AKTUALITY
4. 10. 2010
t
Síť restaurací, kde si hosté pivo čepují sami, se jako jedna z mála českých franšíz rozšiřuje za hranice.
Český koncept restaurací The PUB míří za hranice. Tento čtvrtek zahájí provoz první z nich na Alexanderplatz v centru Berlína. Bude to na den přesně pět let, kdy unikátní systém vlastního čepování z píp na stolech navzájem propojených internetem poprvé představili studenti Martin Šampalík a Jaroslav Stuna.
V Česku od té doby vzniklo deset restaurací The PUB (Pilsner Unique Bar), letos se chystají další dvě a celý koncept postavený na poskytování franšízových licencí má teď šanci na rozšíření i v Německu.
"Tak jako byl před pěti lety první The PUB v Prešovské ulici v Plzni naším pilotním projektem na domácí půdě, je teď Berlín naším pilotním projektem v cizině," komentuje Šampalík zahraniční misi. Po půlročním vyhodnocení zkušenosti se připravuje v německé metropoli ještě druhý restaurant tohoto druhu a následně v Drážďanech případně i třetí.
The PUB je jedním z prvních ryze českých franšízových konceptů, které jejich tvůrci zkoušejí prosadit i za hranicemi. Vyloženě tuzemských franšíz, jako je třeba síť restaurantů Švejk, funguje u nás několik desítek. Ale v cizině se zatím prosadila jen hrstka, například Dobrá čajovna nebo síť obchodů s oblečením Time Out. "Šířit vlastní koncept za hranicemi je hodně složité. Musíte svůj řetězec adaptovat na tamní podmínky, zákony, kulturu. To prakticky nejde bez založení firmy v té zemi a bez loajálního partnera," vysvětluje ředitel Českého institutu pro franšízing Jaroslav Tamchyna.
Licenci The PUB vlastní Šampalík společně se Stunou a Stunovým otcem - informatikem, který se postaral o softwarovou část technologie. Pro účely zahraniční expanze ale poskytli licenci podnikateli Doronu Zentnerovi, jenž pochází z Izraele, v Česku působí dlouhodobě a má i české občanství. Právě Zentner šíří dál českou franšízu prostřednictvím společnosti The PUB International a v Německu The PUB, AG.
Systém, při němž si hosté čepují sami pivo z výčepů na každém stole, není nový. Šampalík a Stuna jej však zkombinovali s IT technologií a zábavou šířenou po internetu. Každý stůl je vybaven soustavou píp, ze kterých si host sám čepuje a na displeji sleduje, kolik už toho vypil nebo kolik vypila parta u sousedního stolu či v PUB baru ve vzdáleném městě. Na dotykovém displeji lze objednávat také jídlo.
Bary s jednotným designem a podmínkami čepování jsou u nás založeny na spolupráci s Plzeňským Prazdrojem, z tanků se čepuje jeho vlajková loď Pilsner Urquell. V Německu ale The PUB s ohledem na tamní zájem o lokální značky uzavřel smlouvu s pivovarnickou skupinou Redeberger.
V roce 2006 bodoval Šampalík v soutěži Živnostník roku, vyhlašované HN, o dva roky později získal projekt The PUB v kategorii Byznys rebel první místo.
Autor: Miroslav Petr, zdroj: iHNed.cz
AKTUALITY
4. 10. 2022 Němý Medvěd v Brlohu
14. 9. 2022 Pivovar Hylváty
1. 9. 2022 Pivovar Mikuláš
14. 7. 2022 U Poupěte navazují na slávu největšího pivovaru v Brně
12. 7. 2022 Změna v Krnově, která má říz, z bývalého kluziště bude pivovar
5. 6. 2022 Pivovar Tahoun
27. 5. 2022 Drink For Ukraine
27. 5. 2022 Červnový festival Pivo na Náplavce představí přes 50 minipivovarů
25. 5. 2022 Nový Vinohradský pivovar
23. 5. 2022 Albert Michler Akciový Pivovar
NOVÉ KOMENTÁŘE
- 4.07.2024 11:29 Диплом &am...
- 30.06.2024 01:05 very nice put up, i definitely love this website, keep on it ...
- 25.04.2024 12:26 Hello, im noob :)...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 14.03.2024 20:29 Jak by se dala zjisti pravost etikety ? nedavno jsem jednu sehnal ale...
- 20.02.2024 12:17 <Insane>Hack] Unique A.I. App Makes Us $635/Day https://www...
- 9.02.2024 17:19 https://labradoriki.ru/...