Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Kladno není na první pohled turistickým tahákem. Ale jen na první pohled
12. 5. 2010
t
Představte si město okrášlené v noci fungujícími slunečními hodinami a rozpadajícími se ocelárnami. V jedné z hospod točí vlastní borůvkové pivo a v šachtě přeměněné na muzeum provádí bývalý důlní záchranář. Na jeho okraji stojí dávno vyhaslá sopka.

Doba se prý změnila a dopoledne už v hospodě lidi v montérkách nesedávají. Ti zaměstnaní prý budují kapitalismus a ti nezaměstnaní nenosí montérky. V kladenské hospodě U Kozlíků to ovšem hodinu před polednem tak nevypadá. Nejviditelnějším oblečením jsou zelené reflexní vesty a pěnivé půllitry nejčastějším nápojem.

Zdejší starokladenské pivo tvoří sice jen menší část místního výstavu, ale hosté si - podle slov provozního Petra Macháčka - pomalu na nové chutě zvykají. Měnit tradice a hlavně chuťové návyky hostů je dost riskantní podnik.

"Prostě mi vadí způsob vaření a zrání europiv. Jsem zastáncem otevřené spilky a české pivo je typické rmutováním. Navíc mi nesedí pivo vyráběné infuzí," říká Macháček, zatímco připravuje varnu pro další várku.

Pivo z borůvek

V praxi to znamená, že zatímco běžně se pro rmutování využívá přestávek a povaření ve zvláštní nádobě (rmutovacím kotli), u infuzí se děje vše v jedné nádobě a naráz. Tím se celý proces zrychlí, ale pivaři tvrdí, že jde o velký ústupek projevující se na chuťové kvalitě piva.

Velké pivovary kryté zahraničním kapitálem přecházejí na procesy, jež výrobu piva zrychlí. "Výstav máme 70 hl starokladenského za měsíc a výroba desetistupňového piva trvá 38 až 40 dnů. Takovýhle interval si velkopivovary nemohou dovolit," tvrdí Petr Macháček.

Někde se vaří pivo v silnějších alkoholových koncentracích a pak se naředí vodou, jinde místo otevřených spilek zraje v uzavřených nerezových tancích. Charakter piva se opět mění, a většinou k horšímu. Možná to bude jedna z hlavních příčin úspěchu malých pivovarů. Ty se snaží vrátit k české pivní klasice a zároveň experimentují se surovinami českých luhů a hájů. Těmi jsou i borůvky.

Zdroj: iHNed.cz (kráceno)

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2025 | Provozováno na RS MAXSOFT