Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Rychnov bude mít své pivo
11. 11. 2008
t
Na východě Čech vznikne další pivovar. V Rychnově nad Kněžnou začnou opět vařit pivo po více než čtyřiceti letech. Výrobu spustí už za měsíc.

„Zkušební várky uvaříme v prosinci a v příštím roce už určitě pivovar poběží,“ řekl Tomáš Konvalina, jednatel společnosti Podorlická sodovkárna, která bude pivovar provozovat. O navrácení části budovy bývalého rychnovského pivovaru jejímu původnímu účelu se rozhodlo v souvislosti s celkovou rekonstrukcí objektu. „Vařit se tam bude desetistupňové, jedenáctistupňové a dvanáctistupňové pivo i speciál. Ale jestli to bude třináctka, čtrnáctka, to vám dnes neřeknu. Bude to klasické pivo vařené starou českou technologií -kvasnicové, nefiltrované,“ dodal Konvalina.

Technologie má výrobní kapacitu tisíc hektolitrů piva ročně. O názvech jednotlivých piv rozhodne veřejnost, která své návrhy může Podorlické sodovkárně zasílat do konce roku.

Stavbu minipivovaru podpořilo město Rychnov nad Kněžnou, které letos v červenci s Podorlickou sodovkárnou založilo společnost Městský podorlický pivovar a stalo se jejím čtvrtinovým společníkem.

Radost ze vstupu města do společnosti má především vnuk původních majitelů pivovaru Jan Mikš, který zchátralý provoz pod zámkem před patnácti lety restituoval. Provozuje v něm Podorlickou sodovkárnu a v památkově chráněném areálu pořádá kulturní akce. „Pivo se bude vařit podle receptů mého dědy,“ uvedl již před časem Mikš.

Podle rychnovského starosty Jiřího Rokla bude minipivovar připomínkou staré tradice. Jeho patronem, podílejícím se na úpravě původních receptur bývalého pivovaru Jana Mikše z 20. a 40. let minulého století, a garantem kvality rychnovského piva se stal Vladimír Černohorský, ředitel Pokusného a vývojového institutu pivovarského v Praze - Braníku a současný sládek v minipivovarech U Bezoušků v Praze -Průhonicích a v rakouském Kefermarktu. Zároveň bude dohlížet i na zaškolení sládka.

Pro hosty se chystá pivní šenk Minipivovar, sousedící s pěstitelskou palírnou a lihovarem, by se měl stát, podobně jako jiné minipivovary, jednou z turistických atrakcí města. Navazovat na něj bude pivní šenk. „Bude to letní zahradní posezení, jehož otevření plánujeme na květen nebo červen příštího roku,“ řekl Konvalina.

Pivní šenk bude v provozu přes léto a pivo se v něm bude čepovat přímo z jednotlivých tanků, což budou moci sledovat i hosté, přitom se také dozvědí datum várky a dobu jejího ležení. Speciality prý nebudou chybět ani v nabídce jídel.

(zdroj: Idnes.cz)

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2025 | Provozováno na RS MAXSOFT