, které přicházejí podle ročních období, sklizní a tradic. Májový Bock bude příští nebo přespříští týden, podobně jako Májový Kozel - to je snad několikasetletá tradice. Proces vaření piva je vždy několikaměsíční, někdy i roční. První celková nabídka osmi až jedenácti piv, která chceme mít, tak bude pohromadě za tři čtyři měsíce.

Máte i minipivovar na Bulovce, bude nabídka vašich piv propojená?
Určitě. Mám toho víc, třeba Medvěda ve Vrchlabí, který se teď rekonstruuje. Právě chci, aby u nás lidé mohli ochutnat i něco zajímavějšího z naší truhlice. Časem počítáme s rozložením výroby jednotlivých druhů, Bulovka by nabídla jen speciály po pár sudech za týden. Chci jen dělat dobře to, co mě baví. To znamená vařit pivo, ale i kreativní práci v oblasti gastronomie. Trendové věci bez chemie, za které se nemusíme stydět.

Jak jsou lidé po pár týdnech spokojeni s vaším pivem?
Spokojenost je asi vyjádřená návštěvností. Denně máme obsazeny všechny stoly, kterých je ke třiceti. Židle tedy u nich ještě prázdné jsou. Kapacita je asi 300 lidí, polovinu už naplňujeme. Někdo přijde ze zvědavosti, ale už máme i stálé hosty, kteří chodí každý druhý den.

Trvalo dlouho, než se to zde povedlo otevřít?
Od koupení budovy přes oběhávání papírů a rekonstrukce to jsou tři roky. Ještě v květnu chystáme slavnostní otevření výrobní části právě pro lidi, kteří si sem na pivo rádi zajdou, kteří pivem žijí. Ukážeme, jak se všechno vaří, co se zde dá dělat, každá technologie je trochu jiná. A mohu prozradit, že se také chystáme pokořit rekord a uvařit nejsilnější pivo světa.

O minipivovaru

Jihoměstský pivovar najdete nedaleko stanice metra Háje. Piva v nabídce nejsou filtrována, pasterována ani chemicky ošetřena. Nyní se zde napijete polotmavé jedenáctky Jihoměšťan, dvanáctky a tmavé čtrnáctky.

Zdroj: metro.cz

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2025 | Provozováno na RS MAXSOFT