Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Nemáte čisté sklo a pivní vedení? Potom zapomeňte na certifikát
3. 7. 2010
t
Náchodský pivovar Primátor kontroluje kvalitu piva. Hospody musí dodržovat řadu pravidel

Kvalitu náchodského piva dokazuje mnoho ocenění získaných na nejrůznějších tuzemských i zahraničních degustačních soutěžích. Mnohdy je však problém dostat pivo v původní kvalitě k tomu, na kom pivovaru nejvíce záleží: k pivařům v restauracích.

Proto se největší pivovar v kraji Primátor rozhodl zavést systém takzvané certifikace kvality čepovaného piva pro jednotlivé restaurace a hospody.

Tyto certifikáty by měly zákazníky upozornit, která provozovna s výčepem náchodského piva se o ně stará tím nejlepším způsobem a dodržuje všechny standardy kvality požadované pivovarem.

Aby hospodský takové doporučení získal, musí dodržovat řadu pravidel. Musí dbát na čistotu výčepní techniky, pravidelně čistit pivní vedení,mít stále čisté sklo jakož také dodržovat mikrobiologickou čistotu piva.

„Provozovny označené získaným certifikátem by měly zákazníkovi garantovat, že mu hospodský načepuje náchodské pivo tak, jak ho sládek uvařil a jak by ho chtěl po téměř tříměsíční výrobě nabídnout hostovi,“ uvedla Lucie Marunová z marketingu pivovaru Primátor.

Obchodní sládek Pavel Kořínek říká, že jako pivovarník vnímá české pivo jako největší tradici a součást kultury českého národa. „Proto se v pivovaru Primátor snažíme pozvednout pití piva na opravdový zážitek. Každé naše pivo doporučujeme podávat v originálních sklenicích ideálních pro jeho konzumaci. V nich vynikne barva, pěna i výjimečné aroma a chuť. Navíc díky našemu širokému výběru speciálních piv jsem schopni nabídnout pivo k jakémukoli jídlu a umocnit tak gastronomický zážitek zákazníka,“ řekl obchodní sládek Pavel Kořínek.

Jako první získaly certifikát kvality restaurace Pod Terasami v Hradci Králové, snack bar s hernou v Josefově, restaurace Sport v Náchodě a další náchodská restaurace Na Koupališti.

Podmínkou získání certifikace je povinnost hostinských dodržovat standardy kvality. Ty mají hlídat pravidelné kontroly zařízení. Další podmínkou je také vzdělávání výčepních v péči o pivo. „Certifikát je oceněním nejlepší péče o čepované pivo a pivovar jeho udělením dává najevo, že v oceněných provozovnách je podáváno pivo tak, jakmá být,“ říká obchodní manažer pivovaru Jiří Holubář.

Pivovar Primátor v Náchodě vznikl roku 1872 jako měšťanský pivovar s ročním výstavem 10 912 hektolitrů, který se postupně s rozvojem pivovaru zvýšil až na dnešních 130 196 hektolitrů. Za více než 135 let se stal součástí města Náchod.

V současné době se prezentuje pivovar jako „specialista na speciály“ a ve své nabídce má třináct druhů piv, od klasického sortimentu přes vícestupňová speciální piva až po netradiční druhy, jako jsou anglický „Pale Ale“ irský „Stout“ nebo pšenično-kvasnicový Weizenbier. Novinkou v sortimentu pivovaru je Primátor Ležák 11 %.

Autor:

  • PETR BROULÍK (Zdroj: iDnes.cz)
  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2025 | Provozováno na RS MAXSOFT