AKTUALITY
12. 5. 2010
t
Představte si město okrášlené v noci fungujícími slunečními hodinami a rozpadajícími se ocelárnami. V jedné z hospod točí vlastní borůvkové pivo a v šachtě přeměněné na muzeum provádí bývalý důlní záchranář. Na jeho okraji stojí dávno vyhaslá sopka.
Doba se prý změnila a dopoledne už v hospodě lidi v montérkách nesedávají. Ti zaměstnaní prý budují kapitalismus a ti nezaměstnaní nenosí montérky. V kladenské hospodě U Kozlíků to ovšem hodinu před polednem tak nevypadá. Nejviditelnějším oblečením jsou zelené reflexní vesty a pěnivé půllitry nejčastějším nápojem.
Zdejší starokladenské pivo tvoří sice jen menší část místního výstavu, ale hosté si - podle slov provozního Petra Macháčka - pomalu na nové chutě zvykají. Měnit tradice a hlavně chuťové návyky hostů je dost riskantní podnik.
"Prostě mi vadí způsob vaření a zrání europiv. Jsem zastáncem otevřené spilky a české pivo je typické rmutováním. Navíc mi nesedí pivo vyráběné infuzí," říká Macháček, zatímco připravuje varnu pro další várku.
Pivo z borůvek
V praxi to znamená, že zatímco běžně se pro rmutování využívá přestávek a povaření ve zvláštní nádobě (rmutovacím kotli), u infuzí se děje vše v jedné nádobě a naráz. Tím se celý proces zrychlí, ale pivaři tvrdí, že jde o velký ústupek projevující se na chuťové kvalitě piva.
Velké
pivovary kryté zahraničním kapitálem přecházejí na procesy, jež výrobu
piva zrychlí. "Výstav máme 70 hl starokladenského za měsíc a výroba
desetistupňového piva trvá 38 až 40 dnů. Takovýhle interval si
velkopivovary nemohou dovolit," tvrdí Petr Macháček.
Někde se vaří pivo v silnějších alkoholových koncentracích a pak se
naředí vodou, jinde místo otevřených spilek zraje v uzavřených
nerezových tancích. Charakter piva se opět mění, a většinou k horšímu.
Možná to bude jedna z hlavních příčin úspěchu malých pivovarů. Ty se
snaží vrátit k české pivní klasice a zároveň experimentují se
surovinami českých luhů a hájů. Těmi jsou i borůvky.
Zdroj: iHNed.cz (kráceno)
AKTUALITY
4. 10. 2022 Němý Medvěd v Brlohu
14. 9. 2022 Pivovar Hylváty
1. 9. 2022 Pivovar Mikuláš
14. 7. 2022 U Poupěte navazují na slávu největšího pivovaru v Brně
12. 7. 2022 Změna v Krnově, která má říz, z bývalého kluziště bude pivovar
5. 6. 2022 Pivovar Tahoun
27. 5. 2022 Drink For Ukraine
27. 5. 2022 Červnový festival Pivo na Náplavce představí přes 50 minipivovarů
25. 5. 2022 Nový Vinohradský pivovar
23. 5. 2022 Albert Michler Akciový Pivovar
NOVÉ KOMENTÁŘE
- 4.07.2024 11:29 Диплом &am...
- 30.06.2024 01:05 very nice put up, i definitely love this website, keep on it ...
- 25.04.2024 12:26 Hello, im noob :)...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 14.03.2024 20:29 Jak by se dala zjisti pravost etikety ? nedavno jsem jednu sehnal ale...
- 20.02.2024 12:17 <Insane>Hack] Unique A.I. App Makes Us $635/Day https://www...
- 9.02.2024 17:19 https://labradoriki.ru/...