Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Beer colours of summer - Zámek Zábřeh Ostrava !!!
14. 7. 2010
t
Léto v plném proudu a vás po celý den drží jediná myšlenka: hodit všechno za hlavu a vyrazit na 1, 2, 3, 4 , 5 …. orosených? Máme pro vás skvělý tip na Zámku v Ostravě – Zábřehu roztočili novou várku, zbrusu nového piva – PIKARD 13° jantarový “ALE“. Svrchně kvašené pivo belgického typu má výraznou chmelovou chuť.

V Zámeckém minipivovaru na Zámku v Ostravě-Zábřehu odstartovali letní sezónu výstavem nového piva. Svrchně kvašený PIKARD 13° - jantarový “ALE“ je pivem u nás zcela výjimečným. „Jako jedni z mála pivovarů v České republice vaříme i svrchně kvašená piva a s ohledem na naši tradici, snahu nabízet lidem stále něco nového, jsme připravili právě tuto letní, pivní specialitu. Od pátku začneme servírovat i jeho ostřejší variantu, tedy chilli “ALE“,“ říká manažer komplexu Zámek – Zábřeh, Radovan Koudelka.

Slovo “ALE“ / čteno EJL /, pochází pravděpodobně ze staroanglického slova “eal“ . Právě v Anglii, byl v 15. století název “ALE“, původně používán pro popis místních, nechmelených nápojů. „Kořeny piva typu “ALE“ sahají na Britské ostrovy. Dnes se těší velké oblibě hlavně ve Velké Británii, Irsku, Belgii, Německu či ve východních provinciích Kanady,“ upřesňuje Radovan Koudelka. PIKARD 13° - jantarový “ALE“ ze Zámku - Zábřeh je uvařen z čistě ječmenných sladů, jako “ALE“ belgického typu, tedy jako “ALE“ plnější a silnější. „Výjimečnost piva typu “ALE“, ve srovnání s várkou klasického ležáku najdeme ve všech třech hlavních fázích. Vaří se na jeden rmut. Ve fázi vystírání, tedy zcukřování škrobu před chmelovarem, se zahřívá na vyšší teplotu, čímž se do mladiny uvolňují zcela jiné cukry. Klíčovou je pak fáze kvašení, pro kterou jsme použili speciální kvasnicové kultury dovezené z Belgie. “ALE“ kvasí v pivním tanku při teplotě 16 – 18° C po dobu 5 – 6 dnů. Také doba zrání je kratší tzn. 14 – 16 dnů. Tím toto pivo v sobě uchovává více prvotních, aromatických látek. Z těchto důvodů má toto pivo výraznější chmelovou chuť, typickou pro “ALE“,“ vysvětluje manažer Zámeckého minipivovaru, Radovan Koudelka.

PIKARD 13°ka – jantarový “ALE“ ze Zámku – Zábřeh je pivo chuťově výrazné se silným chmelovým dozníváním a klasickou pěnivostí. Barva, díky čistě ječmennému sladu, výjimečným způsobem kopíruje barvy jantaru. Pivo servírují ve speciálních vysokých sklenicích z tenkého skla s točitým broušením, které ideálně rozehrají všechny jeho chuťové i barevné vlastnosti. Jeho ostřejší variantou, kterou na Zámku – Zábřeh vystaví koncem týdne je pak chilli “ALE“. „Pivní barvy léta, tak se jmenuje náš gastroprojekt, který jsme pro všechny návštěvníky, během prázdnin, u nás na Zámku v Ostravě - Zábřehu připravili. Lidé mohou ochutnat značku PIKARD, ať u v podobě klasické světlé či tmavé – puškvorcové 11° ky, v podobě 11° pšeničného, Bílého piva, nebo v podobě nového, 13° jantarového a nebo chilli “ALU“,“ dodává Radovan Koudelka.

Zdroj: stodolni.cz
  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2025 | Provozováno na RS MAXSOFT