Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Heineken zabil Dačického. Pomohl tím Kácovu
28. 7. 2010
t
Až o čtyřicet procent se zvýšila výtoč malého pivovaru v Kácově na Kutnohorsku. Podle ředitele Davida Hořejšího to není jenom tím, že v létě lidé pivo pijí víc. Důvodem je i to, že se před rokem přestalo vařit pivo Dačický v Kutné Hoře, které patřilo společnosti Heineken. Kácov tak zaplnil díru na trhu.

„Výtoč se oproti loňsku zvýšila extrémně i přesto, že květen a červen byl špatný. Máme větší síť restaurací, jsou horka, ale také máme nové odběratele, čemuž pomohlo zavření pivovaru v Kutné Hoře. Obsadili jsme lokality místo něj,“ uvedl Hořejší.

Heineken loni tvrdil, že pivovar zavírá po důkladné analýze. Nízká výroba piva semuv Kutné Hoře nevyplatila. Značku Dačický pak přesunul do Velkého Března.

Naopak kácovské pivo Hubertus se nyní točí už i v kempech či u stánků na koupalištích. Rozvážejí ho nejen po Kutnohorsku, ale i do Prahy. Roční výtoč je mezi deseti až patnácti tisíci hektolitry. Letos by jich chtěli dosáhnout až dvacet.

Odběratele ale lákají i neuvěřitelné ceny. Kvasnicová dvanáctka stojí zákazníka v pivovarském výčepu v Kácově jen čtrnáct korun. „Kvůli zvýšení spotřební daně od začátku roku jsme museli o korunu pivo zdražit, ale jsme stále levní. Když se na vesnici prodává pivo za dvacku, je o tři koruny níž než ostatní piva,“ poznamenal Hořejší. Podle něj se lidé začínají obracet na malé pivovary a ochutnávat netradiční piva. „Je to posun. Lidé jsou masírovaní velkými reklamními kampaněmi. Už je to nebaví, chtějí jiné pivo,“ míní Hořejší.

„Ráda ochutnávám nová piva. Kácovské znám, a tak když jsme na něj s přáteli narazili v jedné restauraci v Praze, tak jsem ho všem doporučila a chutnalo jim,“ potvrdila Lenka z Prahy.

Pivovar jde ale dál. Ještě o prázdninách chce otevřít pivovarskou kuchyň a na podzim začít stáčet pivo do lahví. „Chceme, aby se služby zlepšily. Zatím si tady mohli dát lidé jen utopence,“ podotkl Hořejší. „Velký zájem je o pivo s sebou. Zatím ho stáčíme do plastových lahví, v říjnu začneme s lahvovým,“ upřesnil.

Téměř dokončený mají i pivovarský hotel. „To je ale otázka peněz,“ řekl Hořejší. Příští rok by se chtěli pustit do výroby nealkoholického piva.

To, že velký koncern Heineken „zabil“ kutnohorský pivovar, v němž se pivo vařilo více než 400 let, se obyvatelům stříbrného města tehdy nelíbilo. Uspořádali několik protestních akcí, ale zbytečně.

Areál pivovaru, který vlastní město, je dodnes prázdný. Už se ale našel nový provozovatel. Kdy se výroba piva v Kutné Hoře obnoví a jaká značka se bude vařit, se zatím neví.

Zdroj: iDnes.cz

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2025 | Provozováno na RS MAXSOFT