Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Zapálená kuchařka Lenka Požárová poznává svět
18. 12. 2010
t
Lenka Požárová, kuchařka a cestovatelka, jejíž série útlých kuchařek Což takhle dát si... (dýně, chřest, pitíčka aj.) vyhrály mezinárodní ocenění Gourmand Cookbook Awards The Best Cookbook Series of the World, se vydala ochutnávat svět. Reportáže z jejích cest za jídlem vychází jednou za čtrnáct dní v IN magazínu Hospodářských novin. Po Istanbulu nebo Bruggách zavítala do německého Norimberku.

Pivo tu teče proudem. Ale jaké!

Franky jsou oblastí s nejvyšší hustotou pivovarů na světě. Nesčetné malé pivovary produkují často pivo, které je známé maximálně v okruhu 20 km. Pivovar Hausbrauerei Altstadthof (Bergstrasse 19) byl první, který v Německu začal vařit biopivo. Potrpí si na nízké objemy ve vysoké kvalitě.

Zatímco mi sládek a majitel v jedné osobě povídá o pivu, pozoruji, jak se do výčepny trousí stálí zákazníci s lahví v ruce. Ta pojme litr moku a je opatřena tradičním zavíracím špuntem se závěsnou úchytkou na dva prsty. Vaří tu pivo podle roční doby a specialitou je červené pivo, tzv. Rotbier, které v minulosti patřilo k nejtypičtějším. Je sametově jemné a dát si ho můžete jen tady, neboť do supermarketů nedodávají.

V jídelníčku si můžete vybrat pivní guláš, maso obalené ve sladové krustě nebo Bieramisu, což je tiramisu připravené z pivní pálenky a světlého piva. Večer bez návštěvy pivnice by byl v Norimberku neodpustitelný. Domácí pivovar Barfüsser (Hallplatz 2), který do svého obrovského sklepního prostoru pojme šest set žíznivců, je typickou institucí. Čepují zde pivo tradiční nefiltrované, které tu vaří přímo před vámi v měděných kotlích. Pokud se budete chtít zakousnout do místní speciality, objednejte si Schäufele, což je pečené ramínko s pivní omáčkou a knedlíkem.

(kráceno) Zdroj: iHNed.cz

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2025 | Provozováno na RS MAXSOFT