Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Dýšinské pivní slavnosti zahájí v pravé poledne
17. 6. 2010
t
Největší festival pěnivého moku v kraji vypukne v sobotu. Návštěvníky čeká pestrá nabídka domácích i zahraničních pivovarů

Nabídku dvaceti malých pivovarů a minipivovarů budou moci již tuto sobotu ochutnat návštěvníci druhého ročníku Dýšinských pivních slavností. V Plzeňském kraji jde zatím o největší festival piv.

„V Dýšině se představí také malí výrobci z Německa a Belgie. Součástí přehlídky bude i nabídka sklářů a jídel drobných výrobců,“ uvedl organizátor a majitel plzeňského Klubu malých pivovarů (KMP) Petr Strnad. „Akce začne v sobotu ve 12.00 na louce na návsi. Kapely budou hrát do 22.00, poté budeme pokračovat v zábavě dokud poteče pivo,“ popsal Strnad.

Loni přijelo do Dýšiny téměř 2 500 lidí, tentokrát i díky popularitě nově otevřeného Klubu malých pivovarů očekávají organizátoři vyšší účast. Kromě německých pivovarů Falter z Regenu a Ettl Bräu z Teisnachu se představí také belgický rodinný pivovar Van Steenberge, údajně vůbec poprvé v ČR.

„Naposledy před ukončením výroby se tu objeví vyškovský pivovar,“ dodal Petr Strnad. Z dalších pivovarů to budou například výrobci z Chyše, Stříbra, Velkého Rybníka, Rýmařova, Kolína a Purkmistr z Plzně.

Mimo jiné v Dýšině potečou stále více populární pšeničná piva

„Řada dalších se rozhodne na poslední chvíli, podle toho, jestli budou mít dost piva,“ uvedl spoluorganizátor a koordinátor projektu Pivní cesty Václav Fiala. Nápoje budou většinou čepovat přímo zaměstnanci pivovarů.

„Na přehlídce poteče přes deset druhů aktuálně velmi populárních pšeničných piv. Letos je pšeničná sezona, jde o módní nápoj, který se do Česka vrátil díky Němcům, kteří ,pšenici‘ umí. U nás už ji nyní vyrábí každý třetí až čtvrtý pivovar,“ řekl Fiala. Letošním trendem jsou podle něj ještě silná piva, čtrnácti a patnáctistupňová.

„Kromě vyhlášení výsledků internetové soutěže o nejlepší pivní tácek se lidé mohou těšit na hod pivním sudem do dálky, pití piva na ex a držení tupláku na čas,“ doplnil Petr Strnad.

Celá střední Evropa zažívá podle organizátorů obrovský boom malých a zejména restauračních pivovarů. Ty nejmenší plánují propojení s „pivními cestami“. První etapou jsou „poznávací cirkusy“ jako v Dýšině. „O malých pivech včetně zahraničních informujeme na serverech,“ uvedl Fiala. Podle něj rostou minipivovary jako houby po dešti. Mají připomínat veřejnosti, jak má české pivo chutnat.

***

FAKTA

Dýšinské pivní

slavnosti 2010

Jaký program chystají

organizátoři festivalu

na sobotu 19. června

12.00 - Dětský pěvecký sbor Gutta

Dýšina

13.00 - Odpolední program

s Přemyslem „Švejkem" Kubištou,

prvorepublikové písničky, pivní

soutěže, sranda aj.

17.00 - Vyhlášení nejhezčího tácku

minipivovaru

17.30 - Vyhlášení pivovaru dne

18.00 - Losování cen

18.30 - King Swing Milana

Benedikta Karpíška

20.00 - High Gain (Plzeň)

www.dysinskepivni.cz

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - plzeňský kraj (Zdroj: iDnes.cz)

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2025 | Provozováno na RS MAXSOFT