Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

České pivo jako kdysi: Medlešice a Žamberk
22. 7. 2010
t
Ne všichni jsou vyznavači hlavního proudu. Stejně jako mezi hudebními fanoušky to platí i mezi pivaři. Alternativu k produktům velkých pivovarů nabízí na východě Čech už několik minipivovarů.

Pivní underground bude mít od podzimu v Pardubickém kraji již tři zástupce. V září se totiž chystá otevření třetího minipivovaru v Litomyšli.

Zatím hledačům alternativ k velkým značkám vychází vstříc minipivovar v Medlešicích, který započal vařit pivo v roce 2000, ještě o tři roky starší je minipivovar v Žamberku.

O medlešickém pivě psaly i britské Timesy

Živý nefiltrovaný a nepasterizovaný nápoj pijí v minipivovarech hlavně místní patrioti. O to víc potěší, když ho ocení i experti mimo region. Takovou chvíli slávy si užil loni minipivovar v Medlešicích. Jeho pivo totiž populární britské noviny The Times zařadily na sedmé místo v desítce nejlepších českých pivovarů.

„Bylo to pro nás velmi příjemné. Článek jsme si zarámovali a vystavili,“ řekl provozovatel medlešického pivovaru a hospody Drahomír Chalupa.

V rodinném pivovárku vMedlešicích uvaří každý rok kolem 400 hektolitrů lahodného světlého i černého ležáku. Vedle štamgastů v Pivovarské hospodě v Medlešicích si na něm nyní mohou pochutnat jen hosté Měšťanské restaurace v budově chrudimského Muzea.

Medlešický pivovar obnovil v devadesátých letech restituent Adolf Zeman - americký penzista, který vařil pivo celý život na různých kontinentech. V Medlešicích byl zprvu současně sládkem, ředitelem a jediným dělníkem pivovaru. Zemřel před necelými dvěma lety.

Pivovarská hospoda v Medlešicích otvírá každý den a nouzí o hosty netrpí. Tím spíše, že se v ní často zastavují cyklisté a bruslaři, díky hustému provozu na nově otevřené cyklostezce.

Restaurace s 80místy nabízí dalších 70 na zahrádce, vedle toho i velkoplošnou projekci, kulečník, fotbálek. Z pivního tanku světlou, černou a řezanou medlešickou dvanáctku, navíc také desítku Gambrinus. Pořadatelé mejdanů si odsud rádi odvážejí pivo v sudech o obsahu od 10 do 50 litrů.

Kance v Žamberku vyrábějí, stáčejí a prodávají tři lidé

Kovové pivní kotle jsou součástí interiéru žamberského minipivovaru. Točeného žamberského Kance je možné koupit kdykoli mimo pondělí v pivovarské pivnici, anebo lahvové v obchodě ve dvoře pivovaru. V pivnici dodnes vzpomínají na to, že chutnalo i americkému velvyslanci Richardu Graberovi při jeho návštěvě města či penzistům z NASA na dovolené. Pivnici rád občas navštěvuje třeba spisovatel a písničkář Josef Fousek. Přicházejí i příznivci pivní turistiky, kteří stojí nejen o ochutnání nového druhu piva, ale i o pivní tácky, sklenice či žejdlíky s logem.

Pivovárek v Žamberku si vystačí se třemi lidmi. Sládek Zdeněk Kalous se stará o výrobu a k ruce má paní, která prodává pivo značky Žamberecký kanec v prodejně, a výčepního, který má na starost pivovarskou hospodu, do níž se vejde až 80 lidí. V ní mají štamgasti každé desáté pivo zdarma.

Lidé si zde užijí více chutí nápojů. Minipivovar totiž nabízí kromě několika druhů piva i řadu likérů, například chmelovou osmnáctku Lupulku, pro dámy slabší Rozárčin sen anebo lahodný chmelový tuzemák Chrum.

Do sousedního kraje na Rampušáka, Cara nebo Medvěda

V Královéhradeckém kraji je několik minipivovarů, které nabízejí své pivo ve vlastních hospodách.

Kněžna, Kaštan a Zilvar, tak se jmenují piva, která mohou lidé ochutnat v Rychnově nad Kněžnou v hospůdce přímo u pivovaru nebo v tamním hotelu Havel. Jsou to klasická kvasnicová nefiltrovaná piva vařená starou českou technologií. Dvanáctistupňového kvasnicového Rampušáka podle původní receptury vaří také Staročeský pivovárek v Dobrušce. Tento světlý ležák točí i některé hospody v Hradci Králové. Prodává se v pivovarské prodejně a u několika odběratelů. Hotel s minipivovarem Pivovarská bašta se nachází na severním okraji Vrchlabí. Minipivovar dodává pivo do restaurací v širokém okolí, čepuje se tam Krkonošský medvěd tmavý ležák s příchutí třešní, Krkonošský medvěd tmavý ležák, Krkonošský medvěd granát s příchutí medu a Krkonošský medvěd světlý kvasnicový ležák.

Lidé z okolí Hradce Králové znají dobře hostinec s pivovarem u Hušků, který stojí na návsi vesničky Běleč nad Orlicí, nedaleko krajského města. Vaří tam světlý kvasnicový ležák Car, příležitostně i tmavé amedové pivo.

K nejpopulárnějším na východě Čech patří zámecký pivovar v Dětenicích na Jičínsku. Jeho majitelé vsadili na výrobu piva podle receptu z 18. století. Pivo se tam vaří z tradičních surovin původním postupem na otevřeném ohni.

***

FAKTA

Minipivovary

v Pardubickém kraji

Medlešice

výstav v roce 2009: 420 hl

pivo: výčepní ležák světlý

cena v pivnici: 16 - 20 Kč

jídlo: sekaná, utopenec, nakládaný

hermelín, na objednávku předem

obložené mísy, guláš, řízky

otevřeno: po-čt, ne 14-21.30

pá-so 14-23

Žamberk

výstav v roce 2009: 400 hl

pivo: výčepní, ležák speciální,

nefiltrovaný světlý i tmavý

cena v pivnici: 20 - 30 Kč

jídlo: slané preclíky, utopenci,

sýry gorbáčiky

otevřeno v pivovaru: po - pá

8.3o - 16.3o

v pivnici: út - ne 16.oo- 22.oo

(v létě i pondělí)


Autor:

  • Jaroslav Hubený (Zdroj: iDnes.cz)
  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2025 | Provozováno na RS MAXSOFT