Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Odborníci poznávali českou pivní kulturu
21. 11. 2010
t
Diplomovaní pivní sommeliéři z několika evropských zemí se sešli o víkendu v Chodové Plané, aby se seznámili s českou pivní kulturou. V Rodinném pivovaru Chodovar ochutnali také pivní specialitu – ledové pivo, které se v pivovaru připravilo poprvé v celé jeho historii.

Oblíbený Kozel i Gambrinus

"Ve středních Čechách patří k nejoblíbenějším z piv vařených v kraji Velkopopovický Kozel. Je největší, tradici a u zdejších lidí i dobrou pověst," domnívá se Frantík.

Pořadí všech českých značek ale vychází jinak. "V kraji je na prvním místě Gambrinus, následují Velkopopovický Kozel, Staropramen, Plzeň a Krušovice," říká nezávislý odborník a sládek Josef Krýsl.

Podle něj se to ale mění. "V poslední době je vidět štíty hospod a restaurací, které nabízejí pivo jako Klášter nebo Herold. Tyto značky před pěti lety nikdo moc neznal," říká Krýsl. Češi se prý začali víc zaměřovat na kvalitu piv a ocení, když mají z čeho vybírat. "Na trhu je spousta výjimečných značek, jen je třeba je objevit," shodují se experti.

Zdroj: http://praha.idnes.cz/nova-moda-ve-stredoceskem-kraji-je-cim-dal-vic-malych-pivovaru-pu3-/praha-zpravy.asp?c=A101119_1485157_praha-zpravy_ab

Oblíbený Kozel i Gambrinus

"Ve středních Čechách patří k nejoblíbenějším z piv vařených v kraji Velkopopovický Kozel. Je největší, tradici a u zdejších lidí i dobrou pověst," domnívá se Frantík.

Pořadí všech českých značek ale vychází jinak. "V kraji je na prvním místě Gambrinus, následují Velkopopovický Kozel, Staropramen, Plzeň a Krušovice," říká nezávislý odborník a sládek Josef Krýsl.

Podle něj se to ale mění. "V poslední době je vidět štíty hospod a restaurací, které nabízejí pivo jako Klášter nebo Herold. Tyto značky před pěti lety nikdo moc neznal," říká Krýsl. Češi se prý začali víc zaměřovat na kvalitu piv a ocení, když mají z čeho vybírat. "Na trhu je spousta výjimečných značek, jen je třeba je objevit," shodují se experti.

Zdroj: http://praha.idnes.cz/nova-moda-ve-stredoceskem-kraji-je-cim-dal-vic-malych-pivovaru-pu3-/praha-zpravy.asp?c=A101119_1485157_praha-zpravy_ab

Příprava k „čepování“ ledového piva
(Příprava k „čepování“ ledového piva)

„Svaz pivních sommeliérů uspořádal své výjezdní zasedání poprvé v Česku. Jednání bylo vyloženě pracovní. Diplomovaní odborníci v oboru pivovarnictví se při takovém zasedání vždy seznamují s pivní kulturou regionu, který navštíví. U nás poznali například techniku čepování piva, protože ne všude ve světě se pivo čepuje jako v Česku, tedy s vysokou pěnou,“ vysvětlil Deníku obchodní ředitel Chodovaru Jiří Plevka.

V Evropě je přibližně 300 absolventů pivní akademie, tedy školy, kterou její studenti končí uznávaným vysokoškolským diplomem. Necelá třetina se jich sešla v Chodové Plané. „Chtěli jsme poznat významný evropský pivní region, kterým západní Čechy bezesporu jsou. Ochutnali jsme některé speciální druhy piv, které se tady vaří a poznali, jak se v tradičním pivovaru dá pracovat moderně,“ vyjádřil se Axel Kiesbye, nositel prvního titulu pivní sommeliér.

Pivní sommeliérství, jak dále uvedl, spočívá v tom, že pivo není chápáno pouze jako nápoj. „Ale má určitou kulturu a tradici. A málokterý produkt má v Evropě tak bohatou tradici jako právě pivo. Chápeme a nabízíme veřejnosti pivo jako zážitek. Jeho prostředí, jako doplněk gastronomie, historii, péči o pivo. Pivní sommeliér umí doporučit, jaké pivo se hodí k jakým pokrmům. Třeba ke kyselým jídlům že se hodí sladší piva,“ uvedl dále Kiesbye.

V celém světě existuje zhruba 1200 druhů piva. „Pivovarníci v Česku máme vůči konzumentům trochu dluh v představování rozmanitosti piva, protože v Česku je trh poměrně konzervativní. Proto se snažíme občas představit nějakou specialitu. Jednou z nich je třeba naše ledové pivo, které jsme uvařili a skladovali pro tuto příležitost. Ale protože výroba není jednoduchá, pokračovat v ní budeme skutečně při mimořádných příležitostech,“ řekl Deníku Plevka.


Zdroj: Tachovský.deník.cz
  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT