AKTUALITY
16. 9. 2010
t
Pivovarská restaurace se zahrádkou ve Svijanech láká výletníky na sklenici výsostného piva.
O svijanském pivovaru se anály zmiňují poprvé v roce 1564. Tehdy zřejmě ještě zahradní restaurace neexistovala. K datu jejího novodobého zrodu musíme přeskočit více než čtyři stovky let.
Před osmi lety se totiž po důkladné rekonstrukci objevila zahrádka před novou pivovarskou restaurací. Bylo to v září, a přestože léto pomalu končilo, restaurace a s ní i venkovní terasa si brzy získaly širokou klientelu. Dvojí klientelu, dá se říci.
Početnou skupinou jsou cyklisté, zdejší zvlněný terén je jejich častým cílem, svijanská zahrádka potom oblíbenou osvěžovnou. Druhou partou jsou »lufťáci«, většinou z Prahy a Liberce. Obě kategorie hostí, jakkoli početné, si na žádné ze čtyř venkovních restauračních prostor téměř nepřekážejí.
Dobou kolařů je den. Jako na Tour de France se odkudsi přiřítí pestrý peloton - větší či menší - a na zdejší zahrádce si jeho členové udělají občerstvovací stanici. Oběd, jedno pivo, povýtce nealkoholické, krátké posezení a znovu do sedel. Takhle se to zde střídá vlastně až do podvečera.
Skupina střídá skupinu, tržba za »židli« není až tak vysoká, rychlá obrátka však hodně dožene. Všichni, ať už sportovně založení polykači kilometrů, nebo pohodoví jezdci, kteří do pedálů šlapou rekreačním tempem, zde rádi sesednou.
Pivo - nealkoholický Vozka, »jedenáctivoltový« Máz nebo hutný Kvasničák - chutná znamenitě. Jak by také ne, jde o »první čep«, který urazí z pivovarského sklepa k výčepní stolici jen krátkou cestu. Každý půlčík je tedy v optimálním stavu a té nejlepší možné chuti. Tím spíše, když je podán venku, pod modrým nebem, v místě obklopeném podmaňujícími přírodními jedinečnostmi i historickými místy.
Kolaři versus lufťáci
S nadcházejícím víkendovým soumrakem se klientela mění. Podnik zaplní především chalupáři, kteří hodlají posedět déle a konzumovat více. Objevují se talíře s řádnými porcemi, výčepní se chopí klik - má jich na pípě hned sedm - a začne běžný hospodský mazec. Vedle tradičních hotovek, dobře připravených a chutných, nabízí lístek i grilovaná masa a ryby.
Jídlo provoní večerní vzduch, tichem se nesou útržky hovorů, do daleka je slyšet řinčení sklenic, občas zazní halasný přípitek. Zahrada teď žije životem zcela odlišným.
Na stolech se objevují »žirafy« - odměrné válce až na deset piv s výčepním kohoutem při dně. Hlavně zpočátku, kdy vyprahlí hosté pijí pivo »na jeden drc«, je to úleva pro obsluhu, při tempu konzumace by jí zřejmě hrozilo »ulítání« se.
Tento způsob léta...
»Žirafy jsou populární večer, kdy rozjařené party "osedlají koně", a také si je oblíbily stále četnějších exkurze do pivovaru. Nažhaveni malou ochutnávkou ve sklepě nasadí tempo až zničující,« říká zdejší provozní Josef Chvátal.
»Po pár půllitrech piva, zejména silnějšího, se jim "minivýčep" zalíbí natolik, že si jej odnesou do autobusu. Skupiny návštěvníků pivovaru jsou vydatným posílením tržeb,« dodává. Jeho přehled je až s podivem, hospodu zvládá bez mrknutí oka.
Dlouhá léta působil ve vysoké gastronomii, proto jej dnes máloco překvapí. »Něco přece. Průběh tohoto léta. Lidé mají hlouběji do kapsy kvůli krizi, navíc letos zahrádková sezona odstartovala hodně pozdě. A když se situace počala uklidňovat, přišly záplavy. To vcelku znamená oproti loňsku čtvrtinový až třetinový pokles tržeb, který už nedoženeme,« stěžuje si Chvátal.
Napohled se to tak nejeví. Skupiny cyklistů vystřídaly partičky večerních pijáků, servírky poletují zahradou s náručemi půllitrů s čepicí alabastrové pěny, jiné je následují s po okraj plnými talíři. Stále více je i těch, kteří odbočí z dálnice, aby v působivé náladě u dobré krmě a poháru »lihuprostého« Vozky nabrali síly a pohodu k další cestě.
»V takových dnech jde do světa až šest stovek piv všech druhů, nejvíce ovšem Kvasničák a jedenáctka. V tom čísle je však i vnitřní lokál,« stačí poznamenat výčepní Lukáš, který na pár minutek opustil pípu, aby pomohl na place.
»Nezdá se to mnoho, ale nemyslete si. Hospoda leží mimo obec, místní štamgasti to sem mají daleko, proto jich není tolik. Přes týden není provoz nijak silný, krom zájezdů, kterých je naštěstí víc a víc. Situaci zachraňují víkendy - a prázdniny. Snažíme se o napojení na turistický provoz nedalekého Sychrova, ale zatím jde jen o jednotlivé akce spíše náhodné,« osvětluje provozní.
Kouzlo letních večerů
S pokračujícím večerem nálada stoupá, zvláště tam, kde jsou »žirafy« naplněny pivem vyšší stupňovitosti. Sem tam dojde i na zpěv, vyprávějí se vtipy, do tmy zaburácí salva smíchu. Zkrátka vydařený večer, jakých se tu při »prvním čepu« báječného piva dá v létě prožít mnoho. Kuchaři se ohánějí, aby chuťovkami k pivu ukojili stále dravější chutě hostí, probuzené pivem.
Vychytávek, jež ukojí hlad, zároveň ale podpoří žízeň, tu mají řadu. Utopenci se střídají s »tláčou«, nakládaný hermelín útočí na čelo objednávek vedle rafinovaných toastů Mefisto s pikantní směsí.
Pivovar coby rebel
Podotýkám, že jde vlastně o jakousi »druhou večeři«, tu první, plnohodnotnou, mají již většinou kumpáni u stolů dávno za sebou. Stanete-li se součástí takového posezení, propadu »kšeftu« se nechce ani věřit. »Ale je to tak, návštěvnost slábne. Dokonce se mi zdá, že pravidelně rok od roku. Silná léta po otevření před osmi roky, ta jsou dávno pryč,« říká servírka Lucie, která zdejší plac ošetřuje z personálu nejdéle.
Ne snad, že by pivovar otřásl pozicí velkých producentů piva, ale nárůstem kvality s následným navýšením prodejů je donutil shlédnout dolů. Jisté je, že svijanští byli když ne prvními, tak jedněmi z prvních, kteří prolomili hegemon masové produkce gigantů a přivrátili pozornost konzumenta zpět k regionálnímu pivu osobitých vlastností.
Nastoupili dnes již nevratnou cestu, která znamenala postupné navýšení výstavu na dnešních více než 200 tisíc hektolitrů ročně, a jejich pivo se dostalo daleko za hranice regionu. A tamní populární, hojně navštěvovaná zahrádka s přívětivou venkovskou atmosférou byla téměř jistě spolutvůrcem tohoto úspěchu.
Vždyť »šeptanda« je nejlepší reklamou. Od úst k ústům šířená pověst o jejích kvalitách byla motivačním faktorem, jenž stál u zrodu dnešní obliby. Vedle znamenitého piva a domovem vonící kuchyně samozřejmě.
Milan Ballík
spolupracovník redakce
Zdroj: ekonom.ihned.cz
AKTUALITY
4. 10. 2022 Němý Medvěd v Brlohu
14. 9. 2022 Pivovar Hylváty
1. 9. 2022 Pivovar Mikuláš
14. 7. 2022 U Poupěte navazují na slávu největšího pivovaru v Brně
12. 7. 2022 Změna v Krnově, která má říz, z bývalého kluziště bude pivovar
5. 6. 2022 Pivovar Tahoun
27. 5. 2022 Drink For Ukraine
27. 5. 2022 Červnový festival Pivo na Náplavce představí přes 50 minipivovarů
25. 5. 2022 Nový Vinohradský pivovar
23. 5. 2022 Albert Michler Akciový Pivovar
NOVÉ KOMENTÁŘE
- 4.07.2024 11:29 Диплом &am...
- 30.06.2024 01:05 very nice put up, i definitely love this website, keep on it ...
- 25.04.2024 12:26 Hello, im noob :)...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 14.03.2024 20:29 Jak by se dala zjisti pravost etikety ? nedavno jsem jednu sehnal ale...
- 20.02.2024 12:17 <Insane>Hack] Unique A.I. App Makes Us $635/Day https://www...
- 9.02.2024 17:19 https://labradoriki.ru/...